Pereiti į pagrindinį turinį

Kazimiero mugė: amatininkai prieš kiniškas prekes

2009-03-09 09:00
Kazimiero mugė: amatininkai prieš kiniškas prekes
Kazimiero mugė: amatininkai prieš kiniškas prekes / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Rekordas: šių metų Kazimiero mugė pasižymėjo prekybininkų ir dalyvių gausa, tačiau pirkiniams mugės lankytojai leido mažiau pinigų nei praėjusiais metais.

Nuo Įgulos bažnyčios iki Senamiesčio nutįsęs mugės miestelis savaitgalį į Kauno centrą išviliojo minias kauniečių.

Kazimiero mugė Kaune lankytojų ir prekybininkų skaičiumi šiemet drąsiai galėjo konkuruoti su senas tradicijas turinčiu broliu – Kaziuko muge Vilniuje. Priviliojusi tūkstančius žmonių ši šventė buvo viena didžiausių nuo jos rengimo pradžios.

Rasti mugę nebuvo sunku – sklindantis dešrelių ir šašlykų kvapas viliojo iš tolo, o muzikos garsai girdėjosi iš toli.

"Žmonių mugėje tiek, kad neatrodo, jog dabar – sunkmetis. Televizija ir radijas tvirtina, kad lietuviai savaitgaliais važiuoja apsipirkti į Lenkiją, todėl mes nustebę, kad į mugę atėjo tiek žmonių. Visi šypsosi, patenkinti. Mes taip pat pasikrovėme teigiamos energijos", – džiaugėsi iš Jiezno atvykęs Jonas Aleškevičius.

Tuo tarpu kai kurie prekybininkai skundėsi, kad nors žmonių daug, bet perkančių – mažai. Tiek, kiek pernai, niekas neuždirbo.

Tačiau dejavo ne visi. "Galbūt šiais metais šiek tiek prasčiau perka, tačiau ir šiemet labai neblogai", – gera nuotaika tryško savo pagamintais juodosios keramikos dirbiniais prekiavusi kaunietė amatininkė Skirmantė.

"Prekyba raganaitėmis labai nebloga. Kiti skundžiasi, kad prekyba nevyksta? Reikia kurti tokius gaminius, kuriems krizė nebūtų baisi. Jei žmonės tik dirba, o nekuria, jiems krizė yra baisi. Reikia būti kūrybingesniems, man šiemet prekyba net geresnė nei praėjusią mugę", – džiaugėsi savo siūtomis raganomis prekiavusi amatininkė Brigita Šiaulytė.

Šventės rengėjai prieš mugę žadėjo sugriežtinti mugės prekybininkų atranką ir neįsileisti prekiautojų kiniškomis prekėmis, tačiau tai nepavyko. Ketinta atsisakyti ir loterijų, kurių prizai – pliušiniai kiniški žaislai. Tačiau ir jų netrūko.

"Mugės rengėjai priekaištavo, bet turime išsipirkę patentą prekiauti Laisvės alėjoje", – aiškino vienas loterijos rengėjas.

Tai, kad mugėje amatininkų gaminius bando užgožti kiniškos prekės, piktino ir kai kuriuos mugės svečius.

"Išradingų darbų mugėje labai trūksta, prekiaujama blizgučiais. Reikėtų sekti vilniečių pavyzdžiu ir atsisakyti kiniškų prekių. Kiekvienoje Kaune vykstančioje mugėje prekiaujama tais pačiais kiniškais blizgučiais, atrodo, kad mes, lietuviai, nieko patys nebemokame daryti. Norėtųsi, kad būtų daugiau tikrų amatininkų darbų", – pastebėjo kaunietė Lilija.

Šiemet Kazimiero mugėje padaugėjo gatvės muzikantų, nesigynusių, kad atėjo čia užsidirbti. Tačiau, kaip ir prekybininkai, muzikantai pastebėjo, kad kauniečių dosnumas per metus žymiai sumažėjo.

"Šiemet sekasi prasčiau nei pernai, perpus mažiau pinigų surinkome. Tačiau tiek daug žmonių dar nesu matęs, nors mugėje dalyvauju jau, atrodo, penktus metus", – pasakojo liaudišką muziką akordeonu grojęs Kleboniškio gyventojas Vytautas Vaičikauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų