Pereiti į pagrindinį turinį

Joninės Kauno medikams tapo nemenku išbandymu

2013-06-25 10:30
Joninės Kauno medikams tapo nemenku išbandymu
Joninės Kauno medikams tapo nemenku išbandymu / Artūro Morozovo nuotr.

Joninių šventė Kaune praėjo be didesnių incidentų, Kauno greitosios pagalbos stoties (GMPS) medikų brigados plušo iki paryčių. „Kauno dienos“ žurnalistai iš arti stebėjo jų darbą.

Devyniolika brigadų

Kaune per dieną Greitosios medicinos pagalbos medikai vidutiniškai išvyksta į 280 iškvietimų. Dalis jų – melagingi, klaidinantys, netikslūs ar tokie, kuriems pakaktų šeimos gydytojo konsultacijos telefonu. Medikai svarsto, kad vasarą iškvietimų mieste sumažėja, nes daugelis išvyksta atostogauti, todėl miestas būna ištuštėjęs.

Joninių naktį mieste budėjo 19 brigadų. Pramonės pr. yra įsikūrusi GMP stotis. Kitos brigados iškvietimų laukė Šilainiuose (3), „Akropolyje“ (2), Šančiuose (1) ir Aleksote (1).

„Prekybos centras “Akropolis„ yra patogi vieta, nes iš čia galima greitai nuvykti į iškvietimų vietas Centre, Senamiestyje“, – paaiškino pamainos vyresnioji gydytoja Virginija Barankevičienė.

Medikė pajuokavo, kad Joninių naktis ir pilnatis žada neramų darbą. „Vykdami pagal iškvietimą niekada nežinome, ką rasime“, – perspėjo Virginija Barankevičienė.

Kviečia ir įgėlus uodui

Klausimais, kuriuos dispečeris visada užduoda skambinančiajam, siekiama nuraminti žmogų, padėti susikoncentruoti ir sužinoti kuo daugiau informacijos, o esant reikalui – ir padėti pačiam suteikti būtinąją pagalbą.

„Visi tie klausimai yra būtini, tačiau žmonės dažnai pyksta, šaukia ar keikiasi. Mums visada yra svarbu išsiaiškinti, kuo žmogus skundžiasi, kokią pagalbą jam reikia suteikti, kaip kuo greičiau padėti, kiek brigadų išsiųsti į įvykio vietą“, – pasakojo dvejus metus dispečere dirbanti M.Paulauskienė.

Pasiteiravus, kokių keisčiausių iškvietimų sulaukiama, medikai išdavė, kad pasitaiko skambučių norint išsikviesti taksi ar prašant pagalbos įgėlus uodui.

„Būna, kad skambina ir dėl to, kad dantį skauda jau visą savaitę. Žmonės turėtų suprasti, kad Greitoji medicinos pagalba yra skirta skubiai suteikti būtinąją pagalbą, gelbėti gyvybę“, – pastebėjo pamainos vyresnioji gydytoja.

Septynis mėnesius dispečerinėje dirbantis Audrius Katinas prisiminė, kaip jam teko išklausyti vidutinio amžiaus moters skundą dėl dingusio apetito. „Žmonėms vis dar trūksta supratimo, kada reikia kviesti greitąją pagalbą, bet šis darbas man patinka. Įdomiausia – brigadų pajėgų valdymas. Ten sėdėdamas turi planuoti, kuri brigada gali greičiau ir efektyviau nuvykti pagal iškvietimą“, – rodydamas į dispečerių kompiuterių žemėlapius sakė vaikinas.

Moters atgaivinti nepavyko

„Moteriai bloga – širdis. Sąmonė sutrikusi. Kvėpuoja“, – gavę iškvietimą ir įsėdę į Greitosios pagalbos automobilį nedelsdami išvykome į Čečėnijos aikštėje vyktančią Joninių šventę.

Prie degančio laužo už įkaušusios smalsuolių minios pamatėme gulinčią senyvo amžiaus moterį. Be gyvybės ženklų kaunietė nedelsiant pradėta gaivinti. Gydytoja O.Budreckienė sušuko, kad moterį reikia skubiai nešti į automobilį. Bendradarbiams padėti suskubo ir šventėje dalyvavęs medikų kolega.

Nešant moterį į automobilį, kai brangi kiekviena sekundė, pasigirdo šūksniai iš minios. „Kur vežat? Ne taip reikia gaivinti!“ – šaukė išmaniaisiais telefonais filmuojantys vaikėzai.

Greitosios pagalbos automobiliui pajudėjus gatvės link, minia nesiskirstė, užkirto kelią ir toliau filmavo, o drąsesni pasistiebę bandė pagauti geresnį kadrą pro automobilio, kuriame intensyviai buvo gaivinama moteris, langus.

Valandą pakaitomis moterį gaivinę medikai, 21.05 val. buvo priversti kontatuoti kaunietės mirtį. „Labai gaila. Padarėme viską, ką galėjome, tačiau ir pirmieji požymiai mums atvykus nežadėjo nieko gero. Jos akių vyzdžiai buvo išsiplėtę, moteris buvo ištikta klinikinės mirties“, – konstatavo O.Budreckienė.

Šventėje dalyvavusi garbaus amžiaus moteris neturėjo jokių dokumentų, todėl buvo iškviesti policijos pareigūnai, kurie turės nustatyti jos tapatybę, apie skaudžią netektį pranešti artimiesiems. Mirtį konstatavę medikai pasuko dispečerinės link.

„Visi mes žmonės ir prisimename skaudžias netektis, įvykius. Ypač skaudu, kai tenka matyti mirštančius jaunus žmones, vaikus, iš sielvarto raudančius artimuosius“, – atvirai kalbėjo gydytojai.

Alpo ir bažnyčioje

Ilgiausią metų dieną ir trumpiausią naktį kauniečiai dažniausiai skundėsi širdies veiklos sutrikimais, silpnumu, bloga savijauta. Trys žmonės buvo nualpę bažnyčioje. Tai medikai aiškino pastarosiomis dienomis Lietuvą alinusio karščio įtaka. Tokie orai yra itin pavojingi vyresnio amžiaus žmonėms. Ypač tiems, serga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Vaikus medikams teko gelbėti nuo alerginių reakcijų. Tokių atvejų per Jonines pasitaikė trys. Visiems jiems alergiją sukėlė skirtingi alergenai.

Nemaža dalis nukentėjusiųjų Joninių naktį – alkoholio padauginę žmonės. Viena vidutinio amžiaus moteris, kaip spėjama, išgėrusi alkoholio, pargriuvo ir susilaužė riešą. Medikai kaunietei suteikė būtinąją medicinos pagalbą ir nuvežė į Kauno klinikinės ligoninės traumatologijos punktą. Toks pat likimas laukė ir 25-erių vaikino R.M., kuris policijos pareigūnams ir medikams jau gerai pažįstamas. Pasiskundęs, kad jį sumušė už gerus darbus, sutvarsčius žaizdas ir nubrozdinimus, gerai nusiteikęs jaunas vyras pats pareiškė norą apsilankyti ligoninėje.

Medikų pagalbos prireikė ir vidutinio amžiaus benamiui, kuris susižeidė rinkdamas butelius amfiteatro prieigose, kur taip pat vyko Joninių šventė. Atvykę medikai vyrui suteikė būtinąją pagalbą ir nuvežė jį į LSMU Kauno klinikas.

Kodėl gydytojai teigia, kad, nepaisant iššūkių, verta dirbti greitosios pagalbos mediku? Plačiau šia tema skaitykite antradienio, birželio 25 d., „Kauno dienos“ numeryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų