Pereiti į pagrindinį turinį

Į klasę – su peiliu kuprinėje

2008-02-15 09:00

Tėvai, medikai ir policijos pareigūnai šokiruoti, nes per porą dienų nepilnamečiai sužalojo penkis bendraamžius. Specialistai atviri: vaikai tarpusavio konfliktus vis dažniau skuba spręsti smurtaudami.

Praėjusio penktadienio įvykiai sostinėje ne juokais susimąstyti privertė policijos pareigūnus ir tėvus – penki nepilnamečiai nukentėjo nuo bendraamžių. Keturi jų sužaloti mokykloje.
Praėjusį šeštadienį apie pietus į Antakalnio poliklinikos Traumatologijos skyrių pristatytas 14-metis. Jis medikams paaiškino, kad Žemaitės gatvėje esančioje „Statybininkų“ viešojo transporto stotelėje jį užpuolė trys dešimtmečiai ir dūrė peiliu į veidą.

Pasak Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotojos Vandos Pumputienės, jaunimas, ypač 10–15 metų paaugliai, kartais būna negailestingi ir žiaurūs. „Trūksta tėvų ir pedagogų priežiūros. Viskas prasideda nuo išdykavimo, vaikai nevaldomi, nežino, kas yra demokratija, o mokytojai nesiima jų drausminti, nes taip būtų pažeidžiamos vaikų teisės, blogybė įsišaknijusi visuomenėje. Ypač prie šios negerovės prisideda tėvai, kurie vaikams šiais laikais leidžia viską. Vaikai pratinami prie idėjos „gavai, tai duok atgal, kad prisimintų ir kitą kartą prieš darydamas pagalvotų“, – sakė medikė.

Reikia auklėjimo sistemos

Anot V.Pumputienės, pirmiausia reikia ugdyti paauglių dvasinę stiprybę, mokyti vaikus išlikti ramius, spręsti konfliktus sveiku protu. „Situaciją blogina ir neigiamas visuomenes elgesys, tai, kaip konfliktus sprendžia suaugusieji, televizija, smurto scenos ekrane. Vis daugiau nepilnamečių, ypač 15-mečių, pristatoma sunkiai apsinuodijusių alkoholiu. Problema yra ir ją reikia kuo greičiau spręsti. Vyriausybė turėtų sukurti sistemą, o visuomenei reikėtų padėti ją įgyvendinti. Reiktų vaikus mokyti mylėti gamtą, labiau gerbti žmogų kaip asmenybę, kad ir kas jis būtų“, – teigė specialistė.
Sostinės policijos pareigūnai dažnai susitinka su pedagogais ir sunkiai auklėjamais, problemiškais vaikais. Tačiau patys „angelai sargai“ sako, kad reikia sudaryti visą sistemą, kuri rūpintųsi švietimu ir auklėjimu, esą vien tik kalbėti apie pablogėjusią situaciją negana, tai neišsprendžia aktualios problemos.

Mokykla bijo atsakomybės

Anot Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus specialistės Nomedos Cibarauskienės, sakyti, kad smurtas masiškai įsikerojęs mokyklose, nebūtų teisinga.
„Daugumą pranešimų apie mokymo įstaigoje sužalotus vaikus gauname iš jų tėvų. Mokykla pati nedrįsta prisiimti atsakomybės. Vis jaunesni vaikai konfliktus sprendžia kumščiais, o ne žodžiais. Aiškiai matyti, kad būtent nuo 2000-ųjų sulaukiame pranešimų apie sumuštus ar peiliais sužalotus 14-mečius ar net jaunesnius vaikus. Be abejo, dauguma jų berniukai. Mergaitės prieš bendraamžes linkusios smurtauti kur kas rečiau, tačiau ir ši tendencija pastaruoju metu ryškėja“, – sakė pareigūnė.
Prevencijos skyriaus pareigūnai nuolat susitinka su pedagogais, ragina juos mokyti vaikus tolerancijos, supratimo. Tačiau pati specia-listė pripažįsta, kad vien susitikimų, akcijų ir raginimų neužtenka – reikia sukurti sistemą, rengti kompleksinius ir sistemiškus mokymus, auklėjimo kursus.
„Mes labiau stengiamės padėti ne nukentėjusiems nuo vaikų smurto, o būtent smurtautojams. Žaloti bendraamžius vis jaunesnius vaikus verčia ir smurtas šeimoje ar netinkamas auklėjimas. Labai didelis rūpestis yra tai, kad dažni tėvai vaikams į galvą bando įskiepyti idėją „davė tau, duok atgal“, – konstatavo policijos pareigūnė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų