Kunigui J. Sasnauskui suteiktas Vilniaus garbės piliečio titulas

Kunigui, poetui ir disidentui Juliui Sasnauskui sostinės taryba suteikė Vilniaus garbės piliečio titulą.

Taryba skirti 2020-ųjų garbės piliečio apdovanojimą J. Sasnauskui nusprendė bendru sutarimu. Apdovanojimą pasiūlęs meras Remigijus Šimašius pabrėžia, kad J. Sasnauskas – aktyvus Lietuvos laisvės lygos veikėjas, žurnalo „Laisvės Šauklys“ bendraautorius, žurnalistas, rašytojas, vienas iš pasaulyje didelio atgarsio sulaukusio laisvės dokumento „45 pabaltijiečių memorandumo“ iniciatorių ir rengėjų.

Posėdyje meras teigė, kad J. Sasnauskas yra žmogus, „kuris ne ant sofos, o labai rimtais darbais kovojo už Lietuvos idealus tuomet,kai Lietuva buvo okupuota, ir tai darė nuoširdžiai, atkakliai, dėl to kentėjo“.

„Jis buvo žmogus, kuris drąsiai priėmė naujus iššūkius, atėjo į naują pasaulį, pradėjo Lietuvą kurti naujai ir drąsiai naujoje aplinkoje, t.y. neliko disidento pozicijoje, o perėjo į kūrėjo poziciją. Tiek tai, kas vyksta bernardinų bendruomenėje, tiek jo paties publicistinėje veikloje, kiek jis rašo apie Vilnių, kiek įkvepia žmonių – man atrodo, niekam nesukelia abejonių, kad tai yra žmogus, ypatingai vertas Vilniaus garbės piliečio pozicijos“, – sakė meras.

Pasak R. Šimašiaus, J. Sasnauskas „kukliai ir nuolankiai“ priima šį titulą.

Opozicijos atstovai teiravosi, kodėl nebesvarstomi siūlymai suteikti šį titulą pernai mirusiam menininkui Jonui Mekui. R. Šimašius tikino, kad sprendimas siūlyti titulą „yra mero arba išimtinais atvejais administracijos direktoriaus prerogatyva“.

Vilniaus miesto garbės piliečio vardas – aukščiausias įvertinimas, kurį miestiečiai gali inicijuoti ir suteikti asmenybėms už miestui ir Lietuvai reikšmingus darbus. Garbės piliečio vardas suteikiamas nuo 1996-ųjų.

Pastaraisiais metais šį titulą yra pelnę MO muziejaus įkūrėjai Viktoras ir Danguolė Butkai, dailininkas Samuelis Bakas, architektas Algimantas Nasvytis, buvęs Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas, anksčiau šis vardas skirtas monsinjorui Kazimierui Vasiliauskui, dirigentui bei violončelininkui Mstislavui Rostropovičiui, Nobelio premijos laureatui, poetui Czeslawui Miloszui (Česlavui Milošui), Izraelio prezidentui Shimonui Peresui (Šimonui Peresui) ir kitiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik LABAI nemalonu

Tik LABAI nemalonu portretas
bet ką priimti iš pono Š. rankų...

...,puikus SPRENDIMAS...,

...,puikus SPRENDIMAS..., portretas
plataus SPEKTRO TALENTAS...,ir KUNIGAS ir TALENTINGAS LITERATAS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių