Pereiti į pagrindinį turinį

Karmėlavą vaduos nuo vilkikų

2013-01-29 12:47
Karmėlavą vaduos nuo vilkikų
Karmėlavą vaduos nuo vilkikų / Nerijaus Jankausko nuotr.

Daug metų nuo sunkiasvorių mašinų triukšmo kentę Karmėlavos Alyvų gatvės gyventojai sulaukė pažadų, kad šią vasarą nuo šalia esančių muitinės sandėlių iki Oro uosto gatvės bus nutiestas laikinas kelias, todėl bus galima lengviau atsikvėpti.

Surengė pasitarimą

Praėjusią savaitę Alyvų gatvėje Kauno rajono meras Valerijus Makūnas surengė pasitarimą, kuriame dalyvavo ir oro uosto bei muitinės sandėlių atstovai

„Verslo plėtra neturėtų užgožti šalia gyvenančių žmonių interesų, jie turi teisę gyventi kokybiškai, sveikai ir saugiai. Problemos sprendimas nedovanotinai užsitęsė, bet žmonėms reikia gyventi šiandien, todėl šiandien ir privalome priimti sprendimus“, – kalbėjo meras V.Makūnas.

„Reikia į situaciją žvelgti čia gyvenančių žmonių akimis ir jiems skubiai padėti“, – pritarė Seimo narys Antanas Nesteckis.

Kenčia jau daug metų

Gyventi šalia muitinės sandėlių iš tiesų nelengva. Vilkikai siaura Alyvų gatve važiuoja visą dieną. Ypač sunku būna žiemą, nes gatvėje sustoję vairuotojai, laukdami eilėje prie muitinės, neišjungia variklių. Aplinkinių namų gyventojai nuo triukšmo negali užmigti.

Vežėjų įmonėms poilsio dienų nebūna, tad vilkikai važiuoja ištisą parą ir visą savaitę. Gyventojai kenčia nuo smogo, dulkių, vibracijos, gatvėje nuolat nesaugu.

Ne tik Alyvų gatvės, bet ir visos Karmėlavos gyvenimą labai palengvintų aplinkkelis, apie kurio statybą pradėta kalbėti dar 2005 m. Buvo atlikta galimybių studija, pradėti projektavimo darbai.

Buvusio susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio sprendimu Karmėlavos aplinkkelio projektas buvo atidėtas, teisinantis esą trūksta lėšų.

Dabar jau kalbama, kad Karmėlavos aplinkelio galima sulaukti tik 2017–2020 m.

Pasiūlė keletą sprendimų

Pasitarimo dalyviai sutarė, kad Alyvų gatvėje problema yra itin opi, todėl reikia greitų kompromisinių sprendimų.

V.Makūnas pasiūlė per artimiausią mėnesį ištirti teritoriją tarp muitinės sandėlių ir Oro uosto gatvės. Jei šioje zonoje nėra dujotiekio, elektros kabelių ar kitokių komunikacijų, būtų galima nutiesti laikiną kelią, kuris išvaduotų Alyvų gatvės gyventojus nuo vilkikų.

Šią atkarpą būtų galima nutiesti dar šiemet. Kartu būtų galima planuoti lygiagrečią jungtį Pievų gatvės atkarpoje ir judinti Karmėlavos aplinkkelio tiesimo reikalus.

Tokiam planui pritarė ir pasitarime dalyvavę Alyvų gatvės gyventojų atstovus.

Pasitarime taip pat kalbėta apie būtinybę pastatyti garsą sugeriančią sienelę Pievų gatvėje. Problemų, susijusių su triukšmu, tarša ir saugumu, netrūksta ir kitose gyvenvietės vietose.

„Reikėtų siekti, kad Karmėlavai, remiantis probleminių teritorijų identifikavimo metodika, būtų suteiktas specialus statusas, tada būtų galima kompleksiškai spręsti visos seniūnijos problemas ir pasitelkti ES regionų dimensijos lėšas“, – kalbėjo meras V.Makūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų