Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno politikai nori sumokėti R.Šalūgai nepaisydami įstatymų

2012-05-29 10:00
Kauno politikai nori sumokėti R.Šalūgai nepaisydami įstatymų
Kauno politikai nori sumokėti R.Šalūgai nepaisydami įstatymų / Artūro Morozovo nuotr.

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė šią savaitę kreipsis į teismą, kad savivaldybei būtų užkirstas kelias už 350 tūkst. litų įsigyti apie 15 proc. „Romuvos“ akcijų.

Kur nuplauks pinigai?

Kauno politikai nusprendė nepaisyti Vyriausybės atstovės Rasos Noreikienės reikalavimo atšaukti įstatymams priešataraujančio sprendimo dėl „Romuvos“ akcijų išpirkimo. Septyniolika miesto tarybos narių nusprendė, kad jiems galima nepaisyti įstatymų, keturi susilaikė, o dar devyniolika nedalyvavo balsavime.

Miesto politikų neįtikino ir ūkio viceministro Giedriaus Kadziausko nuomonė, suderinta su Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus tarnyba, kad akcijos negali būti perkamos.

350 tūkst. litų – tiek Kauno savivaldybė žada atseikėti verslininkui Ramūnui Šalūgai už 15,4 proc. „Romuvos“ akcijų .

Viceministro G.Kadziausko pateikiamame rašte konstatuojama: akcininkas, turintis 84,6 proc. akcijų, gali be jokių trukdžių keisti bendrovės statusą į viešosios įstaigos. Taip pat pabrėžiama, kad tokiu atveju nereikia sudaryti sutarties tarp akcininkų, o kiekvieno dalininko įnašo vertė tampa lygi iki pertvarkymo turėtų akcijų vertei.

Šiuo atveju, R.Šalūga už savo turimas 15,4 proc. akcijų gautų kiek daugiau nei 88 tūkst. litų, bet ne savivaldybės derybų grupės išsiderėtus 350 tūkstančius.

Problemos – tik Kaune

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje R.Noreikienė vakar patvirtino, kad jau rengiamas ieškinys ir bus kreiptasi į teismą. Ji neabejojo, kad teismas pritaikys laikinąsias apsaugos priemones, todėl su „Romuvos“ akcijoms nebus galima atlikti jokių sandorių.

„Iš aštuonių mano kuruojamų savivaldybių tik Kauno miesto taip nepaiso mano sprendimų. Ypač tai jaučiasi dabar. Kitos savivaldybės, kurioje būtų tiek problemų, išskirti negalėčiau. Bendraujame su visų savivaldybių atstovais, pasitaiko klaidų, tačiau jos ištaisomos dar iki tarybos posėdžio pradžios. Su tokiu pasipriešinimu kaip Kaune niekur kitur nesusidūriau“, – sakė R.Noreikienė.

Vyriausybės atstovė sakė nesuprantanti, kodėl Kauno savivaldybė bando įtikti verslininkui, bet nepaiso Lietuvos įstatymų.

Laimėjo ne vieną bylą

R.Noreikienė šią kadenciją ne kartą kreipėsi į teismą dėl įstatymams prieštaraujančių miesto politikų sprendimų. Kauno apygardos administraciniame teisme savivaldybė pralaimėjo bylą dėl tarybos kolegijos kompetencijos.

Teismas, kaip ir Vyriausybės atstovė R.Noreikienė, konstatavo, kad kolegija negali svarstyti detaliųjų planų, nes ji – tarybos, o ne administracijos direktoriaus patariamasis organas.

„Politikai prisiėmė visą planų tvirtinimą sau ir taip gaišina administracijos laiką. Jie planams pritaria arba nepritaria ir tik tada administracijos direktorius pasirašo arba ne. Mane spaudė ir Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, kad žiūrėčiau, kokias nesąmones daro Kauno politikai su savo įsteigta kolegija. Bylą laimėjome, yra suformuota teismų praktika ir visi tai žino, bet vis tiek kiekvieną kartą kauniečiai skundžia sprendimus aukštesniam teismui“, – piktinosi R.Noreikienė.

Savivaldybė šį sprendimą apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui, kur bylos nagrinėjimas gali užtrukti dar ilgą laiką, o kolegija ir toliau priims sprendimus.

Dar viena Vyriausybės atstovės laimėta byla prieš Kauno savivaldybę – administracijos direktoriaus rezervo fondo naudojimas. Teismas nustatė, kad šį fondą privalo skirstyti tik administracijos direktorius. Dabar šiuos pinigus skirsto iš valdančiosios daugumos politikų sudaryta kolegija, o vėliau – miesto tarybos Biudžeto ir finansų komitetas. Tik vėliau tai daryti gali direktorius.

R.Noreikienė neabejoja, kad pirmosios instancijos teismo sprendimą savivaldybė taip pat apskųsta.

Vyriausybės atstovė prisiminė, kad analogiška situacija buvo ir su praėjusios kadencijos politikais, kurie per visų lygių teismus bylinėjosi su jos tarnyba, kad Kaune nebūtų seniūnaičių. Bylą savivaldybė pralaimėjo, o šiemet Kaune išrinkti ir seniūnaičiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų