Pereiti į pagrindinį turinį

Į kelionę po legendinį Vilnių

2008-12-24 09:00
Į kelionę po legendinį Vilnių
Į kelionę po legendinį Vilnių / Gedimino Bartuškos nuotr. Padėjėja: visą kelionę gidę L.Matonienę lydi jos padėjėja nykštukė Ž.Matonytė.

Per Kalėdas seniai girdėtos pasakos ir legendos atgyja. Ir taip norisi jomis tikėti. Net ir suaugusiesiems. Patikėti neįtikėtinomis istorijomis vilniečius šventiniu laikotarpiu kviečia ir agentūros "Vaiduokliai" gidai.

Atgal į vaikystę

Kelionė po Kalėdinį Vilnių prasideda Katedros aikštėje. Nepaisant to, kad oras šiemet neprimena mūsų įsivaizduojamų klasikinių baltų Kalėdų, klausantis gidės Liudos Matonienės pasakojimų pasivaikščiojimas neprailgsta.

Pirmiausia išgirstame istoriją apie prieš 100 metų gyvenusį berniuką, kuris aplankė dešimt vietų Vilniuje ir išgirdo tiek pat skirtingų legendų, nutikusių per Kalėdas. Visas šias vietas aplankys ir ekskursijos dalyviai.

Gidė žino: toks paslaptingas pasakojimas tikrai sudomins ir šešiamečius, ir suaugusiuosius. Klausantis intriguojančio pasakojimo, jiems bus lengviau grįžti į vaikystę ir pažvelgti į, regis, pažįstamą miestą, vaiko akimis.

"Kai esi šešerių, tau nesvarbūs faktai ir datos. Svarbiausia – kad būtų įdomu ir įtrauktų", – užsiminė L.Matonienė.

Varpeliai žymi stebuklą

Kiekvienoje aplankytoje vietoje, padedant gidės L.Matonienės nykštukei Žiedei Matonytei, atsiranda po varpelį. Jis žymi vietą, kurioje kadaise nutiko kažkas neįprasto. Patikėkite, intriga auga su kiekvienu padėtu varpeliu.

Pirmasis varpelis lieka Katedros aikštėje, kur, pasak legendos, našlaitė mergaitė šv. Kazimiero paprašė atsiųsti nors kokį ženklą, kad ji buvo išgirsta. Šventojo skulptūra esą sujudėjo ir nuleido vieną pamaldžiai sudėtų rankų.

Vėliau berniuko pėdos veda į Bernardinų bažnyčios požemius. Čia keliautojus pasitinka gidė Sandra, organizuojanti darbą su turistais.

Pasivaikščiojimą po Bernardinų bažnyčią papildo istorijos apie vienuolyną, požemius ir šventuosius. O valandą trukusią ekskursiją vainikuoja gidės L.Matonienės surengtas kalėdinis lėlių vaidinimas apie Bernardinų bažnyčią ir Dievo gailestingumą Kūčių vakarą.

Stebuklinga gintaro galia

Liko dar septynios vietos: Gintaro muziejus, Šv. Jonų bažnyčia, Šv. Dvasios (Dominikonų) bažnyčia, knygynas "Pas Liuteronus", Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčia, Rotušė ir užsieniečių pamėgti Aušros vartai.

Gintaro muziejuje gidė visų paprašo sugalvoti po norą. Ar jis išsipildys, kaip ir dera tokioje vietoje, lems gintaras. Nuo seno gintaras buvo laikomas stebuklingu. O prieš Kalėdas gintaro dulkės būdavo pilamos į židinį sugalvojus norą.

Kita stotelė – Rotušės aikštė. Gidė L.Matulionienė primena, jog tai išskirtinė vieta ne tik dėl savo statuso – šiaip ar taip, tai senoji miesto merija. Be to, Pirmojo pasaulinio karo metais Rotušės aikštėje buvo įžiebta pirmoji Kalėdų eglutė, labai panaši į šiandien čia stovinčią žaliaskarę.

Kelionės pabaigai – dainos

Ekskursija simboliškai baigiasi prie Aušros vartų, Gailestingumo Motinos paveikslo. Čia laukia viena smagiausių pasivaikščiojimo akimirkų – gidė su savo pagalbininke sudainuoja kalėdinę dainą ir visiems dovanoja po varpelį gražiai kelionei po miestą atminti.

"Per Kalėdas paskambinkite šiuo varpeliu ir jums skambės dar dešimt varpelių stebuklingose vietose", – tokiais žodžiais ekskursiją baigė gidė.

Kita ekskursija po Kalėdinį Vilnių bus rengiama gruodžio 27 d. Kiekvienos ekskursijos laiką ir vietą galima rasti "Vaiduoklių" interneto svetainėje www.vaiduokliai.lt. Ekskursijos kaina – 30 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų