Pereiti į pagrindinį turinį

Kanapių augintojas dangstėsi etnobotanika

2008-11-26 09:00

Kauniečio namuose pareigūnai aptiko gausias narkotinių medžiagų atsargas, tačiau jų augintojas teisinosi nežinojęs, kad tai kvaišalai.

Tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių-psichotropinių medžiagų kontrabandos Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai pirmadienį surengė kratą viename Kauno butų. Čia aptikta įspūdinga įtartinų augalinių ir kitokių neaiškios kilmės medžiagų kolekcija, tarp kurių, kaip įtariama, – apie kilogramą kanapių.

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Kulikauskas teigė, kad ši pareigūnų operacija susijusi su lapkričio 12 d. pradėtu ikiteisminiu tyrimu. Tąkart Vilniaus teritorinės muitinės Vilniaus pašto poste buvo patikrinta viena siunta iš JAV, kurioje pareigūnai rado ir apie 30 g puošniosios vožtės. Šis augalas Lietuvoje yra įtrauktas į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą.

Paaiškėjo, kad siuntinys buvo adresuotas Kauno gyventojui, į kurio duris ir pasibeldė muitinės kriminalistai. Bute buvo rasta apie kilogramą, kaip manoma, kanapių, keli kilogramai rudos ir gelsvos spalvos augalinės kilmės miltelių, apie 350 g džiovintų grybų, 13 maišelių su įvairiomis sėklomis. Taip pat aptikta 15 švirkštų su skaidriu skysčiu. Manoma, kad skystyje gali būti haliucinogeninių grybų sporų.

Neliko nepastebėta ir pypkė bei du prietaisai augalams smulkinti. Įtariama, kad surasti džiovinti ir smulkinti augalai savo sudėtyje turi narkotinių bei psichotropinių medžiagų.
Įtariamasis P.P. teisinosi esąs etnobotanikos mėgėjas, įvairių augalinių medžiagų kolekcininkas ir bandęs įgytas teorines žinias pasitikrinti augindamas egzotinius augalus. Internetu užsakydamas puošniosios vožtės siuntą, jis esą nežinojo, kad ši Lietuvoje įtraukta į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą. Sulaikytasis po apklausos paleistas. Jam skirta kardomoji priemonė – dokumentų poėmis ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

"Puošnioji vožtė, sukelianti haliucinacijas ir euforiją, dažnai reklamuojama kaip opioidinių narkotikų pakaitalas, iš jos gaminami preparatai siūlomi kaip alternatyva kanapėms", – pabrėžė G.Kulikauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų