Pereiti į pagrindinį turinį

Į Vilnių turistai vyksta ir apsipirkti

2012-05-11 05:00
Į Vilnių turistai vyksta ir apsipirkti
Į Vilnių turistai vyksta ir apsipirkti / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Šiltajam metų sezonui vos prasidėjus, Vilniaus gatvėse šurmuliuoja svečių iš užsienio grupelės, o vakarais kavines ir klubus užplūsta pasilinksminti nusiteikę turistai. Prognozuojama, kad po kelerių prastesnių metų šiemet turizmo sezonas sostinei vėl bus dosnus svečių.

Padaugėjo trečdaliu

Bendrą Vilniaus miesto turizmo statistiką pateikia Statistikos departamentas. Kaip įprasta – gerokai vėliau, nei norėtų sužinoti smalsesni gyventojai, matantys pagausėjusius turistų srautus. Dėl to „Vilniaus diena“ pasidomėjo Vilniaus turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro (VTIC KB) lankytojų statistika.

Per pirmus keturis šių metų mėnesius VTIC KB apsilankė 24 460 žmonių, iš kurių 6255 buvo lietuviai ir 18 205 – užsienio svečiai. Per pirmus keturis 2011 m. mėnesius VTIC KB apsilankė 16 990 lankytojų, iš kurių 4573 buvo lietuviai ir 12 417 – užsienio svečiai.

Taigi, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, VTIC KB lankytojų skaičius išaugo 30,54 proc. Kadangi jau per pirmus metų mėnesius matomas smarkus lankytojų skaičiaus augimas, per visą sezoną tikimasi sulaukti išties daug turistų.

Ispanus pakeitė baltarusiai

„Balandžio gale ir gegužės pradžioje sulaukiame daug lankytojų iš Rusijos bei Lenkijos, nes šiose šalyse tuo periodu yra nemažai šventinių išeiginių dienų“, – aiškino VTIC KB administracijos direktorė Jolanta Beniulienė.

Lankytojų iš šių šalių VTIC KB sulaukė daugiausia ir pernai (iš Rusijos 3337, iš Lenkijos 1196), ir šiemet (iš Rusijos 5682, iš Lenkijos 1766). Tačiau pernai trečią vietą tarp šalių, iš kurių daugiausia lankytojų sulaukė VTIC KB, buvo Ispanija (779 lankytojai), o Baltarusija teužėmė septintą vietą.

Šiemet baltarusių į VTIC KB atvyko 1478 (trečia vieta pagal daugiausia apsilankiusių skaičių). Ispanų atvyko taip pat daugiau nei pernai – 1025. Įdomu, kad daugiausia apsilankiusių dešimtuke nebeliko švedų, tačiau atsirado latviai.

Viltis – renginiai

Iš kuo toliau turistai atvyksta, tuo mažiau žino, ką galėtų ar norėtų pamatyti. Tokią tendenciją rodo VTIC KB besilankančių klausimai.

"Paprastai turistai domisi Vilniaus senamiesčiu, muziejais, ekskursijomis ir vietomis, kuriose galima apsipirkti. Pavyzdžiui, lenkų turistai atvažiuoja jau žinodami, ką nori pamatyti, – tai Aušros vartus, Rasų kapines, Adomo Mickevičiaus muziejų, Šv. Onos bažnyčią ir taip toliau.

Iš Vidurio bei Vakarų Europos ir JAV atvykstantys turistai paprastai klausia, ką galėtų pamatyti Vilniuje, kaip nuvažiuoti iki Trakų. Taip pat klausia, kur dar galėtų apsilankyti šalia Vilniaus. Nemažai klausimų sulaukiama apie Europos parką", – turistų interesų sritis nurodė VTIC KB vyr. vadybininkė konferencijų turizmui Paulė Tamuliūnaitė.

Nors šiek tiek informacijos iš anksto susirandančių turistų tikimasi sulaukti renginiuose, kuriais Vilnius didžiuojasi jau ne vienus metus.

Daug svečių iš užsienio sostinėje tikimasi gegužės mėnesį per Gatvės muzikos dieną, tarptautiniame folkloro festivalyje „Skamba skamba kankliai“.

Vasara prasidės su Vilniaus festivaliu. Birželio 16 d. Vilniaus gyventojams ir svečiams miegoti neleis kultūros naktis „Tebūnie naktis!“. Per Jonines menų fabrikas „Loftas“ organizuos kelių dienų didmiesčio festivalį „Loftas Fest'12“.

Liepą ir rugpjūtį vyks Kristupo vasaros festivalis. Rugpjūtį Rotušės aikštėje šurmuliuos Baltramiejaus mugė, o vasarą užbaigs kelias dienas trunkančios Sostinės dienos.

Vilioja parodose

Prisistatyti pasauliui galimybių suteikia ir tarptautinės turizmo parodos. Vilnius jose dalyvauja gana aktyviai. Šiose parodose lankytojai domisi informacija apie ekskursijas, kultūros renginius, lankytinas vietas.

Kovo 7–11 d. parodoje Berlyne ITB 2012 pristatytos Lietuvos sostinės turizmo galimybės. Vilniaus stendo lankytojai domėjosi ekskursijomis, poilsio galimybėmis keliaujant su šeima, kultūros renginiais.

Kovo 15–18 d. Vilnius pristatytas Paryžiuje, Prancūzijoje, surengtoje turizmo parodoje MAP 2012, kurioje lankytojai daugiausia domėjosi kultūros renginiais Vilniuje, lietuviškų patiekalų restoranais, ekskursijomis.

Vasarį Vilniaus turizmo galimybės pristatytos turizmo parodoje IMTM Tel Avive, Izraelyje ir BIT 2012 Milane, Italijoje.

Šiemet dar planuojama dalyvauti didelėse turizmo parodose IMEX 2012 Frankfurte, Vokietijoje, TOUR SALON 2012 Poznanėje, Lenkijoje, WTM 2012 Londone, Jungtinėje Karalystėje ir EIBTM 2012 Barselonoje, Ispanijoje.


Statistika

Šalys, iš kurių 2011 m. sausį–balandį VTIC KB sulaukė daugiausia turistų

Rusija – 3337

Lenkija – 1196

Ispanija – 779

Vokietija – 760

Suomija – 733

Prancūzija – 668

Baltarusija – 644

Didžioji Britanija – 461

Italija – 245

Švedija – 249


Šalys, iš kurių 2012 m. sausį–balandį VTIC KB sulaukė daugiausia turistų

Rusija – 5682

Lenkija – 1766

Baltarusija – 1478

Ispanija – 1025

Vokietija – 1023

Didžioji Britanija – 860

Prancūzija – 835

Italija – 584

Suomija – 471

Latvija – 375

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų