Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip sumaniai apsipirkti mokyklai?

2012-08-27 05:00
Kaip sumaniai apsipirkti       mokyklai?
Kaip sumaniai apsipirkti mokyklai? / Shutterstock nuotr.

Prieš rugsėjį mokyklinio amžiaus vaikams ir jų šeimoms pats darbymetis – reikia įsigyti reikmenų mokyklai. Bene sunkiausia pirmokų tėvams, nes jie neturi nei patirties, nei sukaupto daiktų bagažo.

Rodiklis – kieta nugarėlė

Daugelyje mokyklų būsimų pirmokų tėveliams įteikiamas sąrašas ir rekomendacijos, kiek ir kokių priemonių įsigyti.

„Kuprinė – didžiausias ir brangiausias mokyklinis reikmuo pirmokams. Manau, kad reikia pirkti gerą, kokybišką kuprinę, tuomet jos gali užtekti ketveriems mokslo metams“, – patarė mokyklos-darželio „Šviesa“ pradinių klasių mokytoja Rima Latkauskaitė.

Kita vertus, dėl kuprinės dizaino reikėtų pasitarti su atžala. Galbūt kokybiška, brangi kuprinė jam nepatiks ar po metų pabos ir norėsis naujos, nors senoji dar galėtų ilgai tarnauti.

Specialistai pataria, kad kuprinė turi būti nesunki, ergonomiška, patvari. Pradinių klasių moksleivio kuprinės svoris neturi viršyti 0,7 kg. Ergonomiškos kurpinės nugarėlė yra kieta, su specialiu išlinkimu, kad nekryptų moksleivio stuburas. Vaikui patogiau, kai prie nugaros priglundanti kuprinė turi paminkštinimų. Tada ji su svoriu nespaudžia nugaros. Be to, kuprinė turėtų turėti plačius diržus ir patogiai atsidarantį antvožą.

Kad vaiko kelionė iš mokyklos būtų saugi, ant kuprinės turėtų būti atšvaitų. Bemaž visos šiuolaikinės kuprinės gaminamos su atšvaitais. Minėtus kriterijus atitinkančios kuprinės kainuoja nuo 60 iki 500 litų, dažniausia tokių kuprinių kaina – apie 150 litų.

„Paėmus kokybišką kuprinę, ji turi formą, nesudrimba, yra kelių skyrių“, – pridūrė R.Latkauskaitė. Jos nuomone, kuprinės kokybę galima įvertinti ir akimis, ir pažiūrėjus į kainą. Mokyklinės kuprinės negalima pakeisti laisvalaikio kuprine.

Kokybiškesnių, patvaresnių kuprinių kai kurie tėvai ieško tik specializuotose parduotuvėse, nes įsigytos prekybos centruose kartais esą nespėja ištarnauti nė vienų mokslo metų – suplyšta.

Kaip išsirinkti parkerį?

Tam tikrų žinių reikia perkant pirmokui parkerį atvira plunksna, į kurį dedamos rašalo kapsulės. Geriau, kai parkerio dalis ties plunksna, kur dedami pirštai, būtų aptraukta guma. „Tik į mokyklą pradėję eiti vaikai jaudinasi, parkerį spaudžia, rankos prakaituoja, todėl guma labai padeda, kad jis neslystų“, – paaiškino R.Latkauskaitė.

Labai gerai, jei ties plunksna suformuotos specialios plokštumos, kuriuos liečia pirštai ir vaikas parkerį laiko taisyklingai. Bet to, mokytojos pataria turėti du parkerius, jei vienas jų sulūžtų ar pasimestų.

„Aš pasikliauju vokiškų parkerių kokybe. Aišku, jie kiek brangesni, bet nenuvilia. Būna, kad prasti parkeriai lūžta, pradeda varvėti rašalas, plunksna išsiskečia“, – pradinukų problemas vardijo pedagogė.

Kas gali mokėti kiek brangiau, gali paieškoti trijų briaunų pieštukų, padedančių mokytis taisyklingai laikyti, iš natūralių medžiagų pagamintų akvarelinių dažų, teptukų natūraliais šeriais.

Pigūs sąsiuviniai netikę

Pirmosiomis dienomis vaikas gali išsiversti be liniuotės ar vaškinių kreidelių, tačiau ateiti į pirmąsias pamokas be sąsiuvinio negalima.

Parduotuvėse nurodoma, kurie sąsiuviniai skirti pirmai klasei, tačiau nereikėtų kliautis vien tuo – būtina rinktis tik geriausios kokybės parduodamus sąsiuvinius. Universaliuose prekybos centruose 12 lapų sąsiuviniai kainuoja nuo 19 iki 32 centų.

Kai kurie tėvai tikina, kad gerų sąsiuvinių galima įsigyti nebent specializuotose kanceliarijos parduotuvėse, kur jie kainuoja kone dvigubai brangiau – nuo 49 iki 99 centų.

„Pigių sąsiuvinių lapai – tarsi sugertukai, rašalas persigeria kiaurai į kito lapo pusę, joje mokinys nebegali rašyti“, – vaizdus savo mokinių sąsiuviniuose prisiminė R.Latkauskaitė.

Labiau patyrę tėvai vadovaujasi tokiu testu: jei sąsiuvinio viršeliai – ploni, tai ir lapai bus ploni, prasti. Galima atkreipti dėmesį į popieriaus spalvą ir faktūrą. Jei jis pilkšvas, šiurkštokas, didelė tikimybė, kad rašalas persigers į kitą pusę. Patartina ieškoti sąsiuvinių kuo slidesniais lapais, tada parkerio plunksna geriau slysta popieriumi, o rašalas nesusigeria. Be to, svarbu kad lapuose būtų ryškios linijos.

Jei plika akimi sunku nustatyti sąsiuvinio kokybę, galima nusipirkti po vieną sąsiuvinį ir patikrinti, kaip į jį geriasi rašalas. Jei kokybė tenkina, galima drąsiai pirkti didesnį reikiamą kiekį. Patariama vaikui nupirkti ir segtuvą sąsiuviniams bei pratyboms, kad kuprinėje jie nesusilamdytų.

Dailei – rusiška kokybė

Likusios mokyklinės prekės irgi turėtų būti perkamos apgalvotai. Pavyzdžiui, penalų būna įvairiausių – su keliais skyriais arba visai be jų, su priemonėmis, arba tuščių. Jei penale jau sudėti pieštukai, trintukas, flomasteriai, reikėtų įvertinti jų kokybę. Jei penalas tuščias, pažiūrėti, ar į juos tilps atskirai nupirkti pieštukai, flomasteriai, nes jie būna skirtingo storio.

Mokytoja R.Latkauskaitė pataria nepersistengti su penalo dydžiu – tai papildomas svoris, kurį vaikas temps ant kupros. Kita vertus, primityvus, maišelio tipo, vieno skyriaus penalas vaikui gali būti nepatogus, nes jis kaskart užtruks ieškodamas reikiamos spalvos pieštuko ar parkerio.

Knygos tipo penale, kuriame priemonės įkišamos į guminius laikiklius, viskas iškart matoma ir patogu. Tad reikėtų rasti tokį nemasyvų penalą, į kurį tvarkingai galima būtų sudėti reikalingiausias priemones.

Kalbėdama apie dailės pamokų priemones – guašą ir akvarelę, R.Latkauskaitė, kaip ir daugelis kitų pedagogų, neslepia vertinanti rusišką kokybę ir pastebi, kad pakanka šešių pagrindinių guašo spalvų.

„Svarbu, kad rinkinyje būtų tikrosios pagrindinės spalvos, nes būna ir neoninių atspalvių guašo. Turėdami pagrindines spalvas vaikai mokosi patys sumaišyti tarpines spalvas. Kai spalvų labai daug, vaikams viso labo rūpi visas jas panaudoti, kūrybiškumo mažiau“, – paaiškino mokytoja.

Perkant piešimo popieriaus bloknotą, reikia atkreipti dėmesį, kad lapai lengvai išsiplėštų po vieną. Mokytojai neretai tenka susidurti, kai lapai suplyšta ir lieka juos išmesti.

Treniruotė su kuprine

Fizinio lavinimo pamokoms reikalinga sportinė apranga. Tai – ilgos sportinės kelnės, marškinėliai, džemperis ir sportbačiai. Drabužiai, kaip ir kasdien nešiojami, geriau natūralių pluoštų, o įsigyjant sportbačius svarbu įvertinti padą: reikia, kad jis būtų guminis, kad sporto salėje vaikas neslidinėtų ant grindų.

„Jei jau susipirkote visus reikmenis, leiskite vaikui juos sudėti į kuprinę, iškrauti, kai ką išbandyti. Tegu būsimasis mokinukas apsipranta, o kai prasidės mokymasis, bus mažiau streso“, – patarė būsimų pirmokų mokytoja.

R.Latkauskaitė siūlo vaiką nuteikti, kad kitais metais ne viskas mokyklai bus perkama naujai, kad jis tausotų turimas priemones ir taip mokytųsi ekonomiškumo. Tuomet kitą rugsėjį tėvų išlaidos mokyklinėms reikmėms bus ne tokios didelės kaip pirmaisiais metais.


Mokyklinių reikmenų sąrašas pirmokams:

Kuprinė.

Segtuvas sąsiuviniams ir pratyboms.

Po 5 sąsiuvinius matematikai (dideliais langeliais) ir lietuvių kalbai (skirti pirmokui).

Aplankalai sąsiuviniams, vadovėliams, pratyboms (užrašas „1 klasė“).

Penalas, kuriame: drožtukas, minkštas trintukas, liniuotė (iki 20 cm ilgio), 2 paprasti pieštukai (vidutinio kietumo ir minkštas), rašalinis parkeris.

Dėžutė vaškinių kreidelių.

Spalvoti pieštukai.

Lentelė lipdymui ir dėžutė plastilino (geriau čekiškas dėl spalvų gamos ir minkštumo).

Akvarelė, guašas (geriau rusiški), plastikinis indelis vandeniui, paletė, klijuotė pasitiesti ant stalo (50x50 cm).

Žirklės (bukais galais, bet aštrios).

Klijai (pieštukiniai).

2 piešimo sąsiuviniai (storesniais lapais skirtas piešti akvarele, guašu, plonesniais – spalvotais pieštukais).

Spalvotas popierius (vienpusis ir dvipusis).

Teptukai (po 2 teptukus guašui ir akvarelei, plonesnis ir storesnis).

Apranga ir sportiniai bateliai kūno kultūros pamokoms, medžiaginis maišelis sportinei aprangai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų