Jaunieji padegėjai – nebaudžiami

Ugniagesiai gelbėtojai pastebi, kad Kaune vis dažniau padegėjais tampa vaikai, kuriuos nuo laisvės atėmimo bausmės apsaugo jaunas amžius.

Įkliuvo ir septynmetis

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus (VPPS) Gaisrų tyrimų poskyrio specialistai per pastaruosius dvejus metus iškėlė 68 baudžiamąsias bylas, susijusias su padegimais. Didelė dalis padegėjų – nepilnamečiai, kurie negali būti patraukiami baudžiamojon atsakomybėn. Per šį laikotarpį Kauno mieste kilusiuose gaisruose žuvo 27 žmonės, traumuotas 31 asmuo.

Kauno PGV VPPS vyr. inspektorius Aurelijus Lukauskas išvardijo per dešimt atvejų, kai iš pradžių daug klausimų kėlę padegimo atvejai netrukus būdavo išaiškinti. Nustatyta, kad pernai balandį Šilainiuose, Baltijos gatvėje vieno daugiabučio lifto kabiną padegė šešiolikmetis chuliganas. Po poros mėnesių Petrašiūnuose, R.Kalantos gatvėje, buto duris supleškino šešiolikmetė ir metais jaunesnė jos bendrininkė. Abiem atvejais nepilnamečiams tai buvo pirmieji jų padaryti apysunkiai tyčiniai nusikaltimai, paaugliai atsiprašė nukentėjusiųjų, atlygino padarytus nuostolius. Dėl to teismas juos atleido nuo baudžiamosios atsakomybės ir ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Padegėjų amžiaus rekordą sumušė septynerių ir dešimties metų amžiaus berniukai, pernai gegužę Ukmergės gatvėje padegę "Mazda 626" automobilį. Byla buvo nutraukta, o mažamečių tėvams taikyta administracinė atsakomybė už vaikų nepriežiūrą, taip pat jie įpareigoti atlyginti gaisro padarytus nuostolius.

Tampa vis įžūlesni

Šiemet liepą Laisvės alėjos ir S.Daukanto gatvių sankirtoje liepsnos suniokojo kebabų kioską. Paaiškėjo, kad nusikaltimą padarė trylikametis, kuriam tai buvo nebe pirmas nusikaltimas. Pareigūnai neslepia, kad paauglys dėl nebaudžiamumo yra ypač suįžūlėjęs.

Ne visi nepilnamečiai gali jaustis nebaudžiami. Praėjusių metų liepą Veiverių gatvėje mikroautobusą "Ford Transit" padegęs kartą teistas šešiolikmetis aštuoniems mėnesiams buvo pasiųstas už grotų. Dar pora 16 ir 15 metų amžiaus paauglių teismo buvo pripažinti kaltais už pernai liepą Julijanavos gatvėje supleškintą bendrovei "Kauno švara" priklausantį sargų namelį, bet realios laivės atėmimo bausmės jiedu išvengė.
A.Lukauskas prisiminė ir praėjusių metų rugpjūtį kilusį incidentą, kai 24 metų jaunuolis Palemone padegė prekybos kioską. Nustatyta, kad vaikinas nusikaltimo metu negalėjo visiškai suprasti ir valdyti savo veiksmų, baudžiamoji byla buvo nutraukta.

Padeda ir policija

"Bylose, kuriose nustatyti įtariamieji, ikiteisminius tyrimus tęsia policijos pareigūnai. Jų žinioje šiuo metu taip pat nemažai padegimo atvejų. Vienas garsiausių – praėjusiais metais tris kartus padegta P.Vileišio vidurinė mokykla. Šiuo nusikaltimu įtariama mergina stojo prieš teismą", – sakė A.Lukauskas.

Pareigūnas pridūrė, kad už tyčinį padegimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų. Anot pašnekovo, nors padegėjų padaryti nusikaltimai yra specifiniai, o jų tyrimas reikalauja ypatingo kruopštumo, anksčiau ar vėliau jie yra išsiaiškinami.


Šiame straipsnyje: padegėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Ir vėl - laikrašty tik straipsnio pradžia.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių