Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno liftų rinkoje – nešvarūs žaidimai

2013-06-06 10:45
Kauno liftų rinkoje – nešvarūs žaidimai
Kauno liftų rinkoje – nešvarūs žaidimai / Tomo Raginos nuotr.

Konkurentų keliamą grėsmę „Kauno liftų“ generalinis direktorius Jonas Guzavičius bando užgniaužti daug metų įvairiuose sluoksniuose auginta įtaka ir neskaidrumu atsiduodančiais pasiūlymais, kurie turėtų sudominti Konkurencijos tarybą.

Įrenginiai nesaugūs?

„Kažkodėl kyla labai didelė baimė, kad kažkas iš šono ims tikrinti liftus, kuriuos prižiūri “Kauno liftai„. Gal bandoma paslėpti nepadarytus darbus, trūkumus?“ – svarstė bendrovės „Inspecta“ generalinis direktorius Mantas Andriuškevičius.

„Inspecta“ praėjusį mėnesį laimėjo Šilainiuose ir Dainavos rajonuose daugiabučių administratorių administruojamuose namuose esančių liftų priežiūros kontrolės konkursą. Netrukus M.Andriuškevičius sulaukė J.Guzavičiaus vizito, per kurį svečias siūlė įvairius variantus, kad „Inspecta“ nepasirašytų sutarties. Žadėta duoti darbo Vilniuje arba kaip nors kitaip kompensuoti netektį, kurią „Inspecta“ patirtų nepasirašydama sutarties.

„Man tai buvo labai keista, nes realiai tos sutarties vertė nėra didelė. Todėl J. Guzavičiaus pasiūlymai sukėlė įvairių minčių. Gal dabar “Kauno liftus„ kontroliuojanti įstaiga dengia kažkokius trūkumus? Kol kas apie tai galima tik svarstyti, nes tų liftų dar nematėme“, – kalbėjo M.Andriuškevičius.

J.Guzavičius „Kauno dieną“ tikino niekada M.Andriuškevičiaus neatkalbinėjęs nuo sutarties pasirašymo, tačiau dienraštį pasiekė „Inspectos“ generalinio direktoriaus darytas, jo žodžius patvirtinantis pokalbio su J.Guzavičiumi garso įrašas.

„Jeigu jis turi įrašą, tai tegul teigia, bet aš jo neįkalbinėjau. Jokių sandorių Vilniuje nesiūliau“, – atkakliai savo dėstė J.Guzavičius.

Ir prižiūri, ir kontroliuoja

M.Andriuškevičius pasakojo, kad reali „Kauno liftų“ prižiūrima liftų būklė gali būti nežinoma, nes jų priežiūra ir kontrolė yra vienose rankose. „Kauno liftų“ generalinis direktorius J.Guzavičius tuo pat metu yra ir Liftų įmonių asociacijos prezidentas. Ši asociacija inicijavo Kėlimo įrenginių priežiūros tarnybos įkūrimą, kuri ir tikrina „Kauno liftų“ darbą.

„Jis užsiminė, kad turi didelę įtaką. Yra Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas, Lietuvos Respublikos trišalės tarybos pirmininkas, kažkokios darbo grupės vadovas, net neprisimenu visų titulų. Susidariau įspūdį, kad juos visus jis naudoja tam, kad pasijustų neliečiamas. Neatmetu galimybės, kad tų pareigų J.Guzavičius ir siekė tam, kad galėtų prieiti prie valdžios atstovų, kurių dėka galėtų daryti įtaką“, – svarstė M.Andriuškevičius.

Nepalankių sprendimų virtinė

„Kauno liftų“ vadovo gyrimąsi savo įtaka teigia patyręs ir bendrovės „Mano būstas LT“ generalinis direktorius Vytautas Turonis, kuris J.Guzavičiaus vizito sulaukė iškart, kai „Mano būstui LT“ pavaldūs administratoriai paskelbė liftų priežiūros konkursą.

„J.Guzavičius iškart pareikalavo, kad Kaune būtų sustabdytas liftų priežiūros konkursas, o išgirdęs neigiamą atsakymą, pasiūlė perleisti mūsų įmonei apie 470 liftų priežiūrą Vilniuje. Atsakiau, kad tai yra neįmanoma. Tada J.Guzavičius pagrasino, kad ruoščiausi karui“, – teigė V.Turonis.

Netrukus liftų priežiūros konkursą užprotestavo Valstybinė darbo inspekcija, Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė, o Kauno savivaldybės taryba pritarė sprendimui daugiabučius su liftais perduoti Kauno komunalinio ir butų ūkio žinion. Sprendimo projektas parengtas šios savivaldybės kontroliuojamos įmonės iniciatyva.

Daugiabučių administratoriai „Kauno liftų“ ir Kauno komunalinio ir butų ūkio pagimdytą savivaldybės tarybos sprendimą apskundė teismui. Tai nenustebino net ir tarybos sprendimo projektą rengusios savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Ratkelio.

„Mano akimis žiūrint, šis sprendimas akivaizdžiai prasilenkia su teisės aktų reikalavimais, tačiau politikai jam pritarė“, – teigė D.Ratkelis.

Kainą sumažino triskart

Savivaldybės tarybos sprendimui daugiabučius su liftais perduoti administruoti Kauno komunaliniam ir butų ūkiui buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, o liftų priežiūros konkursas pratęstas. Jo rezultatai pakvipo nauju skandalu. Konkurso organizatoriai skelbia, kad iki šiol už vieno lifto priežiūrą per mėnesį vidutiniškai maždaug po 240 litų gaudavę „Kauno liftai“ pasisiūlė liftus prižiūrėti už triskart mažesnę kainą.

„Kauno liftai“ tiek metų iš kauniečių lupo pasakišką viršpelnį ar per konkursą nepadoriai numušė kainą, kad užkirstų kelią į rinką ateiti kitiems dalyviams. Į šiuos klausimus turėtų atsakyti tai išmanančios tarnybos. Atvejį jau ėmėsi nagrinėti Konkurencijos taryba. Administratorių teigimu, „Kauno liftai“ laikinojoje sostinėje lepinasi monopolininko sąlygomis ir deda visas pastangas, kad į rinką neateitų joks rimtesnis naujas žaidėjas. Nepatvirtintais duomenimis, „Kauno liftai“ Kaune iš 1,5 tūkst. liftų prižiūri 1,2 tūkst.

Jei konkurso metu „Kauno liftai“ nurodė realią liftų priežiūros kainą, galima suskaičiuoti, kad per 15 metų kauniečiai bendrovei sumokėjo per 30 mln. litų daugiau, nei galėjo sumokėti esant normalioms rinkos sąlygoms.

„Sutartyje numatyta kaina – konfidenciali informacija, todėl apie ją aš negaliu kalbėti, bet ten niekas nesumažėjo. Viskas forminama pagal atliktus darbus“, – aiškino J.Guzavičius.

 


 

Slapto pokalbio stenograma

Kaip „Kauno liftų“ vadovas Jonas Guzavičius bendrovės „Inspecta“ generalinį direktorių Mantą Andriuškevičių įkalbinėja nepasirašyti sutarties dėl Kauno liftų priežiūros kontrolės (pokalbio ištrauka)

J.Guzavičius: Mantai... Ne iš karto, bet per metus jums ši suma bus duota. Suskaičiuokit, kokia tai suma.

M.Andriuškevičius: Kokiu būdu? Ką jūs siūlote?

J.G.: Keletas būdų yra. Vienas būdas – naujus, kiek sumontuojam liftus, neatiduodam Kėlimo įrenginių priežiūros tarnybai priimti, bet jūs priimat ir su jumis sutartį sudarom dėl naujų liftų. (...)

J.G.: Vyriausybės atstovė aiškiai yra parašiusi reikalavimą savivaldybei perduoti liftus kitam administratoriui. Yra nuspręsta perduoti liftus Komunalinio butų ūkio įmonei (Kauno komunalinis ir butų ūkis – red. past.). <...> Jei Komunalinis ūkis perims, iš naujo skelbs konkursą tam aptarnavimui, bet aš pažadu jums garbingai atiduoti Vilnių, visus tuos naujus liftus, kuriuos mes sumontuojam, apie tai Stepukoniui (Kėlimo įrenginių priežiūros tarnybos direktoriui Gintautui Stepukoniui – red. past.) niekas nebus aiškinama (...).

M.A.: Aš galiu tik pakartoti, kad aš su jumis labai noriu dirbti, bet šioj vietoj aš nieko negaliu pakeisti.

J.G.: Mantai, kad, kad...

M.A.: Ne, šitoj vietoj nieko negaliu pakeisti.

J.G.: Nu paprasčiausiai, sakyk: „Nepasirašysiu, negaliu pasirašyti, negaliu pasirašyti.“

M.A.: Negaliu pasakyti taip.

J.G.: Nu jie nieko tau niekur negali padaryti. Kodėl tu nejauti, kad šiuo atveju tu esi padėties šeimininkas? Kam jie pasiūlys? TPT (Technikos priežiūros tarnyba – red. past.) jie nepasiūlys. (...) Kėlimo įrenginių priežiūra neis, tikrai neis.

M.A.: Kodėl?

J.G.: Nu neis, aš tau sakau. Tikrai. Tikrai neis.

M.A.: TPT eis.

Plačiau šia tema skaitykite ketvirtadienio, birželio 6 d., „Kauno dienos“ numeryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų