Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip gintis nuo karščio bangos?

2008-07-15 09:00

Nėra kuo kvėpuoti. Tvanku. Kaip geriausia atsigaivinti? Tvyrant rekordiniams šią vasarą karščiams, vilniečiai kalba apie orus. Medikai ir kiti specialistai pataria, kaip elgtis karštomis dienomis.

Vilniečiai priversti ieškoti ploniausių drabužių, gerti daugiau vandens ir kitaip gintis nuo tvankaus oro. Daugelis įdėmiai skaito patarimus, kas yra didžiausi karščio priešai. Medikai gerokai dažniau atsakinėja į telefono skambučius.
Paprašyti nurodyti perkaitimo požymius, specialistai įvardija vis tuos pačius simptomus: galvos svaigimą, silpnumą ir pykinimą. Gydytojai sako, kad reikia atidžiai žiūrėti ne tik ką valgote ar geriate. Svarbu ir tai, ką vilkite.
Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus gydytoja Enrika Saplytė įspėja: karštomis dienomis pamirškite alkoholį.
„Tačiau jaunimas to nepaiso“, – apie alkoholinių gėrimų žalą kalbėjo gydytoja. Moteris patarė negerti nei alaus, nei kitų stipriųjų gėrimų. Nuo jų išsiplečia kraujagyslės, o tai sukelia minėtus simptomus.

Įkaitę saulėję ir išgėrę alkoholio vilniečiai šoka į vėsius vandens telkinius. „Reikėtų nepamiršti, kad tokios pramogos gali turėti neigiamų padarinių“, – pabrėžė E.Saplytė. Viena jų – mėšlungis.
Tvankią dieną geriausiai atgaivina mineralinis vanduo. Medikai pataria šiomis dienomis išgerti bent 2 l skysčių. Įvairūs limonadai troškulio nenumalšins. „Atvirkščiai – dėl jų sudėtyje esančio cukraus tik dar labiau norėsite gerti“, –
sakė E.Saplytė.

Populiarėja kondicionieriai

Kaip su karščiu kovoti biuruose ir namie? Bendrovės, prekiaujančios oro kondicionieriais, susilaukia vis daugiau klientų.
„Šie metai kitokie. Bedrovės taupo, sumažėjo kondicionierių paklausa“, – sakė bendrovės „Arctica“ projektų vadovas Edgaras Apanavičius. Daugiausia užsakymų „Arctica“ sulaukia iš namų savininkų.
E.Apanavičius patarė nepiktnaudžiauti kondicionieriais. Staigi temperatūrų kaita gali sukelti gerklės skausmą. Patariama nustatyti 6–8 laipsniais mažesnę temperatūrą. Tuomet pavyks išvengti ligų.
Tačiau peršalimo ligos ne tokios pavojingos kaip perkaitimas ir saulės smūgis. Pagrindiniai perkaitimo požymiai pasireiškia staiga: pakyla kūno temperatūra, atsiranda mieguistumas, žiovulys, galvos skausmas, parausta veidas, padažnėja pulsas ir kvėpavimas.

Nemūvėkite džinsų

Esant aukštai temperatūrai labiau prakaituojama, su prakaitu netenkama svarbių organizmo gyvybinėms funkcijoms druskų. Todėl būtina tinkama apranga. Gydytojai rekomenduoja rinktis natūralaus audinio drabužius. Geriausia – medvilnės ir lino. „Merginos mėgsta džinsus, tačiau bent dabar siūlyčiau juos pamiršti“, – sakė E.Saplytė. Moteris skatina merginas vilkėti natūralių pluoštų suknias. Tinkamą reikėtų rinktis ir avalynę. Geriausia – odinę.
Saugokitės ir didelio karščio automobilyje. Jeigu oro temperatūra lauke siekia 25–30 laipsnių, stovinčiame automobilyje per 15 minučių temperatūra pakyla iki 50–60 laipsnių.
„Todėl į automobilio saloną lipkite, tik kai jį išvėdinsite“, – kaip išvengti perkaitimo, patarė medikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų