Pereiti į pagrindinį turinį

Kongresų rūmai: ar Kauno valdžios sapnas virs realybe?

2012-10-03 11:15
Kongresų rūmai: ar Kauno valdžios sapnas virs realybe?
Kongresų rūmai: ar Kauno valdžios sapnas virs realybe? / Projektų autorių iliustracijos

Meras Andrius Kupčinskas ištikimas utopijai Kaune statyti kongresų, konferencijų ir koncertų (KKK) rūmus. Architektai du mėnesius ieškojo, kur juos būtų galima nutupdyti Kaune. Savivaldybėje jau eksponuojama 14 pasiūlymų.

Konkursas – prie finišo

Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas, atgijusi Neries krantinė kitapus Santakos – tai skambiai kauniečiams pristatyti planai, kuriuos nugulė storas dulkių sluoksnis. Jo nupūsti niekas neskuba. Dulkės – puiki trąša naujoms vizijoms. Kad ir KKK rūmų statybai.

„KKK rūmų poreikis akivaizdus“, – pareiškė Kauno meras. Ką gi, „akvaizdus poreikis“, kuriuo abejoja daugybė specialistų ir paprastų miestiečių, išties skinasi kelią. Kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų vietos parinkimo urbanistinio supaprastinto atviro projekto konkursas artėja prie finišo.

Lietuvos architektai pristatė 14 konkursinių darbų, visi jie pripažinti atitinkantys konkurso sąlygas.

Premijoms – 50 tūkst. litų

Iki mėnesio pabaigos visi 14 architektų pateiktų konkursinių pasiūlymų bus eksponuojami miesto savivaldybės Mažojoje salėje, o spalio 16-ąją vyks viešas jų svarstymas su visuomene. Kitą dieną savo sprendimą paskelbs vertinimo komisija. Nugalėtojų pavardės išaiškės spalio 23-iąją atplėšus vokus.

Skelbta, kad pirmos vietos laimėtojui iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto planuojama skirti 15 tūkst. litų, antros – 12 tūkst. litų, trečios – 8 tūkst. litų. premijas. Penkių paskatinamųjų premijų laimėtojams – po 3 tūkst. litų.

Architektai gavo užduotį išrinkti tinkamiausią vietą KKK rūmų statybai, sukurti patrauklią visuomeninę erdvę su statiniu, kuris skatintų gretimos aplinkos kokybinę plėtrą bei gerintų miesto įvaizdį.

Komplekse turėtų būti 700 ir 1,5 tūkst. vietų salės, taip pat mažesnės salės, ekspozicijų erdvės ir kitos reikalingos patalpos, biurai, maitinimo įstaigos.

Yra įvairių interesų?

„Nelabai aišku, kam skelbtas konkursas, nes kongresų rūmai dar labai nerealūs, tai tik plaukiojanti idėja“, – įvertino architektūros profesorius Jonas Minkevičius. Jo manymu, kongresų rūmai Kaunui iš viso nereikalingi.

„Jei reikia didelių salių, juk yra arena, yra kitų salių. Kaune yra daug svarbesnių dalykų, kurie turėtų būti suprojektuoti ir pastatyti. Kongresai – tai uždari, specifiniai suinteresuotų grupių renginiai. Pirmiausia turi būti susirūpinta visų miestiečių sveikata ir gerove, Kaunui reikia viešųjų erdvių su sporto aikštynais, visiems prieinamų sporto salių“, – kalbėjo J.Minkevičius.

„Nemanau, kad ir Laisvės alėjai reikėtų milžiniškų lėšų – užtektų sutvarkyti fasadus, tai, kas ištrupėję“, – mano profesorius.

„Man labai keistai atrodo Kauno valdžios prioritetai tvarkant miestą, – tarė J.Minkevičius. – Regis, kad ten yra visokių interesų, dėl to taip ir gyvename.“

Tai privatus reikalas

„Ar nėra Kaune salių koncertams, kad reikia dar vienų rūmų? – nusistebėjo profesorius sociologas, ekonomistas Romas Lazutka. – Juk yra „Žalgirio" arena, galų gale veikia ir senoji sporto halė. O erdvėmis tarptautinėms konferencijoms visose šalyse puikiausiai pasirūpina viešbučiai. Pats dalyvauju daugelyje konferencijų. “

R.Lazutka paminėjo pagrindinę riziką: ar toks objektas nebus nuostolingas, taigi ar neteks jo išlaikyti mokesčių mokėtojų pinigais.

„Mokslininkai, kurie dalyvauja užsienio konferencijose, gali privilioti nemažai renginių į Kauną. Konferencinis turizmas daug pranašesnis nei pigių skrydžių turizmas, nes susirenka savos srities profesionalai, kurie mieste praleidžia vidutiniškai 4–5 dienas. Jie kartu paliktų pinigų mūsų viešbučiuose“, – dėstė Kauno meras A.Kupčinskas.

„Jei verslininkai jaustų kongresų rūmų poreikį, planuotų iš jo uždirbti, patys statytų, nereikėtų valdžios rūpesčio. Ne miesto tarybai, ne merui reikia užsiimti verslu mieste“, – argumentavo profesorius.

„Tarptautinės konferencijos – visai ne miesto valdžios, o privataus sektoriaus reikalas“, – tarė R.Lazutka.

Gal valdžia statys ir restoraną?

„Jei miestas nori statyti kongresų rūmus, tai gal dar tegu restoranus pradeda statyti?“ – ironizavo R.Lazutka.

„Kodėl rūpinamasi tik vienos rūšies verslu? – stebėjosi jis. – Valdžios įsikišimo reikia tokiuose objektuose, iš kurių neįmanoma uždirbti, bet kur yra viešas interesas. Reikia sudaryti geresnes sąlygas žmonių gyvenimui, investuoti į infrastruktūrą, susisiekimą“, – vardijo profesorius.

„Suprantama, dėl ko mėgsta statyti įvairios valdžios. Viešieji pirkimai... Miestų valdžiose yra gana daug pačių verslininkų arba jų draugų“, – galimas sąsajas įžvelgė R.Lazutka.

Žadėjo prieš rinkimus

Nepaisant amžinų skylių miesto biudžete, meras Andrius Kupčinskas tiki KKK rūmų vizija.

„Iniciatyva statyti kongresų rūmus – mūsų frakcijos, įgyvendiname rinkimų pažadus. Ši idėja jau anksčiau įrašyta Kauno strateginiame plane“, – tikino miesto vadovas.

Pasak A.Kupčinsko, poreikį turėti erdvę tarptautinėms konferencijoms yra išsakę Kaune veikiančių aukštųjų mokyklų atstovai.

Meras priminė, kad 500 vietų Kauno filharmonija yra per ankšta, esą klasikinei muzikai taip pat reikėtų didesnės nei 1000 vietų koncertų salės. Ji, kalbėjo A.Kupčinskas, galėtų talpinti ir pasaulinio garso orkestrus.

Stovės po 3–4 metų?

Apie 70–80 mln. litų kainuojantys kongresų ir koncertų rūmai, A.Kupčinsko tikinimu, būtų statomi už ES lėšas. „Aišku, dalį reikėtų finansuoti ir pačiam miestui bei valstybei“, – pridūrė miesto vadovas.

Jo nuomone, architektūros konkursai, net jei darbai visam laikui atgula į stalčius, yra reikalingi. „Blogiau būtų, jei konkursų visai nebūtų. Būtų sakoma, kad miestas be perspektyvos, be vizijos, be idėjų. Kur kitur, jei ne konkurse, gali atsiskleisti architektai?“ – svarstė A.Kupčinskas.

Priminus, kad Laisvės alėjai pinigų vis neatsiranda, meras pasiteisino, kad visas dėmesys buvo skiriamas „Žalgirio“ arenos statybai, o dabar vykdomi kiti projektai – Parodos kalno, A.Juozapavičiaus prospekto, Panemunės tilto. Esą kitų metų antroje pusėje bus paskelbtas Laisvės alėjos rekonstrukcijos rangovo paieškos tarptautinis konkursas.

Kongresų rūmai, Kauno mero teigimu, yra vienas iš prioritetinių objektų. Strateginiame plane, pasak jo, įrašyta, kad šis projektas bus įgyvendintas 2015–2016 m.

Daugiausia siūlymų – prie pilies

Konkurso dalyviams buvo pasiūlytos 6 statybos vietos: Nemuno sala, sklypas šalia Kauno piliavietės, buvusios aviacijos gamyklos teritorija Europos prospekte, sklypas šalia „Kauno grūdų“ įmonės H. ir O.Minkovskių gatvėje ir Kalniečių parkas.

Architektams buvo siūloma pasvarstyti ir apie galimybę įkurti rūmus rekonstruotoje Kauno sporto halėje. Konkurso dalyviai galėjo siūlyti ir kitas miesto erdves.

 

Keturiuose iš 14 darbų KKK rūmus norima statyti prie Kauno piliavietės. Kai kuriuose darbuose KKK rūmai susilieja su buvusiu „Lituanicos“ fabriko kompleksu.

„Neįsivaizduoju, kaip kongresų rūmai – gana didelis, modernus, daugiafunkcis kompleksas galėtų tilpti erdvėje prie piliavietės, – stebėjosi Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus. – Kam dar apkrauti Senamiestį? Jau “Lituanicos„ monstras labai skaudžiai jį sužalojo.“

Trys vizijos – Nemuno saloje

Statyti KKK rūmus Nemuno saloje, greta „Žalgirio“ arenos, pasiūlė trijų darbų autoriai. Kai kurie arenai siūlomi „broliai“ kone lygiaverčio mastelio.

Vienos iš vizijų iliustracija rodo, kad į salą keliaujant S.Daukanto gatvės tąsoje esančiu pėsčiųjų tiltu, priekyje pasimatytų ledkalnį primenantis statinys, arena pasislėptų jo užnugaryje.

Kiti autoriai įspraudžia naują statinį prie pat kanalo, tarp minėto senojo pėsčiųjų tilto ir naujai pastatytojo. Treti kūrėjai saloje įkomponavo statinį, primenantį iš „Lego“ kaladėlių sulipdytą objektą.

„Kam smaugti Kauno perliuką – “Žalgirio„ areną – statant panašius funkcinius objektus? Statyti dar vienus rūmus Nemuno saloje būtų tikrai klaidinga, nes susipjautų dviejų objektų panašios funkcijos“, – įvertino S.Stoškus.

Prisimintos ir senosios kapinės

Dar trijų darbų autoriai KKK rūmus įsivaizduoja kitame Nemuno krante.

Tik viename darbe siūloma įkelti koją į buvusią aviacijos gamyklos teritoriją. Jame pateikiama viso kvartalo vizija, o naujasis KKK rūmų statinys papuoštas apvaliu kupolu.

Vienos vizijos kūrėjai geriausia vieta rūmams mato Kalniečių parką. Pagrindinis statinys glaustųsi prie Savanorių prospekto.

Viename siūlyme KKK rūmams numatytas viešbučio vaiduoklio „Britanika“ statinys.

Dar vienos vizijos autoriai KKK rūmams parinko vietą Vytauto prospekte, Kauno senųjų kapinių pašonėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų