Idėjų konkursas: kaip turėtų atrodyti nauja Pilaitės mokykla?

Vilniaus miesto savivaldybė kviečia architektus siūlyti idėjas naujai gimnazijai Pilaitės mikrorajone.

Penktadienį savivaldybė paskelbė architektūrinės idėjos konkursą apie 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatui Tolminkiemio gatvėje.

Planuojama, kad gimnazijos projektavimas ir statybos kainuos iki 15 mln. eurų, o mokykla turėtų būti pastatyta iki 2022 vasaros pabaigos.

Naujas konkursas skelbiamas po to, kai pernai liepą Vilniaus vystymo kompanijos atrinktas bendrovės „Projektai ir Co“ projektas sulaukė daug ekspertų kritikos, BNS sakė mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas švietimui Albertas Lakštauskas.

Bendrovė planavo, kad jos suprojektuoto keturių aukštų pastato statybos kainuos 8 mln. eurų, tačiau nei kaina, nei architektūriniai sprendimai savivaldybės specialistams nepasirodė pagrįsti.

Šįkart konkursas organizuojamas su Lietuvos architektų sąjunga.

„Matyt, buvo padaryta metodinė klaida perkant projektą pagal pigiausią kainą. Projektas buvo vertintas savivaldybėje ir jis neatlaikė kritikos visomis prasmėmis: tiek funkciškai, kaip pastatas suplanuotas mokyklos reikmėms, tiek ir visos kitos jo charakteristikos, ir energetinės, buvo tikrai prasto lygio“, – sakė jis.

Projektas buvo vertintas savivaldybėje ir jis neatlaikė kritikos visomis prasmėmis.

Anot jo, ankstesnis projektas kainavo apie 38 tūkst. eurų.

Be klasių mokykloje planuojama įrengti laboratorijas, technologijų ir specializuotas klases, aktų, sporto sales, valgyklą. Numatoma, kad mokykloje iš viso bus 36 klasės ir mokysis iki 1 tūkst. mokinių.

Greta mokyklos ketinama įrengti apie 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto sporto aikštyną krepšiniui, futbolui, tinkliniui, lengvajai atletikai, lauko treniruokliams, stalo tenisui, taip pat bent 34 vietų automobilių stovėjimo aikštelę, erdvę lauko renginiams, dviračių ir paspirtukų saugyklą.

Anot A. Lakštausko, mokykloje turėtų atsirasti ir kinui bei kultūros renginiams pritaikyta salė, ji būtų atvira ir Pilaitės bendruomenei.

Konkurso pirmosios vietos laimėtojui planuojama skirti 12 tūkst. eurų, antrosios – 10 tūkst. eurų, trečiosios – 8 tūkst. eurų dydžio premijas.

Šiuo metu Pilaitėje veikia dvi savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklos – Martyno Mažvydo progimnazija ir Pilaitės gimnazija, jose mokosi per 2 tūkst. moksleivių. Tolminkiemio gatvėje gimnaziją anksčiau statyti siekė Katalikų bažnyčia, tačiau nesutarus su vietos bendruomene ir savivaldybe, planų atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Anot Petriuko: "Sudegus mokykla - gera mokykla".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių