Pereiti į pagrindinį turinį

Kai "dovanotas arklys" šaiposi

2008-12-29 09:00
Kai "dovanotas arklys" šaiposi
Kai "dovanotas arklys" šaiposi / "Shutterstock" nuotr. Idėja: jei pakuotė džiugina labiau nei dovana, verčiau jos atsikratyti, nei namus užversti nereikalingomis smulkmenomis.

Vis sunkiau išspausti net dirbtinę šypseną, kai Kalėdų Senelis vėl atneša tai, ko tikrai nelaukei. Vieni stengiasi susitaikyti, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, ir kiša dovaną į tamsų kampą. Kiti randa geresnę išeitį.

Kelia ne dulkes, o prisiminimus

Amerikiečiams nereikalingos dovanos galvos skausmo nekelia. Jie vieni ar su kaimynais po švenčių organizuoja linksmus išpardavimus (angl. – "garage sale"; t. y. parduoda daiktus tiesiog prie savo namų), pasikeičia prekę parduotuvėje ar pasiūlo dovaną už pusę kainos populiariuose elektroniniuose aukcionuose. Prancūzai taip pat nė nemano namų apkrauti nevykusiomis dovanomis – drąsiai jas siūlo blusų turguose ar elektroniniuose aukcionuose. "Vilniaus diena" pasidomėjo, kokias išeitis atranda lietuviai.

Pradinių klasių mokytoja Nijolė Česnulevičienė gali pasigirti niekada negavusi nereikalingos Kalėdų dovanos ir sakosi žinanti, kaip tokių išvengti. Paslaptis paprasta – moters šeimoje dovanomis apskritai nesikeičiama. "Materialių dovanų per Kalėdas nedovanojame, su savo šeimomis važiuojame pas mamą. Tik ją stengiamės pamaloninti praktišku daiktu. Mums geriausia dovana – apkabinti, pabučiuoti artimą žmogų, pasakyti gerą žodį, būti visiems kartu. Taigi nereikia sukti galvos, kur po švenčių dėti nereikalingas smulkmenas", – sakė N.Česnulevičienė.

Neseniai pensininke tapusi Ona Platukienė visada atranda vietos artimųjų dovanoms. Nors šios ne visuomet atitinka jos poreikius ar interesus, ranka nekyla išmesti iš širdies įteikto suvenyro. Moters negąsdina, kad namai vieną dieną gali tapti mielų, bet nereikalingų daiktų sandėliu.

"Šiandien atrodanti netinkama dovana pritaikyta gali tapti naudinga, o jei naudos neduoda, bent tampa maloniu prisiminimu apie žmones, kurių jau nėra šalia. Neišmetu, neperdovanoju ir neparduodu dovanų. Jos visos mano namuose atranda vietą, ypač jei tai anūkės dovanotas suvenyras, piešinys ar darbelis", – teigė O.Platukienė.

"Šilumos" dovanos nešildo

Populiarėjančios vadinamosios šilumos dovanos – kvapnaus muilo gabaliukai, vonios burbulai, dušo želės, originalios žvakės, aromatingos arbatos ar sausainiai – džiugina tuo, kad yra greitai sunaudojamos. Tačiau pardavėjos Sigitos Skliutaitės lentynose net ir tokios nekaltos dovanos pasmerktos dūlėti.

"Pastebiu, kad jau nebespėlioju, kuo nustebins Kalėdų Senelis. Kasmet gaunu vonios burbulų, vonios druskų ar aliejų. Būtų džiugu, jei nebūtų pikta, – juk neturiu vonios", – guodėsi moteris.

Ji ilgai nedrįso atsikratyti visiškai nereikalingų dovanų. Dabar panašios Kalėdų staigmenos be jokios graužaties perleidžiamos draugėms. Dėl kitos tradicinės dovanos – mezgimo siūlų – S.Skliutaitė Kalėdų Senį juokais praminė reketininku: "Neturiu laiko rankdarbiams, o jis tyčia vis neša siūlus. Esu priversta megzti, o megztinį vis tiek vėliau dovanotojai įteikiu."

Atsikrato greitai ir neskausmingai

Nėra blogos dovanos, kuri neišeitų. Taip mano Vilniaus universiteto studentai Sandra ir Petras. Iškart po švenčių su draugais juodu organizuoja dovanų "keityklą" – visi suneša neįtikusias dovanas ir iškeičia į mielesnį daiktą.

Nepavykus lieka dar bent keletas išeičių: gauti dovanos čekį ir stengtis parduotuvėje atsiimti pinigus arba iškeisti į tokios pat vertės kitą daiktą. Nereikalingas dovanas jaunuoliai taip pat siūlo elektroniniuose aukcionuose pirkis.lt, aukcionas.com arba populiariose interneto skelbimų lentose.

"Kartais Kalėdų Senis pamiršta, kad man seniai ne penkeri ir ne dešimt metų, todėl tenka "džiaugtis" krūva pliušinių žaislų, segtukais su gėlytėmis ir drugeliais, kojinėmis su filmukų herojais ar angeliukų statulėlėmis. Matyti, kad dovanos pirktos tikrai ne iš širdies ir ne apie mane galvojant, todėl jų atsikratau ramia sąžine. Kam nors jos galbūt labai pravers", – pasakojo Sandra. Įkvėpta gerumo idėjos, ji su draugais po švenčių surenka tokius kalėdinius laimikius į didelį maišą ir atiduoda labdarai.


GERAS PATARIMAS


Kur dėti nereikalingas dovanas?

Atiduoti draugams

Kaip nors pritaikyti

Pasikeisti parduotuvėje

Išmainyti

Pradėti kolekcionuoti

Atiduoti labdarai, vaikų namams

Parduoti elektroniniuose aukcionuose, pagal skelbimą

Priduoti į komisą

Saugoti blogesniems laikams

Pasidėti sodyboje (sode)

Sudaužyti, sulaužyti, suplėšyti

Išmesti

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų