Judėti ar nejudėti: kas labiau pavojinga šių dienų moksleiviui?

  • Teksto dydis:

Palyginti ne taip jau ir seniai mokytojai labiausiai bijojo, kad judrūs moksleiviai gali susižeisti lakstydami per pertraukas. Dabar gi baiminamasi, kad jie susigadins sveikatą nelakstydami.


 

Dauguma šiuolaikinių moksleivių per pertraukas neatitraukia žvilgsnio nuo savo išmaniųjų telefonų, o sveikatos specialistai tvirtina, kad šiuolaikinė moksleivių karta auga fiziškai silpnesnė. Siekdama paskatinti moksleivius judėti daugiau, Vilniaus miesto savivaldybė vasario mėnesį kviečia juos į nemokamas pamokas miesto čiuožykloje.

Kūno kultūra – ant ledo 

Miesto čiuožyklą kuruojančios savivaldybės įstaigos „Sveikas miestas komunikacijos vadovė Karolina Dilytė džiaugiasi, kad galimybe surengti išskirtines kūno kultūros pamokas Lukiškių aikštėje įrengtoje čiuožykloje jau pasinaudojo šešios sostinės mokyklos. Pirmuosius du ketvirtadienius šiose pamokose dalyvavo apie 100 moksleivių.

„Tokių pamokų dalyvių skaičius galėtų būti ir didesnis. Gaila, bet tam įtaką padarė ir kai kuriose Vilniaus mokyklose vasarį paskelbtas karantinas. Visgi mėnuo dar nesibaigė – tokios kūno kultūros pamokos mūsų čiuožykloje dar vyks vasario 21 ir 28 dienomis. Dalis mokyklų jau užsiregistravo, bet kviečiame registruotis ir kitus norinčius. Kiekvienas tokių pamokų dalyvis yra apdraudžiamas „Seesam“ draudimu nuo nelaimingų atsitikimų – manau, kad tai yra gražus kompanijos indėlis, skatinant jaunuosius sostinės gyventojus būti fiziškai aktyvesniems“, – atkreipia dėmesį K. Dilytė. 

Anot „Sveiko miesto“ komunikacijos vadovės, moksleivių čiuožykloje taip pat nemokamai laukia 83 poros 26–46 dydžio figūrinių ir laisvojo čiuožimo pačiūžų, kurias galėtų sau prisitaikyti įvairaus amžiaus moksleiviai – tai irgi čiuožyklos partnerio dovana.

Iš mokyklų organizuotai atvykstantys moksleiviai nemokamai čiuožykloje gali čiuožti  nuo 12.00 val. iki 15.15 val. – šis laikas apima tris atvirus čiuožimo seansus. K. Dilytė tikisi, kad čiuožykla ir patrauklūs jos kvietimai moksleiviams prisidės prie pagrindinio „Sveiko miesto“ tikslo, kuris kartais įvardijamas: kad sportuoti Vilniuje taptų madinga. „Svarbiausia, kad kiekvienas iš mūsų atrastų sau labiausiai tinkamą formą“, – sako K. Dilytė. 

Vilniaus „Žaros“ gimnazijos mokyklos 7 „v“ klasės moksleiviai vasario 21 dieną nemokamai čiuoš jau antrą sykį per mėnesį. Jų auklėtoja, mokytoja metodininkė Zoja Fijas įsitikinusi, kad šių dienų mokiniams kaip niekada reikia aktyvumo: „Dabar jie net per pertraukas naršo po savo išmaniuosius. Anksčiau labai daug moksleivių eidavo į kiemą pabėgioti, bet dabar tai nebėra populiaru. Todėl ir kilo idėja atsivesti juos į čiuožyklą – puiki proga atitraukti juos nuo išmaniųjų ekranėlių. Vėliau moksleiviai džiaugėsi – čiuožykla jiems patiko. Kartu su kita mokytoja dabar ruošiamės atvesti visą klasę.“ 

Draudimas moksleiviams – paskata mokykloms

Draudimo bendrovės „Seesam“ asmens draudimų grupės plėtros vadovė Natalija Misėkienė pastebi, kad jei moksleiviai nebūtų apdrausti draudimu nuo nelaimingų atsitikimų, pavojai čiuožykloje galėtų tapti kliūtimi mokykloms pasinaudoti čiuožyklos kvietimu. Jei, pavyzdžiui, neapsidraudęs vaikas susilaužytų ranką tokios pamokos metu, už tai būtų atsakinga mokykla.

„Siekdamos išvengti galimų nemalonumų moksleivių traumų atveju, kai kurios Lietuvos mokyklos pačios savo iniciatyva juos apdraudžia, taip pat pasirūpina savo civilinės atsakomybės draudimu. Deja, tai padaro ne visos. Norėdami paskatinti mokyklas aktyviau dalyvauti šioje iniciatyvoje, dovanojame moksleiviams draudimą – apdraudėme juos nuo nelaimingų atsitikimų čiuožykloje. Šis draudimas suteiktų išmoką kaulų lūžių ar išnirimų, įvairių kūno vietų sutrenkimo, galvos sutrenkimų ar panašiais atvejais“, – komentuoja N. Misėkienė.

Bendrovės dovana moksleiviams ir miesto čiuožyklai –  ne vienintelė parama Vilniaus miestui. Už aktyvų rėmimą ir kultūrinės veiklos skatinimą bei puoselėjimą bendrovė jau trečius metus iš eilės įvertinama Vilniaus miesto mero padėka.

 


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių