Pereiti į pagrindinį turinį

Itin reta knyga „Dingęs Vilnius“ bus išleista antrąkart

2012-11-30 09:05
Itin reta knyga „Dingęs Vilnius“ bus išleista antrąkart
Itin reta knyga „Dingęs Vilnius“ bus išleista antrąkart / Tomo Raginos nuotr.

Ilgai manyta, kad bibliografinės retenybės – Vlado Drėmos knygos „Dingęs Vilnius“ – leidimo beveik neįmanoma pakartoti, nes popierinis knygos maketas ir iliustracijos dingo iš „Vagos“ leidyklos. Vis dėlto jau netrukus prekyboje pasirodys naujas knygos leidimas.

Reikėjo skenuoti originalus

Unikalios knygos perleidimas yra ilgai lauktas įvykis tiek dailės ir kultūros istorikų sluoksniuose, tiek pačių vilniečių, kurių miesto istorija sugulusi į daugiau kaip 400 puslapių. Monumentaliam ir neįkainojamam kūriniui parengti garsusis Lietuvos dailės istorikas ir menininkas V.Drėma paskyrė beveik visą savo gyvenimą. Į „Dingusį Vilnių“ pateko 634 sumaniai V.Drėmos parinktos istorinės iliustracijos, su išsamiais autoriaus aprašymais atskleidžiančios laiko ir žmonių sunaikintus ar pakeistus Vilniaus architektūros paminklus.

Gausiai iliustruota 404 puslapių knyga buvo išleista 1991 m. Tąkart dienos šviesą išvydo 40 tūkst. egzempliorių, bet jos leidimas iki šiol niekada nebuvo pakartotas. Iš „Vagos“ archyvo dingus knygos maketui atrodė, kad to jau niekad ir nebus.

„Mano žiniomis, idėja perleisti knygą kilo Nacionalinio muziejaus direktorei Birutei Kulnytei, ji pirmoji su manimi apie tai prakalbo. Jai pritarė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, o viską padaryti apsiėmė leidyklos “Versus aureus„ direktorius Arturas Mickevičius. Čia jų labai didelė ir graži iniciatyva“, – sakė V.Drėmos duktė, Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

Kadangi knygos maketas dingęs, rengiant naują reikėjo perfotografuoti, nuskenuoti originalus. Darbas nemenkas, tačiau A.Mickevičius džiaugėsi, kad muziejai, archyvai sutiko bendradarbiauti, ir sakė esąs labai jiems dėkingas.

Tiki, kad bus paklausi

Nacionalinio muziejaus direktorė B.Kulnytė, paklausta, kodėl jai kilo ši idėja, sakė, kad dirbant muziejuje tokios mintys ateina labai paprastai.

„Knyga buvo išleista prieš gana daug metų, jos poligrafinė kokybė nekokia. Kadangi per tą laiką niekas nesugebėjo padaryti geriau, natūrali išvada, kad ją reikėjo perleisti. Pasirinkta gera leidykla ir, manau, bus graži knyga. Ji naudinga ir menotyrininkams, ir kiekvienam skaitančiam žmogui. Išleista kokybiškai ji turės paklausą ir gal dar kam nors galvą prašviesins“, – teigė B.Kulnytė.

Suprasdamas knygos svarbą bendradarbiauti sutiko ir leidyklos direktorius. „Pats esu istorikas ir suprantu, kokia tai yra knyga. Keista, kad iki šiol niekam nekilo mintis to imtis“, – sakė A.Mickevičius.

Ši knyga, be abejonės, daug reiškia ir pačiai G.Drėmaitei. Tačiau, dailėtyrininkės tvirtinimu, jai smagu, kad bus išpildyti visuomenės lūkesčiai. Pasak moters, dabar net antikvariatai nesulaukia, kad kas nors atneštų parduoti senojo leidimo knygą, o jei ir atneša, kaina siekia net 500 litų.

„Manau, poreikis tikrai yra. Ir architektai, ir aplinkosaugininkai, ir šiaip kultūros srities žmonės, kurie dirba su Vilniumi, naudojasi šia knyga. Kiek jos egzempliorių yra bibliotekose, visi jau suplyšę“, – sakė G.Drėmaitė.

Išleis 2 tūkst. egzempliorių

Leidyklos „Versus aureus“ direktorius papasakojo, kad padedant muziejų darbuotojams pavyko patikslinti kai kurių paveikslų metrikas: datas, inventorinius numerius, net pavadinimus, V.Drėmos tekstas išliko autentiškas.

„Nedrįstam, negalim ir nėra prasmės jo tobulinti, tik pagal šiuolaikines kalbos normas tvarkoma teksto korektūra“, – sakė A.Mickevičius ir pridūrė, kad šio leidimo knygos maketas bus visiškai naujas, atitinkantis šiuolaikines technologines galimybes, šiuolaikines knygos meno tendencijas.

Paveikslai joje bus tie patys. Pavyko perfotografuoti beveik viską, kaip sakė direktorius, kol kas trūksta gal vos poros darbų.

Knygą planuojama pristatyti per vasarį vyksiančią Vilniaus knygų mugę. Pradinis suplanuotas tiražas – 2 tūkst. egzempliorių. Leidyklos direktoriaus teigimu, jei bus didelis susidomėjimas, tiražą padidins. Numatoma knygos kaina knygynuose – apie 190 litų.

Prekyboje knyga turėtų pasirodyti, kai vyks knygų mugė, o gal net ir prieš ją. A.Mickevičiaus tvirtinimu, užsisakę iš anksto ją gaus pirmieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų