Pereiti į pagrindinį turinį

Kur Naruševičių dukra? Iš Vokietijos – tyla

Kur Naruševičių dukra? Iš Vokietijos – tyla
Kur Naruševičių dukra? Iš Vokietijos – tyla / Tomo Raginos nuotr.

Lietuvos pareigūnai jau kuris laikas nebegauna jokių žinių apie Vokietijoje gyvenančią nužudytos Laimutės Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės ir jos buvusio sutuoktinio Deivido Naruševičiaus dukrą.

Sklando kraupūs gandai

Apie V. ir D.Naruševičių dešimtmetę dukrą, kuri minima garsiojoje pedofilijos byloje, informacija Lietuvos atsakingų tarnybų nebepasiekia jau seniai. Lietuvos valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pastaruoju metu į Vokietiją siuntė ne vieną raštą su užklausimais, bet atsakymo – jokio.

Prieš porą dienų tiesioginėje televizijos laidoje nuogąstavimais apie antrąją pedofilijos byloje minimą mergaitę pasidalijo Seimo narė Aurelija Stancikienė. Ji žiūrovų auditorijai pakartojo girdėtus gandus: esą kalbama, kad mergaitė paskendo baseine.

A.Stancikienės paviešinti nepatvirtinti kraupūs gandai apie anūkę labai supykdė mergaitės močiutę Tatjaną Stankūnienę. Ji „Kauno dieną“ patikino, kad jos anūkė Vokietijoje sveika ir gyva.

Paklausta, kada paskutinį kartą matė anūkę, T.Stankūnienė atsakė: „Nenoriu sakyti.“

Aplankyti nebuvo nuvykusi

T.Stankūnienė užtikrino, kad su mergaite bendrauja per skaipą, kad jos Vokietijoje gyvenanti anūkė yra linksma, lanko trečią klasę, nes dėl adaptacijos vienus metus turėjo mokytis toje pačioje klasėje.

Į klausimą, ar anūkė sklandžiai kalba vokiškai, T.Stankūnienė atsakė: „Turbūt laisvai jau kalba vaikas.“

Paklausta, ar buvo nuvykusi aplankyti anūkės į Vokietiją, T.Stankūnienė teigė nemėgstanti žmonėms lįsti į akis, o bendravimo su anūke jai ir taip užtenka.

Pasak T.Stankūnienės, jos anūkė Vokietijoje gyvena su tėvu D.Naruševičiumi ir jo mama. „Esu labai patenkinta žentu, jis labai rūpinasi savo dukryte“, – gyrė T.Stankūnienė.

Mato be dukros

„Kauno dienos“ žurnalistai apsilankė Vaišvydavoje, kur stovi mūrinis nedidelis D.Naruševičiaus namas. Iki kraupių žudynių jame gyveno V.Naruševičienė, su kuria D.Naruševičius buvo išsiskyręs, ir jų dukrelė, dvejais metais vyresnė už savo pusseserę – L.Stankūnaitės dukrą.

Į nedidelį baltų plytų namą Vaišvydavoje Naruševičiai atsikraustė iki tragedijos likus maždaug devyneriems metams. Kaimynų teigimu, D.Naruševičius kartais čia pasirodo, tačiau kad būtų atsivežęs dukrą, niekas nepastebėjo.

Šiuo metu šis namas nuomojamas naujam gyventojui.

„Gyvenu čia jau beveik metus. Kai nuomojausi, nežinojau, kokie čia reikalai dėjosi. Namo šeimininkas buvo atvažiavęs maždaug prieš dvi savaites. Mergaitės nemačiau. Kaip jam sekasi, nekalbėjome, nes asmeniškai nesame pažįstami“, – sakė namo nuomininkas.

Apie maždaug prieš dvi savaites Vaišvydavoje trumpai pasirodžiusį D.Naruševičių pasakojo ir netoliese gyvenantys kaimynai. Anot jų, mergaitės su vyru nebuvo.

Tarnybos vadovei neramu

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė, kalbėdama apie V. ir D.Naruševičių dukrą, tokiomis geromis naujienomis, kaip jos močiutė T.Stankūnienė, netryško.

Pirmadienį O.Tarvydienė keipėsi į Užsienio reikalų ministeriją (URM), prašydama pagalbos išsiaiškinti, kokiomis sąlygomis gyvena L.Stankūnaitės sesers V.Naruševičienės, kuri buvo nužudyta prieš dvejus su puse metų, dukra.

Vasarį ir balandį tarnyba kreipėsi tiesiai į Vokietijos institucijas, tačiau jokių duomenų iš jų gauti nepavyko. Paskutinį kartą žinių apie mergaitę gauta maždaug prieš pusantrų metų.

Pasitikėjo vokiečiais

Mergaitė Vokietijoje atsidūrė, kai netekusi motinos išreiškė norą gyventi su ten gyvenančiu tėvu. Jis su V.Naruševičiene buvo išsiskyręs, dukra gyveno su mama, tačiau bendravo ir su tėvu.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės, informacija apie nepilnametės gyvenimo sąlygas užsienyje buvo renkama vos šiai išvykus.

„Buvo bendradarbiaujama su Vokietijos institucijomis, kad šios užtikrintų paslaugų teikimą mergaitei. Gavome informaciją, kad ji jaučiasi gerai ir kad esant poreikiui socialiniai darbuotojai teiks paslaugas šeimai“, – pasakojo O.Tarvydienė.

Jos vadovaujama tarnyba nei su tėvu, nei su dukra asmeniškai susisiekusi nebuvo. „Mes pasitikime mūsų socialiniais partneriais. Tai yra valstybinės įstaigos, jos tinkamai atlieka savo pareigas“, – tikino O.Tarvydienė.

Informacija apie mergaitę rinkta apie metus. „Ta šeima gyveno normalų gyvenimą. Ji buvo tokia pati, kaip ir kitos lietuvių šeimos. Bet koks tolesnis kišimasis į tos šeimos gyvenimą būtų traktuojamas kaip kišimasis be pagrindo“, – aiškino tarnybos vadovė.

Tačiau šiemet O.Tarvydienė visgi nutarė prašyti informacijos, kaip Vokietijoje sekasi D.Naruševičiaus dukrelei.

Atsidūrė globos namuose?

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė O.Tarvydienė neslėpė: ją pasiekė nepatikrinta informacija, kad Vokietijoje mergaitė auga nebe su tėvu, o yra patikėta vaikų globos namams.

„Jeigu Lietuvos Respublikos pilietis auga vaikų globos namuose, mes bet kokiais atvejais tokią informaciją tikriname. Jeigu yra poreikis, mes organizuojame tokių vaikų parvežimą į Lietuvą“, – teigė O.Tarvydienė.

Vokietijos tarnybų prašyta vėl pateikti informaciją apie tai, kur yra V.Naruševičienės dukra, kaip jai sekasi ir kokios paslaugos jai yra teikiamos.

„Į Vokietiją dėl to esame kreipęsi kelis kartus nuo vasaro mėnesio. Esame gavę atsakymą, kad mūsų raštą gavo ir kad mus informuos po Velykų. Nieko negavę, po Velykų kreipėmės pakartotinai, bet jokios informacijos ir vėl nesulaukėme“, – apgailestavo O.Tarvydienė. Vokietijos atsisakymas pateikti žinių apie mergaitę jai, regis, kelia nerimą.

Kreipėsi į URM

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba nusprendė prašyti URM pagalbos. Tokio atvejo, kad kreipiantis URM nebūtų gautas atsakymas, dar nėra buvę.

„Kai kreipiamės per URM, visą laiką gauname tam tikrą informaciją. Galbūt tikslios informacijos ir negausime, bet gausime patvirtinimą, kad viskas tvarkoje arba ne“, – įsitikinusi tarnybos vadovė.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vadovas Mindaugas Lašas patvirtino, kad URM tokį Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prašymą vakar gavo ir pavedė ambasadai Vokietijoje toliau tarpininkauti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų