Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno piliai vėl reikia remonto: nuo stogo byra čerpės

2012-10-12 05:00
Kauno piliai vėl reikia remonto: nuo stogo byra čerpės
Kauno piliai vėl reikia remonto: nuo stogo byra čerpės / Tomo Raginos nuotr.

Neseniai atstatytai Kauno piliai vėl prireikė remonto: ant bokšto stogo neliko dalies nekokybiškai uždengtų čerpių. Trūksta stogo skardų, kurias nugvelbė vagys.

Vos prieš dvejus metus baigta Kauno pilies bokšto restauracija kelia vis daugiau rūpesčių kultūros paveldo specialistams.

Kai kurios bokšto stogo čerpės jau iškritusios, kitų gali nelikti artimiausiu metu, papūtus stipresniam vėjui.

„Tai nebe pirmas kartas, kai byra Kauno pilies čerpės“, – sakė savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Rimas. Pasak jo, restauratoriai šiemet jau tvarkė byrantį stogą.

Kauno pilį atstatė bendrovė „Restauracija“. Priduodant objektą dėl darbų kokybės niekam abejonių nekilo.

„Statinio garantinis terminas – penkeri metai, todėl reikalausime, kad defektai būtų pašalinti“, – patvirtino S.Rimas.

Kultūros paveldo specialistai dar prieš dvejus metus žinojo, kad stogą uždengti čerpėmis bus tikrai sudėtinga, tačiau rangovai tada garantavo, kad viskas bus gerai. 

„Mūsų manymu, tai – atliekant statybos darbus paliktas defektas, kurį rangovai privalo pašalinti. Jau yra parengtas raštas restauratoriams, tikimės, kad artimiausiu metu viskas bus sutvarkyta“, – teigė specialistas.

Byrančios čerpės ne vienintelė problema. Kultūros paveldo specialistai vakar gavo pranešimą, kad Kauno pilyje pasidarbavo vagys.

„Lipant laiptais į bokštą yra stogelis, nuo kurio buvo pavogtos varinės skardos“, – patvirtino S.Rimas.

Miesto savivaldybė tikisi, kad šiuos nuostolius atlygins draudimo kompanija. „2010 m. Kauno pilis buvo apdrausta dešimčiai metų“, – sakė S.Rimas.

Kauno miesto muziejaus, kuriam priklauso ir pilis, direktorė Rita Garbaravičienė savivaldybės atstovų ne kartą prašė, kad prie Kauno pilies būtų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Kultūros paveldo skyriaus specialistai tikino, kad kitų metų biudžete bus ieškoma lėšų papildomoms apsaugos priemonėms įrengti.

Muziejaus direktorė šią vasarą į viešumą iškėlė ir kitą bėdą, su kuria susiduria Kauno pilis.

Pilyje nėra išspręsta drėgmės problema. Drėgmės surinktuvai dažną dieną būna tiesiog perpildyti. Jeigu nebus imtasi priemonių, gali pradėti byrėti ne tik čerpės, bet ir tinkas.


Kauno pilies restauracija

Kauno pilies restauracijos pirmasis etapas – bokšto ir dalies sienų atnaujinimas – prasidėjo 2009 m. rugsėjį. Darbai buvo baigti 2010 m. lapkritį.

Pilies tvarkymo darbai buvo finansuojami iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo. Per jį paramą skyrė Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.

Bendra projekto įgyvendinimo suma – 2,2 mln. litų, 330 tūkst. litų – Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų