Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune neskamba antikorupcijos telefonas

2012-12-12 18:15
Kaune neskamba antikorupcijos  telefonas
Kaune neskamba antikorupcijos telefonas / Artūro Morozovo nuotr.

Kaune korupcijos, kaip ir duobių gatvėse, nėra. Tokį įspūdį galima susidaryti, nes savivaldybės antikorupcijos pasitikėjimo telefonu iki šiol negautas nė vienas pranešimas.

Biurokratinės džiunglės

„Kauno diena“ nusprendė išsiaiškinti, kaip veikia savivaldybėje prieš keletą metų įrengta korupciją turinti tramdyti telefono linija.

Paaiškėjo, kad už šį telefoną atsakingas darbuotojas atleistas dar pavasarį. Kurį laiką telefono linija apskritai neveikė. Nuo spalio antikorupcijos telefonu rūpinasi anksčiau socialinių butų nuomą kuravęs valdininkas – dabar Viešosios tvarkos tarnybos vyriausiasis specialistas Vytautas Petraitis.

„Esu įpareigotas užtikrinti, kad linija veiktų. Pagal visą tvarką įrašus klauso Antikorupcijos komisija – jos nariams tik pateikiu informaciją, kad yra įrašas. Taip, buvo laikotarpis, kai telefonas buvo sugedęs, tačiau dabar jį sutaisėme“, – sakė V.Petraitis.

Susirūpino ir pirmininkė

Pasak V.Petraičio, neseniai sulaukė Antikorupcijos komisijos pirmininkės Aušros Ručienės pavedimo patikrinti, kiek telefonu yra gauta skundų.

„Mes susirūpinome, kad šiuo telefonu niekas neskambina“, – kad iki šiol negautas nei vienas pranešimas pripažino V.Petraitis.

Paklaustas, ar turi kokių nors metinių, mėnesinių duomenų, kiek gauta skundų telefonu, specialistas atskleidė, kad iki šiol juo niekas neskambino ir nepranešė apie galimus korupcijos atvejus.

Valdininką patį stebino toks gyventojų pasyvumas – specialistas sakė netikintis, kad žmonės Kaune nesusiduria su korupcija. Kaip viena priežasčių, kodėl niekas neskambina, vyr. specialistas nurodė, kad šis telefonas nereklamuojamas.

Nubėgo patikrinti

V.Petraičio teigimu, tokie skambučiai, kai žmonės paskambina ir padeda ragelį išgirdę autoatsakiklį – vieninteliai šios linijos drumstėjai.

Anksčiau antikorupcijos telefonu besirūpinęs Darius Makarevičius pasakojo pamenantis, kad keleto skundų buvo sulaukta tik 2009 m.

„Buvome sukūrę telefono skundų registrą, tačiau beveik visi skundai būdavo anoniminiai, be grįžtamojo ryšio. Kiek pamenu, buvo skundžiamos mokyklos, kelios savivaldybės įstaigos. Svarstėme juos ir Antikorupcijos komisijoje, tačiau skundai nepasitvirtino. Vargu, ar savivaldybei iš viso reikia tokios linijos“, – svarstė D.Makarevičius.


Mažėja skundų ir raštu

Antikorupcijos komisija 2009 m. gavo 347 prašymus, pareiškimus ir skundus, išsiuntė 224 paklausimus.

2010-aisiais gauti 153 prašymai, pareiškimai ir skundai. Šiuo laikotarpiu komisijai vadovavo buvęs tarybos narys Raimundas Kaminskas.

Praėjusiais metais komisijos vairą perėmus Aušrai Ručienei, komisija tegavo 50 prašymų, pareiškimų, skundų, pateikė 38 paklausimus, atsakymus. Įvyko penki Antikorupcijos komisijos posėdžiai, kuriuose svarstytas 21 klausimas.

Kiek skundų Antikorupcijos komisija gavo šiais metais – neaišku. Komisijos ataskaita kol kas nepateikta.

Kaip pranešti

Apie korumpuotus valdininkus galima pranešti ir įmetus skundą į Antikorupcijos komisijos pašto dėžutę, kuri įrengta savivaldybės fojė. Galima rašyti ir elektroninius laiškus.

Kauno savivaldybės Antikorupcijos telefonas – 221 640.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų