Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas liks be logistikos centro?

2009-02-24 09:00
Kaunas liks be logistikos centro?
Kaunas liks be logistikos centro? / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Grėsmė: A.Kupčinskas baiminasi, kad Kauno logistikos centras ir vėl gali likti nuošalyje.

Vyriausybė trečiadienį tvirtins priemonių planą, pagal kurį Vilniaus ir Klaipėdos viešiesiems logistikos centrams uždegama žalia šviesa, o Kauno objekto likimas būtų svarstomas po trejų metų.

Miestui – posūnio dalia

Su Kauno viešuoju logistikos centru (VLC) susijusių nesėkmių maratonas tęsiasi. Vyriausybės parengtame plane numatyta, kad Klaipėdoje ir Vilniuje šiemet bus rengiami projektai ir prasidės statybos. Tuo tarpu Kauno strateginis objekto statyba atidėta neapibrėžtam laikui.

"Sužinojusi apie tokią tragišką situaciją puoliau skambinti aukščiausiems pareigūnams. Nustebau, kad Kaunas ir vėl atstumiamas", – piktinosi Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė.

Žinios apie logistikos centro ateitį nerimo sukėlė ir merui Andriui Kupčinskui. Ankstyvą pirmadienio rytą jis kauniečiams Seimo nariams išsiuntė žinutes ragindamas ko nors imtis, kad neįvyktų tragedija.

"Vyriausybės priemonių planą rengia seni kadrai, todėl varikliukas prieš Kauną dar sukasi, – vertino situaciją A.Kupčinskas. – Naujieji ministrai dar nespėjo susivokti situacijoje, o žemesnės grandys be jų žinios teikia tokias priemones, kurios mums nepriimtinos."

Kauno vadovai viliasi, kad susisiekimo ministras ir Vyriausybės vadovai atkreips dėmesį į Kauno VLC ir nepriims sprendimo, kuris užkirstų kelią projektui.

Kliūtys – tik formalios

Jeigu šį trečiadienį bus patvirtintas Vyriausybės priemonių plano projektas, šiemet bus parengtos techninė Vilniaus ir Klaipėdos VLC dokumentacija. Pagal projektą šiemet arba kitąmet turėtų prasidėti ir šių objektų statybos.

Dokumente numatyta svarstyti Kauno VLC steigimo vietą 2010 m. ketvirtąjį ketvirtį.

"Absurdas! Ši vieta svarstyta lapkritį Vyriausybės strateginiame posėdyje. Tuomet visi, išskyrus aplinkos ministrą Artūrą Paulauską, pritarė, kad Kauno VLC gali būti statomas Karmėlavoje", – priminė A.Kupčinskas.

Vėliau viešėdamas Kaune tuometinis aplinkos ministras apžiūrėjo vietą, kurioje siūloma įrengti Kauno VLC. Esą, pamatęs, kad ten želia ne miškas, o tik krūmokšniai, A.Paulauskas pakeitė nuomonę. Tuomet jis merą tikino, kad Aplinkos ministerija neprieštaraus, kad centras būtų statomas Karmėlavoje, jei iškirstas miškas bus atsodintas kitoje vietoje.

Meras įsitikinęs, kad šįmet Kauno VLC turėtų būti suteiktas nacionalinės reikšmės statusas, o šių metų antrąjį arba trečiąjį ketvirtį būtų galima tvirtinti jo vietą.

Kaunas dar nepavėlavo

Praėjusios kadencijos Vyriausybė grąžino Kauno VLC klausimą svarstyti Strateginiam komitetui. Kauno apskrities viršininko administracija yra parengusi visus dokumentus, nutarimų projektus. Trūksta tik politinės valios.

"Ministerijų klerkai mina įprastą vagą, o naujieji ministrai dar nespėjo peržiūrėti visų klausimų. Jie dar gali pakeisti situaciją", – pabrėžė Kauno meras.

Ministro pirmininko atstovas spaudai Ridas Jasiulionis patvirtino, kad trečiadienį Vyriausybė ketina tvirtinti priemonių planą, pagal kurį Kaunas lieka autsaiderių gretose. Esą Vilniaus ir Klaipėdos VLC yra pažengę toliau, jiems suteikti nacionalinės reikšmės statusas, parinktos jų steigimo vietos.

"Dar ne viskas prarasta, jeigu dėl formalių kliūčių Kauno VLC negalėtų būti statomas, būtų neteisinga", – įsitikinęs R.Jasiulionis.

Valdžios palaikymo nepritrūks

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis mano, kad svarstyti Kauno VLC steigimo klausimą būtų galima greičiau nei 2012 m., kaip numatyta Vyriausybės programos priemonių plane.

"Šis infrastruktūrinis objektas – ypač svarbus, todėl terminai turi būti peržiūrėti. Šiandien paprašiau atsakingų darbuotojų dar kartą paanalizuoti susijusius dokumentus", – tvirtino E.Masiulis.

Jo nuomone, Kauno VLC steigimas neturėjo užtrukti, esą iki šiol padaryta didelė žala. Todėl šį kovą Vyriausybės strateginiame komitete jo iniciatyva bus svarstoma, kur statyti Kauno VLC, o iki metų pabaigos objektui bus suteiktas nacionalinės reikšmės statusas.

"Padarysiu viską, kad projektas pajudėtų į priekį, – žada E.Masiulis. – Šiais metais prasidės realūs, konkretūs darbai."

Sėkmės paslaptis – lobizmas

Kur kas sėkmingiau VLC projektus vystančių Klaipėdos ir Vilniaus miestų valdžios atstovai tikina, kad siekiant, jog tokie objektai būtų pripažinti, reikia sunkiai ir daug dirbti. Esą pagrindinė priemonė, užtikrinanti sėkmę, yra lobizmas.

"Kol nestumi projektų, tol niekas nepajuda iš vietos. Reikia lobizmo, aktyviai siekti tikslo, turėti gerą komandą", – sakė Vilniaus miesto mero patarėja Larisa Dmitrijeva.

Jos nuomone, Kauno VLC liko nuošalyje, nes nepajėgė įveikti biurokratinio aparato.

Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius nesureikšmina Kauno VLC nesėkmės. Esą čia ne 100 m lenktynės, kurias kiekvienas iš trijų miestų stengtųsi nubėgti greičiau.

"Nepavyko pernai, pavyks šiemet. Palyginti Kauno ir Klaipėdos VLC situaciją sudėtinga, nes abu atvejai skirtingi", – diplomatiškai kalbėjo R.Taraškevičius. Jo manymu, uostamiesčiui sekėsi, nes prie projekto dirbo gera komanda, o ir projektas buvęs patrauklesnis.

A.Kupčinskas pabrėžė, kad lobizmo ne visada pakanka – reikia ir politinės valios. "Gali mindžioti ministerijų koridorius kiek nori – nieko nebus, jei nebus politinio pritarimo."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų