Pereiti į pagrindinį turinį

Korupcija palietė ir mirusiuosius

2009-03-16 09:00
Korupcija palietė ir mirusiuosius
Korupcija palietė ir mirusiuosius / Darijos Vasiliauskaitės nuotr. Vargai: vilniečiai, užuot savo mirusių artimųjų palaikus atsiėmę TMI, turi važiuoti į kitą Vilniaus galą ir sumokėti privačiai įmonei.

Galbūt neskaidrūs Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto (MRU TMI) veiksmai sulaukė prokurorų dėmesio. Generalinė prokuratūra sprendžia, ar pradėti tyrimą dėl MRU TMI ryšių su verslininkais.

Nori palaidoti? Susimokėk

Generalinės prokuratūros prokurorams užkliuvo MRU TMI ryšiai su VšĮ VIS LT, kuria skundžiasi laidojimo paslaugų teikėjai. Kaip teigiama viešame Pabaltijo laidojimo paslaugų teikėjų sąjungos kreipimesi, TMI "sukūrė išskirtines sąlygas privačiai įmonei", kuri neva be pagrindo plėšia pinigus iš Vilniaus gyventojų ir savivaldybės.

Anot besiskundžiančių verslininkų, MRU TMI, vadovaujamas Alvydo Pauliukevičiaus, su "VIS LT" sudarė tokią sutartį, pagal kurią visi mirusiųjų kūnai po ekspertizių institute perkeliami į VšĮ VIS LT šaldytuvus. Negana to, VIS LT neva netgi neturi nuosavų šaldytuvų palaikams ir juos nuomoja iš kitos bendrovės "Laidotuvių rūmai", įsikūrusios tuo pačiu adresu, kaip ir VIS LT.

Laidojimo paslaugų teikėjai, atstovaujami bendrovės "Nutrūkusi styga" savininkės Gražinos Tumosienės, teigia, neva MRU TMI pažeidžia įstatymus, reglamentuojančius velionių palaikų laikymą.

Esą institutas po medicinos ekspertizės privalo palaikus laikyti nemokamai (bet ne ilgiau kaip 4 paras), tačiau elgiamasi priešingai – tuoj po ekspertizės palaikus pasiima VIS LT darbuotojai. Teigiama, kad palaikų negali atsiimti net į institutą atvykę velionių artimieji, jie verčiami važiuoti į VIS LT ir už lavono saugojimą sumokėti solidžią sumą. Beje, VIS LT paslaugos nepigiai kainuoja ir savivaldybei – ji šiai įstaigai už vieno mirusiojo palaikų saugojimą moka 100 litų per parą.

Prokurorai gilinasi

Kaip dienraščiui teigė Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Aurelija Juodytė, MRU TMI ir VIS LT ryšius šiuo metu analizuoja du prokuratūros padaliniai.

"Yra ir baudžiamasis, ir civilinis procesas – du skyriai nagrinėja šitą dalyką. Tikėtina, kad pagal turimą medžiagos kiekį tai užtruks 20 darbo dienų", – sakė A.Juodytė.

Tačiau prokurorai kol kas atsisako nurodyti, kurie TMI ar VIS LT veiksmai gali tapti pagrindu baudžiamajai bylai kelti. "Procesinis sprendimas dar nėra priimtas, todėl nieko negalime pakomentuoti", – aiškino A.Juodytė.

Vadovai tyli it žuvys

Nė viena galimos aferos šalis nesižarsto komentarais. MRU TMI direktorius A.Pauliukevičius su dienraščio žurnalistu sutiko bendrauti nebent raštu.

"Jūs savo prašymą atsiųskit elektroniniu paštu, raštu, kad jums būtų lengviau. Ir mes tada suformuluosime jums atsakymą. Prašau – raštu klausimą, ir gausit raštu atsakymą. Ačiū", – nedaugžodžiavo A.Pauliukevičius.

TMI vadovas kol kas į dienraščio klausimus nesiteikė atsakyti, tačiau žadėjo tai padaryti "įstatymų numatyta tvarka".

Dienraščio žurnalistui nepavyko susisiekti ir su VIS LT bei "Laidotuvių rūmų" vadovais Mariumi Molotoku ir Jurijumi Voišniu – abiejų jų, lyg tyčia, neva nebuvo biure. Sekretorės pažadai, esą direktorius perskambins, taip pat liko netesėti.

Nebe pirmas konfliktas

Su VIS LT bendrovė "Nutrūkusi styga" santykius aiškinasi dar nuo praėjusių metų, kai buvo sudaryta minėtoji sutartis su TMI.

"Nutrūkusi styga" teigė mėginusi dalyvauti savivaldybės konkurse palaikų saugojimo paslaugoms teikti, tačiau jos prašymas buvo atmestas. Įmonė neva siūlė kur kas pigesnes paslaugas nei VIS LT – 14 litų už vieno velionio saugojimą.


Įspėjo ne kartą

"Nutrūkusios stygos" vadovės raštas pasiekė ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą. Jis MRU TMI vadovybės veiklą vertina kaip mažų mažiausiai nekorektišką.

"Sukurta tokia sistema, kuri labai nepatogi žmogui, labai brangi, ir kažkodėl sudaryta sutartis tik su viena laidojimo bendrove, kuri nuomoja patalpas ir šaldytuvus iš kitos privačios įmonės, registruotos tuo pačiu adresu. Tokia padėtis, mano manymu, nėra normali, – stebėjosi A.Matulas. – Įtarimų, kad yra kažkoks susitarimas, iš tiesų kyla. Direktorius (A.Pauliukevičius – red. past.) sukūrė daug problemų visuomenei. Esu ne kartą jį perspėjęs. Direktorius, mano manymu, sistemai vadovauja mažiausiai nekorektiškai."

"Steigiant institutą, buvo manoma, kad pagerės mokslo lygis, gydytojų rengimas. Bet institutas atsiribojo nuo kitų paslaugų, pavyzdžiui, kaip lavonų priėmimas, jų saugojimas po atliktų tyrimų. Jiems atveža mirusius žmones, jie atlieka tyrimą, ir tuoj pat privati bendrovė išsiveža, o žmonės už visa tai turi mokėti", – piktinosi A.Matulas.

Pasak jo, svarstoma galimybė teismo mediciną atskirti nuo Mykolo Romerio universiteto ir grąžinti į medicinos sistemą arba prijungti prie universiteto, kuriame yra Medicinos fakultetas. Be to, politikas neatmeta galimybės, kad bus siekiama atstatydinti MRU TMI vadovą A.Pauliukevičių.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas dėl Vilniaus problemų kreipėsi į Vyriausybę. Kai tik bus gautas atsakymas, žadama grįžti prie šio klausimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų