Kviečia vilniečius nemokamai konsultuotis, kaip įsteigti daugiabučių bendriją

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė kviečia aktyvius vilniečius daugiabučių valdymą perimti į savo rankas – tapti savo būsto šeimininkais, patiems spręsti namo priežiūros ir atnaujinimo klausimus, rašoma pranešime.

Kaip įsteigti bendriją, kaip susitvarkyti reikiamus dokumentus nemokamai konsultuoja Vilniaus savivaldybės atrinkta konsultantė – Advokatų profesinė bendrija „JurisConsultus“, kuri organizuoja gyventojams nemokamus mokymus apie daugiabučių namų priežiūrą, buhalterinę apskaitą ir teisės aktų taikymą bendrijose. Be to, savivaldybė apmoka visas naujų bendrijų steigimo išlaidas: ne tik pateikia VĮ Registrų centro suformuotus patalpų savininkų sąrašus, bet ir padengia notaro, Juridinių asmenų ir Nekilnojamojo turto registrų kaštus.

„Yra nemažai daugiabučių namų gyventojų, nepatenkintų savo būsto administratorių darbu. Jei gyventojai tiki, kad patys tvarkytis gali efektyviau, labai skatiname jų iniciatyvą. Esu tikras, kad gyventojams patalpas bei jų priežiūrą susigrąžinant į savo rankas, sumažės savivaldybėje gaunamų skundų dėl daugiabučių namų valdytojų netinkamos veiklos. Taip gyventojai iš tiesų taps savo namų šeimininkais ir galės patys valdyti savo turtą taip, kaip jie nori. O mes, savo ruožtu, suteiksime visą reikiamą pagalbą ir kiek įmanoma palengvinsime visus procesus“, – kalbėjo sostinės mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Konsultacijos, kaip įsteigti bendriją ir kaip toliau organizuoti namo valdymą bei priežiūrą bus teikiamos J. Baltrušaičio g. 11-120 Vilniuje, telefonu 8 673 71413 ir el. paštu bendrijos@jurisconsultus.lt darbo dienomis 15-18 val., penktadieniais 13-15 val.

„Daugiabučių bendrijos steigimui bei tolimesnės ir sklandžios veiklos užtikrinimui, kaip ir bet kuriam kitam juridiniam subjektui, vien žmogiškųjų resursų neužtenka. Tenka pripažinti, kad dažniausiai namų savininkų bendrijų pirmininkais skiriami (išrenkami) žmonės, kurie neturi žinių ar bendrijai valdyti reikalingų teisinių kompetencijų. Dėl šios priežasties steigiantiems ir valdantiems bendrijas, klausimai susiję su bendrijų įstatų projektų rengimu, steigiamojo susirinkimo sušaukimu, bendrijos registravimu, bendrijos narių sąrašų sudarymu, įstatymų ir poįstatyminių teisės aktų interpretavimu bei kitais organizaciniais klausimais, tampa sunkiai išsprendžiamu uždaviniu. Tačiau galima pasidžiaugti, kad Vilniaus miesto savivaldybė, matydama šią problemą ir norėdama palengvinti bendrijų pirmininkų darbą, ir toliau užtikrins, kad jiems būtų teikiamos teisinės konsultacijos“, – teigia advokatų profesinės bendrijos „JurisConsultus“, kuri ateinančius tris metus teiks teisines paslaugas Vilniaus miesto namų savininkų bendrijoms, advokatas, partneris Ramūnas Širvys.

Jei gyventojai tiki, kad patys tvarkytis gali efektyviau, labai skatiname jų iniciatyvą.

Gyventojų patogumui, prieš atvykstant žodinei konsultacijai siūloma iš anksto telefonu (8 673 71413) arba elektroniniu paštu (bendrijos@jurisconsultus.lt) susiderinti susitikimo laiką, kad sutartu laiku kiekvienas besikreipiantis būtų užtikrintas, jog bus pakonsultuotas ir gaus visą dėmesį.

Paslauga daugiabučių namų bendrijoms teikiama jau trečius metus. Per šį laikotarpį 104 daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkai gavo konsultacijas ir pagalbą įsteigiant 76 bendrijas. Buvo suorganizuoti 5 seminarai.

„Bendrijų pirmininkai dažniausiai nėra profesionalūs teisininkai. Vis dėlto, pagal teisės aktus, pirmininkui tenka ir administracinė, ir finansinė, ir teisinė atsakomybė. Tai įpareigoja nuolat ieškoti specialistų, gilintis į aktualią teisinę informaciją. O juk bendrijos pirmininkų nerengia nė viena mokymo įstaiga, nors reikia turėti labai įvairių žinių ir patirties. Labai svarbu, kad bendrijos pirmininkai visada turėtų galimybę gauti kvalifikuotą nemokamą teisinę pagalbą. Ir besisteigiančioms bendrijoms, ir jau dirbančioms ne vienerius metus bendrijoms konsultacijos yra būtinos“, – kalbėjo 810-osios daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkė Svetlana Ambrazaitienė.

Teisinės ir organizacinės pagalbos teikimas daugiabučių namų savininkams steigiant bendrijas skatina bendrijų kūrimąsi, o teisinės ir organizacinės pagalbos teikimas daugiabučių namų savininkams įsteigus bendriją padeda bendrijų gyventojams sužinoti jų teises ir pareigas bei teisės aktų nustatyta tvarka spręsti daugiabučių namų valdymo ir priežiūros klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Jeigu name yra geras pirmininkas tai turi žinoti,kad visame name turi būti pagal dokumentus sutikrinti radijatoriai gyirgyytaiirgggyvatukaigpakeistippakeidt

Panevėžietė

Panevėžietė portretas
Esu savo namo bendrijos pirmininkė daug metų tvarkomės patys yra veikli valdyba .samdome įstaigą tvarko namo buhalteriją kitį prižiūri šilumos punktą. Remontams ieškome darbininkų kurie dirba pigiau ir kokybiškai.Patarimas visiems kurkit bendrijas išsirinkit veiklų pirmininką .O dabar dejuoja,kad administratoriai plėšikauja.mato ,kad žiopliai tai ir naudojasi. Sėkmės vilniečiams imkit pavyzdį iš Panevėžio kur bendrijos sudaro 80proc.visų daugiabučių.

L?

L? portretas
Kas mane apgins nuo nedoro kaimyno, kuris įsirengė vonioje ir tualete grindinį šildymą nuo karšto vandens cirkuliacinio vamzdžio? Pirmininkas pyktis su kaimynu nenori. Lieka tik išardyti bendriją ir pereiti prie bendrųjų objektų administratoriaus, tikintis, kad tam bus visi lygūs ir privers nedorėlį panaikinti vamzdžių raizgalynes grindyse.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių