Pereiti į pagrindinį turinį

Komisija: dėl mokinių dalyvavimo Rusijos stovyklose mokyklų direktorės nekaltos

2014-12-02 14:08
BNS inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Rusakalbių Vilniaus mokyklų direktorės nėra atsakingos už moksleivių išvykas į Rusijos organizuojamas stovyklas, nes jų ten nedelegavo, konstatavo Vilniaus savivaldybės komisija.

„Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijos direktorė Roza Dimentova ir Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos direktorė Jevdokija Vasiljeva vykti į Rusijos Federacijos organizuojamas stovyklas mokinių ir mokytojų nedelegavo. Į stovyklas mokiniai ir mokytojai vyko vasaros atostogų metu“, - pateiktose išvadose nurodė savivaldybės komisija.

Remiantis šia išvada, mokyklų vadovėms nesiūloma taikyti jokios atsakomybės. Tokį sprendimą komisija priėmė išnagrinėjusi Vasilijaus Kačialovo gimnazijos direktorės ir Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos pavaduotojo ugdymui pateiktą žodinę ir raštišką informaciją.

Nustatyta, kad šios mokyklos „negavo kvietimų dalyvauti Rusijos federacijos rengiamose stovyklose“. Komisijos išvadose nurodoma, kad 2014 metų birželio 11 dieną Vasilijaus Kačialovo gimnazija gavo tik kvietimą dalyvauti stovykloje Kirgizijoje, į kurią su gimnazijos moksleiviais vyko istorijos mokytojas Romanas Abramovas. Tačiau direktorės Rozos Dimentovos įsakymo dėl moksleivių ir mokytojo dalyvavimo stovykloje esą nebuvo.

„R.Dimentova mokytojo R.Abramovo ir gimnazijos mokinių vykti į stovyklą nedelegavo, tačiau žinojo apie kvietimą“, - konstatavo komisija.

Taip pat nustatyta, kad vadovaudamasi Sofijos Kovalevskajos mokyklos direktorę pavadavusios mokyklos vidurinio ugdymo skyriaus vedėjos Marijos Meškauskienės rugpjūčio 13 pasirašytu įsakymu, penkių moksleivių grupė, kuriai vadovavo Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėja Tamara Dubovienė, „dalyvavo tarptautiniame sporto projekte Kirgizijos respublikoje“. Anot komisijos išvadų, šio renginio programos mokykla negavo, o apie šį renginį sužinojo patys moksleiviai socialiniame tinkle „Facebook“. Išvyka esą ir buvo vykdoma šių „penkių mokinių iniciatyva“ - T.Dubovienė, kaip delegacijos vadovė, esą buvo paskirta taip pat moksleivių prašymu.

Savivaldybės atstovai taip pat nurodo, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) informaciją apie Vilniaus moksleivių išvykas į Rusijos rengiamas stovyklas rugpjūčio 12 dieną informavo Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM), tačiau savivaldybės Švietimo skyrius „apie tai nebuvo informuotas“ ir „negalėjo imtis veiksmų, kad panašūs mokinių kelionių į užsienio valstybių organizuojamas sukarintas stovyklas atvejai nepasikartotų ir nevyktų“.

Savivaldybės pateiktose rekomendacijose nurodoma „žodiniu įspėjimu“ atkreipti mokyklų vadovų dėmesį į susidariusią situaciją, taip pat įvertinti susijusių mokytojų atsakomybę.

Savivaldybės komisijos rašte taip pat rekomenduojama „nuodugniai analizuoti“ kvietimus į įvairius kitų šalių organizuojamus renginius. Taip pat nuo šiol numatoma įpareigoti mokyklas visą informaciją apie tokius renginius teikti savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamentui ir dalyvauti renginiuose tik gavus departamento pritarimą.

Komisija taip pat rekomendavo savivaldybei kreiptis į ŠMM, kad ši pateiktų rekomendacijas, kaip ateityje organizuoti edukacinę-pažintinę veiklą užsienio šalyse.

Savivaldybės komisija, kuriai vadovavo Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Danuta Narbut, sudaryta spalio pabaigoje po to, kai į savivaldybę kreipėsi ŠMM bei parlamentaras Mantas Adomėnas.

Apie tai, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačalovo gimnazijos moksleiviai nuolat vežami į Rusijos rengiamas sukarintas stovyklas, spalio pradžioje paskelbė naujienų portalas 15min.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų