Pereiti į pagrindinį turinį

Į turgų – ridikėlių ir salotų

2010-05-25 16:31
Į turgų – ridikėlių ir salotų
Į turgų – ridikėlių ir salotų / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno turgavietėse apstu salotų lapų, agurkų, ridikėlių. Jas perkantys kauniečiai įsitikinę, kad tik iš turguje pirktų gėrybių galima pasigaminti gaivias pavasario salotas. Esą parduotuvėse jos praranda savo skonį.

Daržoves augina pats

"Ten jie nešvieži, nežinia kuo tręšti ir brangesni", – pasiteiravus, ar daržoves pietų stalui perka iš didžiųjų prekybos centrų lentynų, atsakė kaunietė Monika. Iki Žaliakalnio turgavietės moteriškei vos penkios minutės kelio, todėl ją čia galima sutikti gana dažnai. "Jis mano mylimiausias prekiautojas", – ranka modama į garbaus amžiaus vyrą šyptelėjo pedagoge dirbanti moteris.

Stanislovas Krapas – pensininkas iš Kauno rajono. Anksčiau į Žaliakalnio turgų jis užsukdavo tris kartus per savaitę, dabar savo paties rankomis užaugintas daržoves ant prekystalio kloja penktadieniais ir šeštadieniais. "Atvykstu 6 val. ryto. Kartais pusvalandžiu vėliau. Namo keliauju apie 11 valandą", – žvilgtelėjęs į laikrodį ir tuščią mašinos bagažinę kalbėjo prekeivis.

100 g salotų iš S.Krapo rankų – 1 litas. Tiek pat jis prašo ir už svogūnų laiškus. Į darbo pabaigą daržoves pensininkas parduoda dvidešimčia centų pigiau. "Jos ant manęs pyksta", – akies krašteliu dirstelėjęs į greta įsitaisiusias koleges sušnabždėjo vyras. Ne veltui. Ant pastarųjų prekystalių salotos įkainotos 1,20–1,30 lito, svogūnų laiškai – 1,50 lito.

Populiariausi – agurkai

Nors prekiautoja Aušra Andrijauskienė prašo daugiau nei S.Krapas, žmonių aplink ją apstu – artėjančia motinyste spinduliuojanti moteris vos spėja suktis.

"Prekyba vyksta, bet ne taip sėkmingai kaip praėjusiais metais. Tiesa, kainos, lyginant su praėjusiu sezonu, išliko panašios", – į polietileninį maišelį kraudama Kauno rajone, Pajiesio kaime, augintus ridikėlius kalbėjo prekiautoja. Už pastarųjų ryšulėlį A.Andrijauskienė prašė 2 litus. Kiti prekiautojai juos siūlė puse lito pigiau, treti 100 g ridikėlių įkainojo 50 centų.

Žaliakalnio turgaus prekystaliai šiomis dienomis žaliuoja ne tik nuo salotų lapų, svogūnų laiškų, krapų ir kitų prieskoninių žolelių. Pirkėjų akį čia vilioja agurkai. Bene populiariausios šios pavasario ir vasaros daržovės kainos Žaliakalnio turguje svyruoja nuo 6,50 iki 7,90 lito už kilogramą. "Lietuviški, skanūs", – žaliu agurkėliu praeivius viliojo viena prekiautojų.

Raudonuoja nuo braškių

Panašiai už agurkėlius prašė ir Stoties turgavietės prekiautojai. Pomidorų kainos čia taip pat beveik nesiskyrė: slyviniai – 4,80 lito, ūkininko iš Bialystoko – 5,50 lito, lietuviški – 5,30 lito, ispaniški – beveik 6 lito.

"Užsienietiški brangesni, nes į kainą įskaičiuojama kelionė", – paklausta apie kainų skirtumus kalbėjo prekiautoja daržovėmis.

"Ne tik brangesni, bet ir skanesni", – išgirdusi pokalbį įsiterpė pro šalį ėjusi moteris.

Salotos Stoties turgavietėje maždaug dvidešimčia centų pigesnės nei ant konkurentų – Žaliakalnio turgaus prekiautojų prekystalių. Šiek tiek čia pigesni ir ridikėliai.

Nuo daržovių žaliuojantiems prekystaliams spalvų įvairovės suteikia ne tik jie – turgavietėje jau sklando braškių kvapas. Už kilogramą kaimyninėje Lenkijoje išaugintų uogų prekiautojai prašo 14 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų