Pereiti į pagrindinį turinį

Kaimyne, nelik abejingas

2007-12-19 09:00

Patikimiausia apsauga nuo vagių ne signalizacija ar šarvuotos durys, bet patikimas kaimynas. Tokios nuomonės laikosi į saugios kaimynystės bendruomenes besiburiantys gyventojai.

Viena didžiausių saugios kaimynystės bendruomenių vakar savo veiklą pradėjo „Perkūnkiemio“ gyvenvietėje iškilusiuose daugiabučiuose. Naujų namų laiptinėse iškabinti plakatai perspėja: gyventojai stebi įtartinus nepažįstamuosius ir yra pasirengę apie tai pranešti policijai.
Į saugios kaimynystės bendruomenes planuoja burtis ir naujų kvartalų „Verkių slėnis“ bei „Bajorų kalvos“ gyventojai.

Naują projektą inicijuoja bendrovė „City Service“, kuri, pagal sutartis su statytojais, administruoja daugiabučius namus šiose gyvenvietėse iki pastatų atidavimo naudoti aktų pasirašymo. Anot bendrovės atstovo Viliaus Mackonio, taip tikimasi atbaidyti nevisiškai įrengtuose daugiabučiuose lankytis pamėgusius vagis. Nuo rugsėjo vien tik „Perkūnkiemio“ gyvenvietei padaryta žala siekia 200 tūkst. litų.
Vilniaus miesto 6-ojo policijos komisariato kriminalinės policijos vyriausiojo tyrėjo Žydrūno Širmulio teigimu, sostinėje susibūrusios vos kiek daugiau nei penkios dešimtys saugios kaimynystės bendruomenių. „Vienas jų sudaro vos vienas ar keli namai, kitos jungia ištisus kvartalus. Itin susigyvenusios naujų mikrorajonų bendruomenės, čia dauguma naujakurių gana jauni žmonės, nestokojantys iniciatyvos – jie tarpusavyje ieško galimų sprendimų gaudant automobilių vagis, įtartinus asmenis, besisukiojančius ties kaimyno durimis“, – sakė pareigūnas.

Projektas – ne naujiena

Anot Ž.Širmulio, reikėtų remtis estų pavyzdžiu, kuomet kiekvienas daugiabutis turi atsakingą žmogų. Jis paruošia namo gyventojų automobilių sąrašą ir su savininkų telefonų numeriais išdalija kaimynams. „Tokiu būdu, bėgant laikui, kiekvienas gyventojas įsimena tiek automobilį, tiek ir jo savininką. Tokia patirtis skatina budrumą ir tikrai nepalieka kaimynams abejonių“, – sakė Ž.Širmulis.
Saugios kaimynystės idėjos užuomazgos Vilniuje atsirado dar prieš gerą trejetą metų. Tokį projektą Nugalėtojų gatvėje pirmasis įgyvendino 7-asis policijos komisariatas.

Pastangos duoda vaisių

„Kasmet savivaldybė skiria lėšų ir projektui Saugi kaimynystė populiarinti. Tiesa, šis projektas yra daugiau komunikacinio pobūdžio, siekiant tiesiog paraginti miestiečius būti supratingus ir budrius“, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.
Anot jo, tai Vyriausiojo policijos komisariato idėja, siekiant supažindinti kaimynus ir nebūti abejingiems vykstant nusikaltimui. Prieš keletą metų savivaldybė savo iniciatyva mikrorajonuose statė didelius žalius skydus, kuriuose buvo rašoma, kad ši bendruomenė – darni ir apie nusikaltimą gretai praneša policijai.
„Jeigu bus patvirtintas kitų metų biudžetas, Saugios kaimynystės projektas turėtų nušvisti ryškesnėmis spalvomis. Bus imtasi įvairesnių sprendimo būdų miestiečiams šviesti ir kaimynystei stiprinti, nei lankstinukų spausdinimas ir platinimas“, – neslėpė G.Tamošiūnas. Saugios kaimynystės projektai plačiai vykdomi visoje Vakarų ir Vidurio Europoje. Vedėjo teigimu, saugios kaimynystės idėja duoda vaisių ir sostinėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų