Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune aidėjo šūviai už sukilėlius, laisvę ir Lietuvą

2013-02-04 10:35
Kaune aidėjo šūviai už sukilėlius, laisvę ir Lietuvą
Kaune aidėjo šūviai už sukilėlius, laisvę ir Lietuvą / Tomo Raginos nuotr.

Kauno apskrities bajorų draugija ir Lietuvos šaulių sąjunga pakvietė kauniečius paminėti 1863 m. sukilimo 150-ąsias metines. Šis sukilimas yra reikšmingas tuo, kad jo keltos patriotinės idėjos tapo pagrindu 1918 m. Lietuvos nepriklausomybei paskelbti.

Grojo tėvas ir sūnus

Žuvusių sukilimo dalyvių atminimas pagerbtas Šv.Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje vykusiose mišiose, kuriose dalyvavo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Kauno apskrities bajorų draugijos nariai, pagarbą sukilimo dalyviams atidavė Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė, vadovaujama Minvydo Mikalausko, jaunieji šauliai.

Žuvusieji pagerbti improvizuota muzikine tylos minute, kurios melodiją čia pat bažnyčioje sukūrė saksofono meistras Petras Vyšniauskas su sūnumi trimitininku Dominyku Vyšniausku.

Pasirašė sutartį

Po šv.Mišių pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Kauno apskrities bajorų draugijos ir Kauno Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės.

Po šia sutartimi pasirašė ir pranciškonų vienuolių atstovas, Šv.Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčios kunigas Saulius Paulius Bytautas.

Kauno apskrities bajorų draugija pernai organizavo labdaros renginį ir skyrė lėšų šios bažnyčios vieno iš pagrindinių langų vitražui įrengti.

Už jūsų ir mūsų laisvę

Nors 1863 m. sukilimas dėl objektyvių priežasčių pasibaigė pralaimėjimu, tai buvo reikšmingas istorijos įvykis, skatinęs išsilavinusius žmones galvoti apie savo valstybę, laisvę ir identitetą.

Renginio dalyviai garsiai pakartojo tų metų sukilėlių šūkį: „Už jūsų ir mūsų laisvę!“

Sugiedoję Lietuvos himną ir ištarę šių dienų bajorišką priesaiką: „Tiesa. Garbė. Orumas“, renginio dalyviai rinkosi prie bažnyčios, kur iš senovinės patrankos paleisti trys šūviai – už sukilėlius, laisvę ir Lietuvą.

Šaulių sąjunga pavaišino susirinkusiuosius kareiviška koše ir arbata. Tai pirmas istorijoje įvykis, kai Lietuvos bajorai ir šauliai susitarė bendradarbiauti dėl bendro tikslo.

Dalyvavo Lietuvos bajorai

„Šaulys – tautos karys. Džiaugiamės, kad per bendradarbiavimą su Lietuvos šaulių sąjunga mes tarsi susijungiame su tauta, nes bajorija buvo neatskiriama tautos dalis, šviesuomenė, kuri turėtų inicijuoti gerus darbus ir kviesti drauge kurti ir puoselėti savo valstybę“, – įsitikinęs Kauno apskrities bajorų draugijos vadovas Kęstutis Ignatavičius.

1919 m. įkurtos Lietuvos šaulių sąjungos veikloje dalyvavo ne vienas Lietuvos bajoras – tai pirmasis jos vadovas, įkūrėjas Vladas Putvinskis-Putvis, žymus mokslo ir visuomenės veikėjas Tadas Ivanauskas, Aleksandras Marcinkevičius-Mantautas, profesorius Bernardas Kodakis, Lietuvos politinis ir karinis veikėjas brigados generolas Teodoras Daukantas, kurio vaikaitis Rimantas Gineitis simboliškai renginyje sujungė Lietuvos bajorų ir šaulių gretas, šia proga davęs priesaiką ir papildęs šaulių gretas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų