Pereiti į pagrindinį turinį

Knygos kopijai – trys dienos

2008-09-16 09:00
Knygos kopijai – trys dienos
Knygos kopijai – trys dienos / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Trisdešimt knygų – tiek užsakymų kopijavimo bendrovės sulaukia per dieną. Kopijuoti užrašų ir knygų plūstantys studentai stengiasi taupyti, tad dažniausiai naudojasi savitarnos paslauga.

Taupiausi pirmakursiai

Studijuoti į Vilnių atvykę studentai taupūs: jie nepatingi išsiaiškinti, kur pigiausia kopijuotis knygas ir konspektus. Kiek laiko tai užtrunka? Ar galima ir įrišti?
Vilniaus universitete fiziką studijuojanti Inga Lelkaitė jau žino, kad pigiau konspektus kopijuotis pačiai, nei naudotis darbuotojų paslaugomis.

"Copy1" administratorė Anžela Doilidko patvirtino, kad savitarnos paslauga populiariausia. Tiesa, daugiausia ja naudojasi išlaidauti nelinkę pirmakursiai. Jie netingi ir eilėse pastovėti. Vyresnių kursų studentai laiko negaišta ir reikiamus dokumentus kopijuoti prašo darbuotojų. Administratorė pripažino, kad toks kopijavimo būdas greitesnis, bet brangesnis.

"Rugsėjį daugiausia klientų, tad sukamės kaip įmanydamos", – sakė A.Doilidko. Ilgai laukti eilėse studentams tenka ir per sesijas – žiemą ir vasaros pradžioje.

Įriša per minutę

Prasidėjus egzaminams "Copy1" darbuotojos sulaukia kitokių pageidavimų. Referatai, kursiniai darbai – viskas turi būti tvarkingai įrišta. Būtent ši paslauga per sesijas kopijavimo bendrovėse populiariausia. Studentai gali pasirinkti, įrišti spirale ar kietu viršeliu. Pastarasis brangesnis, jį renkasi bakalauro ar magistrantūros baigiamuosius darbus dėstytojams tvarkingai norintys pateikti studentai.

Minutė – tiek laiko užtrunka įrišti. "Pigu ir labai greita, studentai pasitiki mumis", – juokėsi A.Doilidko. Ji teigė, kad su darbais studentai atbėga likus vos valandai, kai turi pristatyti dėstytojui.

Taip rizikuoti A.Doilidko nepatarė. Mat būna atvejų, kai aparatai užstringa.

Laukia akcijų

Studentas Gintaras Mickevičius žino, kad skubėti nereikia. Praeitais metais jis konspektus kopijavosi nemokamai. Tokia galimybė buvo daugelyje sostinės bendrovių, taip pat universitete. Tiesa, vienoje popieriaus lapo pusėje būdavo ne konspektai, bet mobiliojo ryšio paslaugas siūlančios bendrovės šmaikščios reklamos.

"Jos tik gerino nuotaiką", – juokėsi vaikinas. Panašių akcijų vaikinas tikisi sulaukti ir šiemet.

Kol kas vaikinas dar nesikopijavo jokių knygų ar užrašų. Tačiau prireikus tai ketina daryti savo universitete. Taip G.Mickevičius sutaupo laiko. Universiteto bibliotekoje kopijuojantys studentai dažnai šia paslauga naudojasi ne tik taupydami laiką.
Vilniaus universitete sutikti studentai sakė, kad daugelio knygų neleidžiama išsinešti, tad nieko kita nelieka, kaip tik kopijuotis aukštosios mokyklos bibliotekoje. Tiesa, joje kainos nedidelės.

Pašte per brangu

Kopijavimo paslaugos teikiamos ir centriniame pašte, tačiau studentai ten užsuka retai. Jie žino, kad kopijuoti čia bus tris kartus brangiau nei kitur.

"Dažniausi klientai – dirbantys vilniečiai, studentai užsuka retai", – "Vilniaus  dienai" pasakojo Lietuvos pašto Komunikacijos skyriaus viršininkė Jurgita Čepulytė. Tačiau taupantys laiką, o ne pinigus, neapsiriks – čia neteks laukti eilėse.

Eilių nebūna ir prekybos centruose "Maxima". Čia taip pat yra galimybė kopijuoti reikiamus dokumentus. Šios paslaugos dažniausiai pageidauja studentai, kuriems reikia mažai kopijų.

Studentų pamėgtos kopijavimosi vietos

"Copy1"
S.Daukanto g. 2
I–V 7.45–19 val., VI 8–18 val., VII nedirba.
Paslaugos: kopijavimas, laminavimas, įrišimas, plačiaformatė spauda.
Kainos: kopijavimas – 8–10 centų, įrišimas spirale – 2,99 lito, kietu viršeliu – 11–18 litų.

"Maxima"
Mindaugo g. 11
I–VII visą parą
Paslaugos: kopijavimas.
Kaina: 15 centų

Centrinis paštas
Gedimino pr. 7
I –V 7–19 val., VI 9–16 val., VII nedirba.
Paslaugos: kopijavimas.
Kaina: 30 centų

Vilniaus universitetas, biblioteka
Universiteto g. 3
I –V 9–16 val., VI,VII nedirba.
Paslaugos: kopijavimas.
Kaina: 10 centų

Kopijavimo aparato istorija

1959 m. pasirodė pirmas komercinis kopijuoklis. Išradėjas Chesteris Carlsonas su draugu vokiečių pabėgėliu Otto Komei sukūrė pirmą kserografinį kopijuoklį iš cinko plokštės, pigių chemikalų ir paprastos lempos. Jo veikimo principas paremtas tuo, kad trinant audeklą sukuriamas statinis krūvis.
1971 m. sukurtas lazerinis spausdintuvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų