Pereiti į pagrindinį turinį

"KultFlux" išmontuotas, bet dar atgims?

2013-02-21 23:59
"KultFlux" išmontuotas, bet dar atgims?
"KultFlux" išmontuotas, bet dar atgims? / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Prie Neries nuo 2008-ųjų stovėjęs "KultFlux" paviljonas išmontuotas praėjusį penktadienį, tačiau menininkai tiki, kad jis greitai vėl atvers duris. Gal net šią vasarą.

Šis paviljonas priklausė viešajai įstaigai "KultFlux", jis buvo pastatytas vykdant projektą "Vilnius – Europos kultūros sostinė". "Tai buvo trumpalaikis projektas, kuris po kelerių metų baigėsi, ir tikrai nebuvo paprasta paviljoną išmontuoti. Buvo minčių ilgiau palaikyti, nors leidimą sostinės savivaldybė buvo išdavusi tik keleriems metams. Išties labai gaila", – teigė menotyrininkė, miesto kultūros ir architektūros teoretikė, viena projekto iniciatorių Ūla Tornau.

VšĮ "KultFlux" veikla oficialiai yra baigta. Kurį laiką bandyta ieškoti entuziastų, kurie norėtų paviljonu užsiimti. Pasak U.Tornau, buvo sulaukta nemažai suinteresuotų žmonių skambučių, deja, neatsirado nė vieno rimto iniciatoriaus. Esą tam reikia labai daug jėgų ir idėjų, o buvę šeimininkai "užklasinei" veiklai pristigo laiko ir išsikvėpė.

Išmontuotas surenkamas paviljonas perėjo pastato kūrėjų žinion. Architektas Aleksandras Kavaliauskas, vienas "KultFlux" savininkų, teigė, kad paviljono išmontavimo priežastys paprastos – baigėsi nuomos sutartis su savivaldybe ir teko jį išardyti.

"Gal būtume tai ir anksčiau padarę, bet neturėjome lėšų. Dabar tvarkom ir išsiardom. Kol kas paviljonas bus sandėliuojamas, yra minčių, ką su juo daryti, tačiau mintys iki galo neišgrynintos, tad skelbti nesinorėtų", – nenorėjo atvirauti A.Kavaliauskas.

Leidimą sostinės valdžia buvo išdavusi trejiems metams, o po to sutartis buvo vis pratęsiama.

Architektai net neabejoja, kad surenkamas pastatas bus toliau eksploatuojamas, tik kol kas nežinia, kada ir kur. Architektai atvirauja, kad idealus variantas būtų, jei jau iki šios vasaros pradžios būtų rastas sprendimas, kur ir kaip vėl atverti "Kultflux" duris.

Kai prieš keletą metų pastatą apgadino chuliganai, Vilniaus miesto savivaldybė buvo sunerimusi, kaip paviljonas atrodo. "Bet mes pavasarį jį sutvarkėm ir jis toliau funkcionavo", – prisiminė A.Kavaliauskas.

Vilniaus valdžia taip pat tvirtina, kad didelių skundų paviljono valdytojams neturėjo. "Savivaldybė palaiko menininkų idėjas ir norą tęsti savo veiklą kitose miesto erdvėse. Kartu su jais bus ieškoma geriausių variantų, kur jie galėtų plėtoti savo veiklą", – teigė Rūta Matonienė, Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų