Pereiti į pagrindinį turinį

Kieme – pavojingi spąstai vaikams

2013-02-19 05:00
Kieme – pavojingi spąstai vaikams
Kieme – pavojingi spąstai vaikams / Artūro Morozovo nuotr.

Ant šono paguldytas, pagaliais paremtas automobilis ir šalia jo žaidžiantys vaikai. Toks vaizdas atsiveria viename Kauno centro kiemų.

Parėmė pagaliais

Netoli geležinkelio stoties, M.K.Čiurliono gatvės 6-ojo namo kieme stovi trys apleisti automobiliai – „Ford Transit“, „Renault 11“ ir ant šono pagaliais paremta senutė „Ford Fiesta“.

Apie tokį „kūrinį“ redakcijai pranešė šio namo gyventojas. Nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės kaunietis pasakojo, kad visi trys automobiliai ilgokai numesti kieme, tačiau gyventojų kantrybė trūko neseniai.

„Vieną automobilį pastatė ant šono ir parėmė pagaliais. Kieme žaidžia maži vaikai. Skambinome ir į savivaldybę, ir į policiją – niekas nereaguoja“, – skundėsi jis.

Jo žiniomis, šios griuvenos – vieno žmogaus turtas. Visų trijų automobilių techninė apžiūra jau senokai pasibaigusi.

Automobilis liks kyboti?

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis teigė, kad registruoti apleistus automobilius ir sąrašus perduoti policijai pavesta seniūnams. Redakcijos žiniomis, visi trys automobiliai Šančių seniūnijoje dūla jau nuo vasaros.

Kaip paaiškėjo, du automobiliai užregistruoti vieno asmens vardu. Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius teigė, kad, gavus gyventojų pranešimą, 54 metų savininkui surašytas įspėjimas.

„Po šio raštiško perspėjimo duodamas terminas automobilius pašalinti. Jei, pasibaigus terminui, nieko nedaroma, tada galima skirti baudą, siekiančią nuo 250 iki 500 litų“, – aiškino K.Kasciukevičius.

Jo teigimu, jei ir toliau nepaisoma perspėjimo, gali būti skiriama bauda iki 1 tūkst. litų ir automobilio konfiskavimas.

„Vienam automobiliui pašalinti terminas buvo duotas iki vasario 1 d., o kitam – iki kovo 1 d. Apylinkės inspektorius vieną automobilį žada išvežti, o dėl kito bus sprendžiama po kovo 1 d. Kodėl tas automobilis paverstas – neaišku, nes savininkas į skambučius pastaruoju metu nebeatsako. Jei gyventojas ir toliau nevykdys reikalavimų, jam gresia atsakomybė“, – sakė atstovas spaudai.

Griuvenų šalis

Praėjusiais metais valstybės įmonėje „Regitra“ nurašyta daugiau nei 36 tūkst. baigtų eksploatuoti transporto priemonių. Iš jų beveik 31 tūkst. – lengvieji automobiliai. 2011 m. išregistruotų transporto priemonių skaičius siekė 40 tūkst., iš jų – daugiau nei 34 tūkst. lengvųjų automobilių.

Neeksploatuojamų ir vis dar neišregistruotų lengvųjų automobilių skaičius Lietuvoje siekia apie 400 tūkst., nors tikslesnių duomenų nėra. Neaišku, kiek jų tebėra mūsų šalyje, kiek išgabenta į užsienį ar parduota dalimis. Palyginimui: 2012 m. įregistruota kiek daugiau nei 235 tūkst. naudotų transporto priemonių ir 21 117 naujų.

Be priežiūros paliktos neeksploatuojamos transporto priemonės savininkas gali ne tik sulaukti baudų už taršą ir nenaudojamo automobilio laikymą bendro naudojimo vietose, bet ir tapti nusikaltimo auka. Pasitaiko atvejų, kai pavogti nenaudojamo automobilio valstybiniai numeriai užtraukia jų savininkui atsakomybę už kitų asmenų padarytus nusikaltimus.

Paprasčiausias būdas išvengti šių nemalonumų, pasak „Regitros“ specialistų, išregistruoti nenaudojamą transporto priemonę.

Pasitaiko atvejų, kai senų nebevažiuojančių automobilių šeimininkai padaro klaidą – neišregistravę automobilio parduoda jį dalimis ir vėliau, kai iš automobilio nieko nelieka, susirūpina jo išregistravimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų