Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas bijo pakliūti po taupymo volu

2009-04-03 09:00
Kaunas bijo pakliūti po taupymo volu
Kaunas bijo pakliūti po taupymo volu / Tomo Raginos nuotr. Trumpam: ilgai laukta "Girstučio" rekonstrukcija prasidėjo, bet gali sustoti.

Vyriausybei užsimojus apkarpyti Valstybės investicijų programą, Kaune daugelis projektų gali pakibti ore. Sunerimę situaciją stebi ir arenos Nemuno saloje statytojai.

Nuosprendį skelbs pirmadienį

Kauno meras Andrius Kupčinskas prabilo, kad gali sustoti "Girstučio" sporto centro rekonstrukcija. Pinigų gali nebelikti ir Kauno dramos teatrui remontuoti bei Sporto halėje planuotoms įrengti švieslentėms.

Kol Vyriausybė nepatvirtino tikslių skaičių, kiek bus mažinama Valstybės investicijų programa, Finansų ministerija nuo komentarų susilaiko. Klausimas bus sprendžiama pirmadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje.

Kad kai kurių projektų įgyvendinimas Kaune gali sustoti, patvirtino Seimo Biudžeto ir ekonomikos komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. "Valstybės investicijų programa bus mažinama 500 mln. litų. Kokius konkrečius objektus tai palies, bus aišku pirmadienį", – sakė K.Glaveckas.

Anot jo, mažinant finansavimą daugiausiai dėmesio bus skiriama tiems objektams, kuriuos reikia užbaigti. Šiuo metu vyksta skaičiavimo procedūros.

Darbai pakibs ore

"Girstučio" sporto centrui rekonstruoti ir moderniam baseinui įrengti iš Vyriausybės investicijų programos buvo numatyta skirti 5 mln. litų, tačiau suma gali sumažėti iki 3 mln. litų. Kauno sporto halėje planuota už 900 tūkst. litų įrengti Eurolygos reikalavimus atitinkančias švieslentes, tačiau idėja gali likti neįgyvendinta. 2 mln. litų tikėtasi S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionui sutvarkyti. Liepą jame turi vykti Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas.

"Kiek žinau, norima palikti tik pusę stadiono dangai įsigyti numatytos sumos. Tai nerealu, nes dabartinėmis kainomis reikia mažiausiai pusantro milijono", – sakė A.Kupčinskas.

Miesto vicemeras Rimantas Mikaitis baiminasi, kad, negavus pusės žadėtų lėšų, darbai pakibs ore. "Mieste situacija sudėtinga. Savivaldybė negalės perimti šios finansinės naštos", – apgailestavo vicemeras.

Paklaustas, ar tikrai lengvosios atletikos čempionatas galės vykti Kaune, meras aiškaus atsakymo nepateikė. "Visi gyvename karo lauko sąlygomis. Kaip apkasuose iš visų pusių spaudžia, o mes turime išgyventi", – situaciją palygino miesto vadovas. Jo nuomone, naujų projektų galima ir nepradėti, tačiau užšaldyti jau įgyvendinamus neįmanoma.

Kauno objektams iš Valstybės investicijų programos žadėjo atseikėti 29 mln. litų. Už šias lėšas turėjo būti rekonstruojamos kai kurios mokyklos, gydymo įstaigos, Viešosios bibliotekos filialai.

Teatrui reikia scenos

"Turėjome gauti 8 mln. litų. Tai labai maža suma planuotiems darbams atlikti, bet jau žinome, kad ir ji bus pakoreguota", – apgailestavo Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas. Dar bandoma derėtis, kad suma sumažėtų minimaliai. Į pastato rekonstrukciją investuota apie 20 mln. litų. Norint visiškai užbaigti rekonstrukciją, reikia daugiau kaip 40 mln. litų.

Šiuo metu remontuoti uždaryta didžioji salė, išardyta scena. E.Stancikas baiminasi, kad sustabdžius darbus gali kilti grėsmė pastato ir žmonių saugumui. Jis neabejoja, kad darbai bus padaryti, bet krizė pakoreguos terminus. "Nebėra vilčių, kad kitąmet rekonstruotame pastate švęsime teatro jubiliejų", – liūdnai konstatavo Dramos teatro direktorius.

Miesto vadovai tikisi, kad Nemuno saloje statomiems pramogų ir sporto rūmams finansavimas nebus sumažintas. Iš Valstybės investicijų programos 17 mln. litų turėtų atitekti arenos statyboms. Kad objektas būtų baigtas laiku, savivaldybė šiemet skolinasi 22 mln. litų ir tikisi ES fondų pinigų.

"Arenos statybų stabdyti negalime. Dėl finansavimo dar kalbėsime su premjeru Andriumi Kubiliumi. Neprašome išskirtinio dėmesio, bet nenorime ir po plento volu pakliūti", – aiškino A.Kupčinskas.

R.Mikaitis nelinkęs situacijos vertinti pesimistiškai. "Paprastai Valstybės investicijų programos skiriami pinigai sudaro tik dalį projektams įgyvendinti reikalingų lėšų. Apie finansavimo iš Europos Sąjungos fondų mažinimą kol kas nekalbama. Darbai judės į priekį, tik šiek tiek lėčiau", – įsitikinęs vicemeras. Daug vilčių dedama į ES regioninės dimensijos lėšas. Balandžio pabaigoje paaiškės, ar Kaunas gaus 35 proc. Kauno regionui skirtos paramos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų