Pereiti į pagrindinį turinį

Istorijos pamoka Žemuosiuose Šančiuose

2009-02-13 09:00
Istorijos pamoka Žemuosiuose Šančiuose
Istorijos pamoka Žemuosiuose Šančiuose / Tomo Raginos nuotr. Viltis: A.Juozapavičiaus prospekto gyventojai viliasi, kad ateityje čia bus patraukli vieta gyventi.

"Kauno dienos" žurnalistams apklausus keliasdešimt Žemųjų Šančių gyventojų, daugelis nė nemirktelėję pasakė, kad A.Juozapavičiaus prospektas pavadintas prieškariu žuvusio karininko garbei.

"Antanas Juozapavičius buvo pirmasis Lietuvos karininkas, žuvęs nuo bolševikų rankos. Tai žinau, nes istorija yra mano hobis. A.Juozapavičiaus prospektą dar prisimenu nuo tų laikų, kai gatvė buvo grįsta akmenimis. Dabar jis prarado dalį žavesio, bet yra ir pliusų - ne taip dantys barška važiuojant automobiliu. Vietiniai šią gatvę vadina tiesiog prospektu", – aiškino A.Juozapavičiaus pr. sutiktas Gintautas Paškevičius.

Savo rajono istoriją žino ir sovietmečiu čia apsigyvenę rusai. "Juozapavičius buvo karys, kuris žuvo gindamas nepriklausomybę. Tai žinau, nes esu Lietuvos gyventojas. Nors esu rusas, bet gerbiu žmogų, kuris žuvo kariaudamas už savo šalies nepriklausomybę. Gaila, kad A.Juozapavičiaus prospektas apleistas, kareivinės suniokotos. Išeidami sovietų kariškiai jas paliko tvarkingas", – pastebėjo Vladimiras Gusčinas.

A.Juozapavičiaus prospektas nuo senų laikų garsėjo savo amatininkais ir kitais smulkiojo verslo atstovais. Ir dabar čia veikia daug mažų parduotuvių.

"Mums sekasi geriausiai prekiauti šiame rajone, nes mus žmonės myli. Išsiugdėme savo pirkėjus, kuriuos gerai pažįstame. Žinom jų istorijas ir paslaptis: apie ligas, vestuves ir laidotuves. Pirkėjai labai prieraišūs, todėl ir grįžta pas mus", – verslo sėkmės paslaptimis dalijosi Aušrinė Kriščiūnienė.

A.Juozapavičiaus prospekte netrūksta ir amatininkų. "Šiek tiek pajutome krizę – batų taisymas pabrango, bet nesutikčiau keltis dirbti į kitą rajoną. Turiu savo klientus ir tikrai nenorėčiau jų prarasti. Be to, čia vis dar gerai veikia žodinė reklama, kai žmonės apie gerus amatininkus sužino vieni kitų", – pasakojo batsiuvys Vilmantas Kaufmanas.

Jei dabar vyktų geriausių Kauno gatvių rinkimai, A.Juozapavičiaus prospektas vargiai galėtų tikėtis palankaus įvertinimo. Didelė dalis buvusių kareivinių baigia sugriūti, o ir prospektas prašosi remonto.

"Nesiilgiu tų laikų, kai čia buvo pilna rusų kariškių. Kareivinės šiuo metu apgriuvusios, tačiau jau pradėtos atstatyti, o ateityje, kai prasidės gatvės rekonstrukcija, gyventi čia bus gera", – optimizmo nestokojo Aldona Mikalauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų