Pereiti į pagrindinį turinį

Keleivių su vaikais taksistai nelaukia

2012-11-14 10:38
Keleivių su vaikais taksistai nelaukia
Keleivių su vaikais taksistai nelaukia / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Mikroautobusai, lengvieji automobiliai, taksi – tai transporto priemonės, kuriose vaikai turėtų būti vežami saugos kėdutėse. Taip parašyta kelių eismo taisyklėse, taip mano visi, tik ne vaikus vežantys taksistai.

Pasiūlė įsigyti kėdutes

Du vaikus auginanti vilnietė Aleksandra jau antri metai bando derinti keliavimo su vaikais po miestą ir vaikų saugumo klausimą. Dėl aktyvaus gyvenimo būdo moteriai neretai tenka naudotis taksi paslaugomis, važiuoti kartu su vaikais. Tačiau nuo lapkričio 1 d. įsigalioję Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimai privertė ją sunerimti.

Nuo šiol vežant vaikus visomis antžeminėmis transporto priemonėmis, išskyrus autobusus, visi vaikai iki 135 cm ūgio turi būti vežami specialiose saugos kėdutėse. Vežantiems vaiką ne kėdutėje yra numatytos baudos.

„Kaip suprantu, taisyklės buvo sugriežtintos ir dabar taksistai dažniausiai nesutinka vežti vaikų, jeigu neturi savo saugos kėdučių. Kai kurie sutinka, bet, kaip suprantu, tai yra taisyklių pažeidimas. Ką aš turėčiau šioje situacijoje daryti? Nusipirkti dvi saugos kėdutes ir tampytis jas visur su savimi ar reikalauti iš taksistų, kad jie atvyktų su dviem kėdutėmis?“ – piktinosi pašnekovė.

Viena – dviem

Artimiausiomis dienomis Aleksandra planuoja skristi su vaikais į Prancūziją, todėl jau dabar nusprendė pradėti ieškoti taksi, kuris galėtų saugiau nuvežti jos vaikus iš Lazdynų mikrorajono iki oro uosto. Pagelbėti jaunai mamai bei sudalyvauti eksperimente nusprendė ir dienraščio žurnalistai.

Iš viso paskambinome į šešias taksi įmones. Tik vienoje jų sulaukėme patikinimo, kad vaikai bus saugiai nugabenti į oro uostą.

„Šiaip pas mus viena kėdutė, bet ką nors sugalvosime. Gal į vieną susodinti?“ – svarstė telefonu atsiliepusi operatorė.

Galiausiai moteriškė pažadėjo, kad vaikai į oro uostą bus nugabenti saugiai ir laiku. „Pasiskambinkite prieš kokias 20 minučių, nes gal vairuotojas bus užsiėmęs, tai kad nevėluotume“, – pabrėžė pašnekovė.

Dalija konkurentų numerius

Paskambinus į kitą taksi įmonę operatorė, išgirdusi, kad reikės vežti vaikus, iškart patikino, jog jų įmonė galimybių vežti vaikus neturi, todėl to nedarys. Įmonės darbuotoja pasiūlė kreiptis į kitas įmones ir netgi paslaugiai padiktavo trumpuosius telefono numerius.

„Jeigu neturėsite savo kėdučių, mes nevešim. Turėtumėte kreiptis į kitus taksi, kurie turi kėdučių“, – paslaugiai pasiūlė pašnekovė.

Pasiūlė vežtis ant kelių

Kitose keturiose įmonėse paklaustos apie vaikiškas kėdutes operatorės iš pradžių labai nustebo, o paskui tikino, kad esame pirmieji, kurie kreipiasi tokiu klausimu.

„Vaikas su vienu iš tėvų važiuos? Tai kokios problemos? Iki jūsų su tėvais kol kas jokių problemų neturėjome. Ant kelių pasisodins, ir viskas. Mes tikrai jokių kėdučių neturime“, – dėstė vienos iš taksi įmonių darbuotoja.

Ketvirtos įmonės atsakymas nuskambėjo dar kategoriškiau. „Neprivalom turėti kėdučių, žmonės patys turi turėti, bet, aišku, mes nuvešim ir be kėdutės. Veždavom ir anksčiau, jokių problemų nebuvo“, – teigė pašnekovė.

Paskutinėje iš šešių įmonių operatorė paprašiusi palaukti susisiekė su keliais vairuotojais, tačiau apklausos duomenys nenudžiugino. „Vairuotojai kėdučių vaikams neturi. Teks vežtis ant kelių. Viskas bus gerai“, – konstatavo operatorė.

Turėtų sulaukti bausmės

Dienraščio kalbintas Lietuvos kelių policijos tarnybos vyriausiasis specialistas Rytis Vosylius stebėjosi tokiais taksistų išvedžiojimais. Pareigūnas atkreipė dėmesį, kad vežant vaikus ne pagal taisykles bus baudžiamas vairuotojas. Jeigu juos veža taksi vairuotojas, būtent jis ir bus nubaustas.

„Išimtis yra autobusams. Autobusuose visi vyresni nei trejų metų vaikai turi būti prisegti juose esančiais saugos diržais. Taip yra dėl jų konstrukcijos. O kitose antžeminėse transporto priemonėse, nesvarbu, lengvasis tai automobilis ar krovininis, taksi ar asmeninis, vaikas turi būti vežamas saugos kėdutėje, kol jo ūgis mažesnis nei 135 cm“, – dėstė kelių policijos atstovas.

R.Vosylius teigė, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai vaikai vežami nesilaikant taisyklių. Tokie asmenys baudžiami. Tiesa, pareigūnas negalėjo pasakyti, kiek tarp nubaustųjų yra taksistų.

„Tokių nubaustų yra. Pirmą kartą skiriama bauda nuo 100 iki 200 litų, baudžiant pakartotinai – nuo 200 iki 300 litų arba vienam mėnesiui atimama teisė vairuoti“, – pabrėžė policijos atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų