Pereiti į pagrindinį turinį

Į parduotuvę – tik duonos ir pieno

2008-09-13 09:00
Į parduotuvę – tik duonos ir pieno
Į parduotuvę – tik duonos ir pieno / Roko Medonio nuotr.

Geras derlius – taip apie šiųmetes bulves kalba ūkininkas Tadėjušas Likša. Savaitgalį – bulviakasis. Prieš jį vyras nusprendė apsipirkti.

Neperka kiaušinių

Mostiškėse gyvenantis ūkininkas T.Likša į Vilnių važiuoja kasdien. Sostinėje vyras tvarko darbo reikalus, veža savo produkciją į prekybos centrus. Šiandien buvo aviečių diena, būtent jas vyras pardavė po septynis litus už kilogramą.

"Atlikęs darbus, skubu į mėgstamiausią parduotuvę", – sakė T.Likša. Nedidelę, panašią į kioską. Joje – vos kelios lentynos ir šaldikliai. Tačiau ūkininkui to visiškai užtenka.
Daržovės, vaisiai, kiaušiniai, medus ir mėsa – tai tik dalis to, ką savo ūkyje augina T.Likša. Vyras sakė, kad parduotuvėje perka duonos ir pieno. Dabar pieno pirks iš kitų ūkininkų. Taip parems ūkininkus, protestuojančius dėl mažų pieno supirkimo kainų.
"Būtina protestuoti, būtina", – tvirtino ūkininkas. Jis palaiko kolegų veiksmus prieš valdžios atstovus kurį laiką nepardavinėti pieno produktų.

Vyras sakė, kad be vieno dalyko jis iš parduotuvės niekada neišeina. Juoda kava jo mėgstamiausia. Tiesa, būtina, kad joje nebūtų kofeino.

"Matote, ir čia yra geriausių prekių", – imdamas iš lentynos pakelį kavos sakė ūkininkas. Mineralinis vanduo ir koldūnai papildo vyro pirkinių sąrašą.

Bulviakasiui jau pasirengęs

T.Likša viską suplanavęs: naujų darbų imasi tik užbaigęs pradėtus. Lietuvoje bulviakasis jau prasidėjęs, tačiau ūkininkas neskuba. Kasti bulves jis ketina su šeima. Vaikai, anūkai, draugai ir kaimynai atvažiuos į Likšos ūkį.

"Tradiciškai visi kasime, o vėliau švęsime", – ryžtingai nusiteikęs pasakojo vyras. Ūkininkas pranašavo, kad iš viso bulvių bus apie 20 t. Tačiau T.Likša neketina jų pardavinėti. Tiesa, vyras buvo atviras: pakeisti nuomonę jis gali dėl kintančių kainų.
"Pinigai praverstų, tačiau laikas svarbesnis, bet kiti pataria pardavinėti", – atsiduso T.Likša.

Jis prisiminė tuos laikus, kai bulvių turėjo aštuonis hektarus žemės. Vyras atkakliai kasdavo ir parduodavo jas vilniečiams. Tačiau prisiminęs, kokia buvo kilogramo kaina, šypteli. 35 centai – tik už tiek ūkininkas siūlydavo vilniečiams įsigyti jo išaugintų bulvių.
"Nuspręsiu, kai visos bus iškastos, gal imsiu vėl jas pardavinėti", – dvejojo ūkininkas. Kitą savaitę tikisi palankaus oro. Jokio lietaus – tokia būtų gero bulviakasio sąlyga pagal T.Likšą. Kaip ir kiti ūkininkai jis atidžiai seka oro prognozes.

Radiją vadina liga

5 val. ryto – tokiu laiku dieną pradeda T.Likša. Apžiūrėjęs savo ūkį, jis valandą skiria radijui ir spaudai. Vyras atidžiai perskaito visas naujienas, patarimus. Tiesa, politika ir kiti šalies reikalai jam mažai rūpi. Ūkininkas pirmenybę teikia pranešimams apie gyvulininkystę, žemdirbystę. Vėliau visas aktualijas aptaria su kolegomis, juos T.Likša aplanko kasdien.

"Radijo laida "Gimtoji žemė" mūsų mėgstamiausia", – juokėsi ūkininkas.
Tačiau smagiausi susibūrimai ūkininko namuose būna paskutinę vasaros savaitę. Tada visi mini derliaus šventę. Susirinkusieji diskutuoja apie metų rezultatus, naujus siekius.

"Būna daug dainų ir šokių, patikėkite", – entuziastingai pasakojo vyras. Tiesa, šventėje neapsieinama be rugių vainiko. Būtent jį T.Likšai nupina visi susirinkusieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų