Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl Trijų Kryžių kalnas apšviestas violetine spalva?

2015-07-13 17:00

Trijų Kryžių kalnas iš tikrųjų yra apšviestas balta spalva, tačiau dėl meteorologinių sąlygų skleidžiama spalva atrodo violetinė.

K. Vanago / BFL nuotr.

Trijų Kryžių kalnas iš tikrųjų yra apšviestas balta spalva, tačiau dėl meteorologinių sąlygų skleidžiama spalva atrodo violetinė. Taip sako Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio departamento Eismo organizavimo skyriaus Eismo valdymo poskyrio  vyr. specialistas Eduardas Garbovskis.

Į portalą LRT.lt kreipėsi skaitytoja Joana, norėdama sužinoti, kodėl Trijų Kryžių kalnas šviečia būtent violetine spalva.

„Gal galėtumėte pasidomėti, kodėl Trijų Kryžių paminklas ant Kreivojo kalno, dar vadinamo Plikuoju kalnu, Trijų Kryžių kalnu, vakarais yra apšviestas violetine spalva? Suprantu – gražu tai, ar ne, yra skonio reikalas. Bet nesuprantu paties pasirinkimo motyvo – kodėl violetinė spalva? Kuo tai grįsta? Ši spalva neturi nieko bendro su mūsų kultūra ir vadinamosiomis lietuviškomis spalvomis. Per nacionalines šventes Trijų Kryžių paminklas būna apšviestas Lietuvos vėliavos spalvomis. Vėlgi – gražu tai, ar ne, – skonio reikalas, bet bent jau aiškus pasirinkimo motyvas. Gal kas nors galėtų paaiškinti violetinei spalvai teikiamą preferenciją?“ – prašo vilnietė Joana, iš kurios buto balkono atsiveria vaizdas į Trijų Kryžių kalną.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas aiškina, kad Trijų Kryžių paminklui apšviesti yra įrengti prožektoriai su LED RGB tipo šviesos šaltiniais. „Šiuo metu yra nustatyta baltos spalvos šviesa, kuri puikiai matoma iš arti. Tačiau dėl atitinkamų išorinių aplinkybių, meteorologinių sąlygų, skleidžiama šviesa, atsispindėdama atitinkamu kampu nuo apšviečiamo paviršiaus, kartais dalinai pakinta ir skleidžia kitokį vizualinį atspalvį, kuris įžvelgiamas iš toli“, – kalba E. Garbovkis.

Jo teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė stebi minėtų technologijų ypatumus ir konsultuosis su apšvietimo ekspertais dėl galimybių užtikrinti atitinkamą šviesos sklaidos atspindį.

Kaip minėjo LRT.lt skaitytoja, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos  direktoriaus įsakymu yra nustatytos datos, kada apšvietimas įjungiamas į Lietuvos Respublikos trispalvę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų