Pereiti į pagrindinį turinį

Kaziuko mugėje – nauji vėjai

2009-03-03 09:00
Kaziuko mugėje – nauji vėjai
Kaziuko mugėje – nauji vėjai / Gedimino Bartuškos nuotr. Įamžino: L.Klimka – vienas knygos "Kaziuko mugė" autorių. Ją bus galima įsigyti šių metų mugėje.

Šiemet pirmą kartą tradicinės Kaziuko mugės organizavimas iš verslininko Vytenio Urbos buvo perduotas į kitas rankas. Naujieji organizatoriai žada griežtinti tvarką ir vyti kiniškas prekes.

Vaikys kiniškas prekes

"Svarbiausias mūsų užsibrėžtas tikslas – kreipti didžiausią dėmesį į asortimentą, kad Kaziuko mugė nevirstų dar vienais Gariūnais, Kalvarijų turgumi ar kiniškų prekių paroda. Būdavo, kad dalyvauja kas tik nori, stengsimės, kad tai pasikeistų ir Kaziuko mugėje būtų demonstruojami autentiški lietuviški amatai ir gaminiai", – žadėjo šių metų mugės organizatorės bendrovės "Concept events & media" direktorius Tadas Rimdžius.

Dėl laiko stokos šiemet dar nespėta iki galo sukurti dalyvių atrankos sistemos. Organizatoriai pripažino, kad nėra tikri, ar visi vietas pirkę dalyviai tikrai gamina autentiškus gaminius, todėl ruošiasi itin griežtai kontroliuoti juos per mugę ir neatitinkantiems nustatytų kriterijų neparduoti leidimų. Susidūrę su atrankos problema organizatoriai jau svarsto apie kitus metus – gali būti, kad kitąmet dalyviams reikės iš anksto atsiųsti anketas su gaminių nuotraukomis ar kitaip įrodyti, kad jie tikrai yra verti dalyvauti.

Į šventę kvies eitynės

Iki šiol tradiciškai apsilankyti Kaziuko mugėje ragindavo kviesliai – originalių konstrukcijų personažai, kuriais mugės lankytojai dažnai galėjo ir pasivažinėti. Pernai į mugę kvietė didžiulis Vikšriukas Tarškaliukas, užpernai po ją plasnojo Medinė Višta.

"Šiemet į mugę kvies tradicinės eitynės. Kaip tik taip būdavo tradicinėse mugėse nuo senųjų laikų. Tikime, kad ji bus labai smagi", – žadėjo etnologas Libertas Klimka.

Eitynės prasidės šeštadienį 11 val. nuo V.Kudirkos aikštės ir judės Gedimino prospektu, Šventaragio, Pilies, Didžiąja gatvėmis ir galiausiai atkeliaus į Rotušės aikštę. Pakeliui dalyviai sustos Odminių skvere, kur bus atliktos kol kas neatskleidžiamos apeigos. Eitynėse dalyvaus apie 50–60 kolektyvų, iš viso apie 800–900 žmonių.

Registracija baigta

Į mugę šiemet užsiregistravo apie tūkstantį dalyvių – panašiai, kaip ir pernai. Jiems 2 kv. m prekybinio ploto kainavo 30 litų. Lengvatinėmis sąlygomis, po 10 litų už 2 kv. m, mokėjo studentai ir neįgalūs asmenys.

Šventėje bus galima pamatyti, kaip gaminami tradiciniai lietuviški gaminiai. "Mes turime sertifikuotų meistrų, kurie daro tautinio paveldo gaminius ir yra ekspertų pripažinti kaip tradicijos tęsėjai. Jiems Žemės ūkio ministerija išpirko vietas, ir jie prekiaus nemokamai, nes taip norime paskatinti tradicijos tęstinumą", – kalbėjo L.Klimka.

Mugės organizatoriai vis dar sulaukia skambučių dėl dalyvavimo mugėje, tačiau apgailestauja, kad registracija šiemet jau baigta. "Vis dėlto mus riboja vieta, negalime išplėsti mugės iki Fabijoniškių", – šypsojosi T.Rimdžius. Katedros aikštėje šiemet nebus prekiaujama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų