Pereiti į pagrindinį turinį

Išjungus vaizdo kameras, Kaune į gatvę geriau nekelti kojos?

2013-03-26 08:56
Išjungus vaizdo kameras, Kaune į gatvę geriau nekelti kojos?
Išjungus vaizdo kameras, Kaune į gatvę geriau nekelti kojos? / Tomo Ragios nuotr.

Policija neslepia: išjungus vaizdo kameras, Kaune taps gerokai nesaugiau. Priežastis, dėl kurios Kaunas gali likti be eletroninių nusikaltimus žabojančių akių, banali ir vis dėlto skandalinga: miesto savivaldybė pavėlavo paskelbti viešųjų pirkimų konkursą, o sutartis su vaizdo kameras prižiūrinčia bendrove jau baigiasi.

Viešumon iškėlė opozicija

Klausimą dėl vaizdo kamerų nuomos sutarties miesto merui Andriui Kupčinskui per Kauno tarybos posėdį sviedė opozicija.

Darbo frakcijos seniūnas Gintaras Jonas Furmanavičius pareiškė, kad, jo žiniomis, naujas konkursas miesto stebėjimo kameroms įrengti vis dar nepaskelbtas. O sutartis, pagal kurią savivaldybė perka vaizdo stebėjimo paslaugas, baigiasi balandžio 11 d.

„Viešosios tavarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas teigia, kad kameros padeda ne tik išaiškinti daug nusikaltimų, bet ir vykdo prevencinį darbą. Mere, sakykite, kas tiesiogiai atsakingas, kad nesugebėta parengti konkurso?“ – paklausė G.J.Furmanavičius.

Kauno meras net nemirktelėjęs tarybos nariams įvardijo dvi pavardes: Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo Raimundo Mačikėno ir Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Rimo Sideros.

A.Kupčinskas pranešė, kad dėl galimo šių dviejų tarnautojų aplaidumo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Vijosi naujas technologijas?

„Man kėlė rūpestį, kad konkursas vėluoja, – miesto tarybos nariams ėmė aiškinti A.Kupčinskas. – Vis dėlto pasidomėjęs supratau, kad tokios konkurso sąlygos, kokios buvo parengtos, miestui būtų padovanoję dešimties metų senumo technologiją.“

„Juk dabar nebūtina pirkti serverių – galima pasinaudoti “debesų„ technologija. Abu skyrių vedėjai dabar bando suprasti kompiuteriją. Praėjusiame tarybos posėdyje jie jau tikslino naujo konkurso sąlygas“, – aiškino A.Kupčinskas.

„Jie net keturis mėnesius bandė perprasti kompiuteriją? – nustebo G.J.Furmanavičius. – Tai gal bando perprasti dar ir raketų mokslą?“

Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas R.Mačikėnas patvirtino, kad, nesuspėjus atrinkti naujo tiekėjo ar nepratęsus sutarties su senuoju, po balandžio 11 d. kameros mieste tiesiog bus išjungtos.

Nei konkurso, nei sutarties

„Kreipimasis, kad būtų leista pratęsti sutartį su senuoju tiekėju, išsiųstas Viešųjų pirkimų tarnybai. Jis ten nagrinėjamas“, – paaiškino R.Mačikėnas.

Tiesa yra ta, kad šalies Viešųjų pirkimų tarnybai prašymas leisti Kauno savivaldybei pratęsti sutartį ar pasirašyti laikinąją sutartį su dabar kameras prižiūrinčia bendrove nusiųstas, regis, per vėlai. Atsakymas iš VPT ateis galbūt balandžio viduryje.

Iki senosios sutarties pabaigos – balandžio 11-osios suorganizuoti naujo konkurso ir rasti naują paslaugos tiekėją nėra jokių šansų.

R.Mačikėno teigimu, tokiuose konkursuose – nuožmi konkurencija, tad nereikėtų tikėtis, kad naujasis konkursas įvyks greitai. Pavyzdžiui, ankstesnis konkursas, kuris buvo skelbiamas prieš septynerius metus, baigėsi teismu ir užtruko ilgai.

Uždelsė darbo grupė

Savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas R.Mačikėnas, A.Kupčinsko įvardytas kaip vienas kaltųjų dėl susidariusios skandalingos situacijos, atskleidė faktą, kurio Kauno meras nepaminėjo.

Organizuoti naujam vaizdo kamerų konkursui yra sudaryta savivaldybės darbo grupė. Ji vis dar ruošia konkurso techninius reikalavimus ir R.Mačikėno vadovaujamam skyriui neatsiunčia patvirtintos išvados.

Tik gavus šią išvadą bus galima skelbti konkursą ir pradėti pirkimo procedūras.

Apie sudarytosios darbo grupės ilgą triūsą ir vis nesulaukiamus rezultatus prabilo ir Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas R.Sidera. Jis irgi pranešė žinąs tiek, kad darbo grupė „medžiagą vis dar ruošia“.

„Nesu įgaliotas komentuoti. Darbo grupei vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas, – sakė skyriaus vedėjas. – Jie turi patvirtinti paskutinius dokumentus.“

Fiksavo šimtus pažeidimų

Šiuo metu vaizdo stebėjimo kameros įrengtos 25 Kauno vietose. Stebėjimo kamerų sistemą suprojektavo, įrengė ir iki šiol prižiūrėjo bendrovė „Siemens“. Sutartis su ja buvo pasirašyta dar 2005 m. lapkritį.

Savivaldybė iš bendrovės pirkdavo vaizdo perdavimo paslaugas, už kurias per metus mokėdavo 750 tūkst. litų.

Vien per 2012 m. Kauno mieste įrengtomis kameromis užfiksuota daugiau nei 800 įvairių pažeidimų – eismo įvykių, muštynių, asmenų, vartojančių narkotines medžiagas ar alkoholinius gėrimus viešose vietose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų