Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno politikus verčia balsuoti aklai

2012-11-23 13:50
Kauno politikus verčia balsuoti aklai
Kauno politikus verčia balsuoti aklai / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno miesto tarybos kolegijos nariai primena studentus, kurie egzaminui rengiasi paskutinę naktį. Panašiai tiek pat laiko turi ir svarbius miestui klausimus svarstantys politikai, nes Kolegijos darbotvarkę meras patvirtina tik posėdžio išvakarėse.

Delsia pateikti dokumentus

Svarbius sprendimus priimantys politikai pripažįsta, kad neretai tenka balsuoti neįsigilinus į klausimo esmę. Ypač tai juntama miesto tarybos Kolegijos posėdžiuose, nes jų darbotvarkė patvirtinama tik išvakarėse.

„Teigiama, kad galima rasti visus su kolegijoje pristatomais klausimais susijusius dokumentus, bet susipažinimo procesas yra menas. Tai įmanoma padaryti ne visur ir ne su visais kompiuteriais. Kartais peržiūrėti dokumentus yra beviltiška“, – pastebėjo kolegijos narys Arvydas Garbaravičius.

Vygantas Gudėnas taip pat pripažino, kad geriau būtų, jei Kolegijos darbotvarkė būtų sudaroma anksčiau nei prieš vieną dieną. „Kartais kai kurie administracijos darbuotojai delsia iki paskutinės minutės ir medžiagą pateikti vėluoja. Kas galėtų paneigti, kad kai kada tas vėlavimas kažkam gali būti naudingas“, – svarstė V.Gudėnas.

„Yra buvę visokių atvejų, kai negaudavome visos medžiagos. Šiuo metu jokių nusiskundimų neturiu, bet daug patogiau būtų, jei visi dokumentai būtų pateikti likus kelioms paramoms iki posėdžio“, – pritarė kolegijos narys Algimantas Kurlavičius.

„Tie, kurie žeria priekaištus, turėtų labiau pasimokyti kompiuterinio raštingumo arba pasitelkti visuomeninius padėjėjus, kurie dokumentus galėtų atspausdinti“, – išgirdęs politikų priekaištus, atšovė Kolegijos posėdžiams vadovaujantis miesto meras Andrius Kupčinskas.

Dokumentų neduoda specialiai?

Buvusi vicemerė, šią savaitę Seimo nare tapusi Orinta Leiputė teigė, kad Kolegijos darbotvarkė būtų žinoma bent prieš dvi paras.

Labiausiai į neviltį politikus varo papildomi klausimai, kurie pateikiami posėdžio pradžioje.

„Ar Kolegijoje visi visažiniai susirinkę? Yra klausimų, kurių negali žinoti, – reikia pasitarti, pavesti patarėjams pasidomėti. Tokiais atvejais net nedalyvauju balsavime“, – teigė A.Garbaravičius.

Kai kurie politikai neatmeta sąmokslo teorijos, kad klausimai svarstymui paskutinę minutę pateikiami specialiai, siekiant, kad Kolegijos nariai nespėtų įsigilinti į prastumiamo klausimo esmę.

„Tokios galimybės atmesti negalima“, – sakė O.Leiputė.

„Papildomų klausimų būna labai retai, o jei jie svarbūs – stengiamės juos atidėti“, – teigė A.Kupčinskas.

Pasigenda atsakomybės

Meras tikino, kad Kolegijos balsas yra tik patariamasis, tačiau neretai patarimas vėliau tampa pasiteisinimu, leidžiančiu pagrįsti vieną ar kitą savivaldybės sprendimą. Būtent Kolegijoje svarstyti klausimai dėl daugelio taikos sutarčių, o tai susiję su milijoninėmis sumomis. Neseniai kilo skandalas dėl mokėjimo grafiko už Aleksoto prietilčio transporto mazgą.

„Patarimas po kurio laiko virsta sprendimu. Galbūt būtų kur kas skaidriau, kad miesto taryboje, o ne Kolegijoje būtų pristatomi taikos sutarčių projektai. Tuo tarpu kas savaitę vykstančiuose koleguijos posėdžiuose pateikiama operatyvi informacija apie miesto kreditorinius įsiskolinimus, biudžeto vykdymą“, – pastebėjo A.Garbaravičius.

„Apie kažką pasikalbi, o po kurio laiko paaiškėja, kad tuo pakalbėjimu ką nors jau ir nusprendėme. Apskritai atsakomybės trūksta. Ieškai, atsispausdini kažkokius lapus, kuriuose kažkas parašyta, o aš noriu, kad jie būtų pateikti raštiškai, su parašais. Tada būtų aišku, kas juos parengė ir kas už atsako už juose pateiktą informaciją“, – tvarkos pakeitimo reikalavo kitas Kolegijos narys Kęstutis Mikėnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų