Kelią skinasi idėja atsisakyti plastikinių indų per sostinės renginius

Vilniaus savivaldybėje kelią skinasi idėja atsisakyti plastikinių indų per sostinės viešuosius renginius.

Premjero patarėjo, opozicinių „valstiečių“ atstovo Vilniaus taryboje Luko Savicko idėjai po pateikimo trečiadienį pritarė beveik vienbalsiai, toliau ji bus svarstoma komitetuose.

L. Savickas tikino, kad taip sostinė prisidėtų prie ES šalių lyderių „labai ambicingo tikslo“ iki 2050-ųjų pereiti prie klimatui neutralaus ekonomikos modelio, kuris „neįmanomas be kiekvieno miestiečio indėlio ir įpročių pakeitimo“.

„Pasiūlymo esmė labai paprasta: atsisakyti plastiko gaminių, kaip tai  apibrėžta ES priimtoje direktyvoje, naudojamo mūsų miesto šventėse ir švenčių prekybos vietose užtikrinti, kad būtų atliekų rūšiavimas“, – sakė L. Savickas.

Anot jo, atsisakyti plastikinių indų ir įrankių viešuosiuose renginiuose nuo Naujųjų jau apsisprendė Panevėžio miestas, Joniškio rajonas.

Pasiūlymo esmė labai paprasta: atsisakyti plastiko gaminių, kaip tai  apibrėžta ES priimtoje direktyvoje, naudojamo mūsų miesto šventėse ir švenčių prekybos vietose užtikrinti, kad būtų atliekų rūšiavimas.

Siūloma, kad pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų kovo.

Nuo 2021-ųjų birželio įsigaliosianti ES direktyva draus tiekti Bendrijos rinkai plastikinius ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, taip pat iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus vienkartinius gaminius ir maisto tarą, gėrimų indelius ir jų dangtelius, pagamintus iš polistireninio putplasčio.

Lietuvoje veikiantys didieji prekybos tinklai plastiko indų ir šiaudelių žada atsisakyti palaipsniui iki 2021-ųjų vidurio, „Iki“ ir „Lidl“ šiais gaminiais teigia jau nebeprekiaujantys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių