Kaip sėkmingai laikytis naujų mitybos įpročių?

  • Teksto dydis:

Jau gana seniai nebemadinga dietą sieti su ribojamu maisto kiekiu, skurdžiu racionu bei priklausomybe nuo (ne)krentančių kilogramų skaičiavimo. Nuoseklaus visuomenės švietimo dėka, dieta išsivaduoja iš beatodariško lieknėjimo stigmos ir tampa žodžiu, reiškiančiu sąmoningą apsisprendimą gerinti savo savijautą nuosekliai laikantis individualius poreikius atitinkančios mitybos sistemos. 

Vis daugiau žmonių apsisprendžia keisti gyvenimo būdą ir siekti geresnės savijautos išbandydami protarpinio badavimo, keto, beglitimę arba individualią dietą, kuri iš valgiaraščio eliminuoja netoleruojamus ar alergines reakcijas sukeliančius produktus. Vis tik, koreguojant įprastą mitybą svarbu prisiminti, kad net ir teigiami pokyčiai tampa įpročiu tik tam skyrus laiko bei sąmoningų pastangų. Keletas nedidelių gudrybių padės lengviau pereiti prie naujo mitybos plano ir keičiant valgiaraštį patirti smagų nuotykį, o ne išbandymų kupiną kelionę.

Sutelkite dėmesį į atradimo džiaugsmą

Koreguojant valgiaraštį, vargu, ar išvengsite pagundų, nesuderinamų su nauju mitybos planu. Ryžtingai laikytis pasirinkto mitybos plano padės ne tik motyvacija, bet ir tai, su kokia nuotaika sieksite savo tikslų. Verčiau dėmesį sutelkti ne į maisto produktus, kurių nusprendėte atsisakyti, o į malonius atradimus. Vienas iš būdų išvengti akistatos su savo pagundomis – vengti jų  patekimo į akiratį ir nestoviniuoti prie bulvių tarškučių ar bandelių lentynų. Kol tik dėliojate naujus mitybos principus atitinkantį valgiaraštį, pabandykite apsipirkti ne įprastame arčiausiai namų esančiame prekybos centre, o mažesnėse parduotuvėse su išskirtiniu asortimentu. Tokiu būdu ne tik pamiršite įprastą apsipirkimo maršrutą su įprastais produktais, tačiau taip pat atrasite ir daug naujų, jūsų dėmesio vertų maisto produktų. Tikru atradimu gali tapti ir internetinės maisto parduotuvės. Štai LIVIN e. parduotuvėje naudojamas itin patogus žymėjimas, leidžiantis greitai ir patogiai išsirinkti produktus, derančius su keto, vegetariška, veganiška mityba, o taip pat ir tokius, kuriuose nėra glitimo, laktozės, pridėtinio cukraus ar kitų nepageidaujamų produktų.

Maisto kokybė – visada pirmoje vietoje

Nesvarbu, kokių mitybos principų ar dietos laikotės, siekiant išlaikyti gerą savijautą ir gerą fizinę formą, pirmenybę visada derėtų teikti aukštos kokybės maisto produktams. Iš tokių produktų paruošti patiekalai turės aukštesnę maistinę vertę bei pasižymės geresnėmis skonio savybėmis. Didžiulėje pasiūloje atsirenkant jūsų stalo vertus produktus, verta atkreipti dėmesį ir į ekologiškus maisto produktus. Ekologinis standartas užtikrina, kad auginant, gaminant ir sandėliuojant produktus nebuvo naudojami pesticidai, fungicidai, augimo hormonai, antibiotikai, azoto ir kitos įprastinės cheminės trąšos. Perkant ekologiškus produktus neprireiks dėmesingai studijuoti ilgiausio sudėtinių dalių sąrašo, nes juose nenaudojami sintetiniai skonio stiprikliai, hidrinti riebalai, GMO ir kitos sveikatai nepalankios sudedamosios dalys. Kaip tik todėl ekologiški maisto produktai puikiai papildys bet kurią dietą, kurios nusprendėte laikytis.

Kiekvienas valgymas gali tapti švente

Nepamirškite skirti dėmesio ne tik maisto produktams, bet ir maisto kultūrai. Sėdint prie staltiese užtiesto stalo ir valgant iš dailių indų patiekalo maistinė vertė tikrai nepasikeis, tačiau pasikeis jūsų santykis su maistu. Tegul jūsų dėmesio kramtyti ir mėgautis maistu neužgožia televizoriaus, kompiuterio ar išmaniojo telefono ekranas. Valgant lėtai ir mėgaujantis kiekvienu kąsniu geriau atsiskleis ir patiekalo skonio bei tekstūros savybės. Skyrus šiek tiek laiko naujų receptų paieškai bei dar neatrastų skonių išbandymui, bus lengviau atrasti naujo valgiaraščio privalumus arba, kaip tik, pajusti, kaip jį galite dar patobulinti.

Suburkite palaikančią bendruomenę

Priimti permainas visada yra kur kas lengviau, kai jaučiate stiprų palaikymą. Keisti gyvenimo būdą ir laikytis dietos visada smagiau su drauge ar geru bičiuliu. Nenuleiskite rankų, jei artimųjų tarpe bendraminčių nėra. Internetas atveria beribes galimybes rasti panašios mitybos besilaikančių žmonių bendruomenes, kuriose dalijamasi receptais, praktiniais patarimais bei asmenine patirtimi. Verta įdėti pastangų ir suburiant savo bendraminčių komandą, tik vietoje įkalbinėjimų verčiau pasitelkti vaišingumo strategiją. Šeimos narius ar draugus maloniai nustebinkite pakviesdami šventinių pietų ar vakarienės, kurios metu ragausite patiekalus, paruoštus laikantis jūsų naujojo mitybos plano principų. Rengiant vaišių stalą bus puiki proga atrasti naujus produktus bei išbandyti naujus receptus, o svečių pagyros įkvėps dar daugiau pasitikėjimo savimi.

Ryžtis pokyčiams niekada nevėlu, svarbu neišsigąsti galimų netikėtumų ir sutelkti dėmesį į savo tikslą bei jam pasiekti tinkamas priemones. Individualius poreikius atitinkanti dieta suteiks galimybę dar geriau pažinti savo organizmą, maitintis ne tik sveikiau, bet ir gardžiau, o taip pat atvers duris naujoms pažintims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių