Pereiti į pagrindinį turinį

Kas geriausiai įveikia peršalimą?

2008-09-22 09:00

Sostinės poliklinikos užgultos čiaudinčių ir sloguojančių pacientų. Tai tik dalis visų, kuriuos pričiupo permainingas ruduo. Nenorintys eiti pas gydytojus nuo ligų ginasi patys ar traukia tiesiai į vaistinę.

Kaip pasirinkti tinkamiausius vaistus? Gal ilgai negalvojus iš lentynos čiupti labiausiai reklamuojamus? Farmacininkai atkreipė dėmesį, kad vis daugiau vilniečių pageidauja homeopatinių preparatų. Jų dažniausiai prašo moterys ir vyresnio amžiaus žmonės. 60 proc. homeopatinių preparatų yra augalinės kilmės, tačiau jie taip pat gali būti pagaminti iš gyvūnų išskiriamo sekreto, gyvačių nuodų, vorų, mineralinės kilmės medžiagų (grafito, kvarco, kalcio mineralų). Vartojant šiuos preparatus tikimasi, kad organizmas pats, nepadedamas stiprių antibiotikų susidoros su liga. Tačiau įsisenėjus ligai pirmenybė teikiama antibiotikams.

S.Malychina: "Homeopatinius vaistus turi parinkti gydytojas"

Valandą – tiek laiko pacientui, vartojančiam homeopatinius preparatus, skiria gydytoja Svetlana Malychina. Ji tvirtino, kad ligonį būtina gerai apžiūrėti: jei pacientą kamuoja kosulys, tai gali būti ne tik peršalimas, bet ir rimtesnė liga – bronchitas ar plaučių uždegimas. "Nuėję tiesiai į vaistinę jie gali nusipirkti netinkamų preparatų", – įsitikinusi gydytoja. Vaistinėse apstu vaistų nuo kosulio, tačiau tinkamai juos ligoniui gali parinkti tik gydytojas homeopatas.

S.Malychina džiaugėsi, kad daugėja supratingų pacientų. Pas ją pasitarti vilniečiai dažnai užsuka ir su vaikais. Pastariesiems gydytoja apskritai nerekomenduoja vartoti antibiotikų. Taip pat homeopatiniais preparatais turėtų susidomėti ir labai dažnai sergantys žmonės, kurie antibiotikus vartoja aštuonis devynis kartus per metus. "Tokių pacientų organizmas nusilpęs, todėl jį stiprinti tiesiog būtina", – sakė homeopatė. Gydytoja tokiems žmonėms, atsižvelgdama į sveikatos būklę, parenka specialius vaistus. S.Malychina teigė, kad visada stengiasi išsiaiškinti paciento mitybos, miego ypatumus, simptomus, parinkti individualų gydymą. Tačiau įspėjo, kad nėra nieko absoliutaus nei tradicinėje, nei alternatyvioje medicinoje.

Homeopatiniai preparatai neturi antibakterinio poveikio kaip antibiotikai, tad organizmas pats kovoja su liga. Pacientams, besirenkantiems gydymąsi homeopatiniais preparatais, reikėtų žinoti, kad tinkamiausi tie, kurie gali koreguoti imunitetą: rausvažiedžių ežiuolių, paprastųjų alavijų, plačialapių gysločių, vaistinių čiobrelių, juodauogių šeivamedžių, vaistinių melisų preparatus. Tačiau daugelio ligų atveju reikėtų cheminius ir homeopatinius vaistus vartoti kartu. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį, kad galima nepageidaujama šių preparatų sąveika, pavyzdžiui, geriant liepų žiedų arbatą su raminamaisiais preparatais galimas stipresnis raminamasis poveikis. Todėl jei pacientas pasiryžo gydytis homeopatiniais preparatais, būtina gydytojo homeopato konsultacija. "Homeopatinius preparatus gydytoja rekomenduoja visiems. "Tik atminkite, būtina pasitarti su specialistu", – priminė S.Malychina.

A.Mastavičiūtė: "Antibiotikai užkerta kelią komplikacijoms"

Šeimos gydytoja Asta Mastavičiūtė teigė ypač dažnai sulaukianti mažųjų pacientų. Pastaruoju metu jie skundžiasi peršalimo simptomais: sloga, gerklės, raumenų ir sąnarių skausmais, karščiavimu ir kosuliu. Moteris sakė, kad miestiečiai neskuba gydytis tikėdamiesi, jog tai savaime praeis. Net sirgdami jie eina į mokyklą ar darbą, nevartoja jokių preparatų.
Gydytoja patarė vos pajutus ligos simptomus gerti daug skysčių. Tai gali būti skirtingų vaistažolių arbatos. Taip pat stengtis riboti fizinį krūvį. Karščiuojant temperatūrą galima mažinti paracetamoliu, ibuprofenu. Norint numalšinti gerklės skausmą, ją reiktų skalauti vandeniu su druska, medetkų tinktūros tirpalu. "Iš karto skirti antibiotikus netikslinga", – pasakojo gydytoja. Ji minėjo, kad daugėja norinčių peršalimo ligas gydytis homeopatiniais preparatais. Tačiau yra nemažai ir tokių, kuriems tenka gerti antibiotikus. Pasak A.Mastavičiūtės, esant nepakankamam vietinio gydymo efektyvumui, kai nekrinta temperatūra, progresuoja gerklės skausmas, sunku nuryti kietesnį maistą, esant priepuoliniam kosuliui, tenka skirti antibiotikų. Jie užkerta kelią komplikacijoms. "Gydantis homeopatiniais vaistais tai užtruktų ilgiau", – teigė gydytoja.
A.Mastavičiūtė atkreipė dėmesį, kad vilniečiai griebiasi įvairių būdų, kad tik greičiau pasveiktų. Vertėtų žinoti, kad gydantis antibiotikais būtina vartoti gerųjų bakterijų preparatus. Jie padės išvengti pilvo pūtimo, viduriavimo. Būtent šie reiškiniai gali kilti neracionaliai vartojant minėtus vaistus.

Susirgę vaistažolių arbatos galite pasigaminti patys

Žemuogių lapų arbata

Geriama peršalus, stiprina imunitetą.
Gamyba. 20 g sausų lapų užpilkite 200 ml verdančio vandens ir virinkite 5–10 minučių. Palaikykite dvi valandas, perkoškite. Gerkite po šaukštą tris keturis kartus per dieną.

Aviečių uogų arbata

Ypač tinka vartoti nuo slogos, bronchito, mažina temperatūrą.
Gamyba. Valgomąjį šaukštą džiovintų aviečių uogų užplikykite stikline verdančio vandens, po 30 minučių perkoškite. Dar kartą pašildykite ir gerkite su medumi.

Bruknių lapų arbata

Tinka sergant angina, skalauti gerklei.
Gamyba. Arbatinį šaukštelį bruknių lapų užplikykite 200 ml verdančio vandens. Gerkite po pusę stiklinės du–keturis kartus per dieną. Viena bruknių arbata neskani, tad galite pridėti kitų augalų, pavyzdžiui, imti 10 g sausų bruknių lapų ir 20 g juodųjų serbentų ar žaliųjų arbatžolių. Sausus bruknių lapus ir arbatžoles sutrinkite į miltelius, užpilkite litru verdančio vandens ir palaukite 8–10 minučių. Nuovirą gerkite po dvi stiklines per dieną.

Baltųjų dobilų žiedų arbata

Vartojama nuo kosulio, peršalus, sergant bronchitui.
Gamyba. 4 arbatinius šaukštelius džiovintų ir trintų dobilų žiedų (galima ir lapų) užplikykite verdančiu vandeniu. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės tris keturis kartus per dieną.

Gervuogių lapų arbata

Tinka skalauti burnai ir gerklei, malšina kosulį.
Gamyba. Valgomąjį šaukštą gervuogių lapų užplikykite stikline verdančio vandens, palikite 4 valandoms. Gerkite po pusę stiklinės tris keturis kartus per dieną 20–30 minučių prieš valgį.

Pušų pumpurų arbata

Lengvina atsikosėjimą.
Gamyba. 10 g pušų pumpurų įberkite į termosą, užplikykite 200 ml verdančio vandens. Vėliau perkoškite ir gerkite po pusė stiklinės du tris kartus per dieną po valgio.

Žvaigždutės

Antibiotikai
Poveikis *****
Vartodami šiuos preparatus išvengsite infekcijų, greičiau pasveiksite.
Bakterijos**
Antibiotikai greitai užkerta kelią ligoms, tačiau taip pat sunaikina naudingas žarnyne esančias bakterijas.
Išlaidos**
Už šiuos preparatus teks sumokėti gerokai brangiau. Dažniausiai jie būna brangesni dvidešimčia ir daugiau litų.
Homeopatiniai vaistai
Poveikis***
Preparatuose beveik nėra cheminių medžiagų, jie stimuliuoja organizmą. Tačiau su blogosiomis bakterijomis organizmas turi kovoti pats. Lėčiau sveikstama.
Bakterijos *****
Homeopatiniai vaistai nenaikina organizme esančių naudingų bakterijų. Nesilpninamas imunitetas.
Išlaidos*****
Imuninę sistemą stiprinančių homeopatinių vaistų galima įsigyti nuo šešių litų. Šie preparatai gerokai pigesni už antibiotikus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų