Pereiti į pagrindinį turinį

Laisvė virsta mirties alėja

2009-02-23 09:00
Laisvė virsta mirties alėja
Laisvė virsta mirties alėja / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Atminimas: peiliu subadyto devyniolikmečio žūties vietą savaitgalį žymėjo gėlės ir rusenančios žvakės.

Kauno širdimi tituluojamą Laisvės alėją temdo čia įvykdytų žmogžudysčių šešėliai. Per kiek daugiau nei mėnesį peiliu nudurtas jau antras žmogus.

Gulėjo be gyvybės ženklų

Laikinosios sostinės teisėsaugininkai, apžvelgdami nusikalstamumo statistiką, vis dar nepamiršta kasmet pasididžiuoti, esą Kaunas tarp didžiųjų miestų išlieka vienas saugiausių šalyje. Tačiau skaičiai lieka skaičiais, o kraupūs įvykiai kalba patys už save. Vargu ar pavyzdinė statistika taps paguoda motinai, netekusiai vienintelio sūnaus, kuriam gyvybę pačiame miesto centre atėmė peiliu apsiginklavęs žmogžudys.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Kauno miesto centre įvykdyta žmogžudystė. Praėjus maždaug pusvalandžiui po vidurnakčio, ties Laisvės alėjos 67 numeriu pažymėtu namu aptiktas gulintis jaunuolis be gyvybės ženklų. Lavonas gulėjo prie pat stiklinių virtinų, už kurių pirmame minėto pastato aukšte įsikūrusi drabužių parduotuvė.

Anot teisėsaugininkų, ant jo kūno rastos keturios gilios durtinės žaizdos. Netrukus paaiškėjo, kad velionis – devyniolikmetis studentas.

Į nelaimės vietą atskubėjusi greitosios pagalbos medikų brigada žudikų auka tapusiam jaunuoliui niekuo padėti nebegalėjo. Teliko konstatuoti vaikino mirtį.

Nusikaltimo aplinkybes tiriantys policijos pareigūnai teigia daugiau įvykio komentuoti nesiryžtantys, nes tai daryti jiems kategoriškai uždraudė prokurorai. Apie sulaikytus įtariamuosius kol kas nepranešama. Ikiteisminį tyrimą kuruoja Kauno apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus prokurorai.

Žudiko keliai neaiškūs

Iš Laisvės alėją stebinčių aštuonių vaizdo kamerų ties nusikaltimo vieta nėra įrengta nė vienos. Artimiausios "elektroninės akys" sumontuotos gerokai atokiau: ties Laisvės alėjos ir S.Daukanto gatvių sandūra (prie "Merkurijaus" fontano) ir Laisvės alėjos bei Vasario 16-osios gatvių sankryžoje. Pastarąją, beje, valdo prie pulto sėdintys pareigūnai.

Žmogžudystė įvykdyta ties tarpuvarte tarp Laisvės alėjos 65 ir 67 namų. Tikėtina, kad žudikas galėjo pasišalinti būtent pro vidinius Laisvės alėjos kiemus, tačiau pareigūnai kol kas apie įvykio detales nelinkę kalbėti. Teisėsaugininkai viliasi, kad peržiūrėjus aplinkinių vaizdo kamerų įrašus bus galima padaryti reikiamas išvadas apie įtariamųjų maršrutą, kuriuo šie nešdinosi iš nusikaltimo vietos.

Neatmetama galimybė, kad devyniolikmetis tapo girtų ir agresyviai nusiteikusių gatvės chuliganų auka. Neoficialiais duomenimis, jis su draugu vidurnaktį apsižodžiavo su dviem nepažįstamaisiais, kurie konfliktą galėjo užbaigti mirtinais peilio dūriais.

Įvykis sukrėtė praeivius

Šeštadienį nuo ryto jaunuolio žūties vietą ženklino padėtas krepšelis su gėlėmis ir pora rusenančių žvakių. Velionio gedinčių artimųjų veidų aplink nebuvo matyti. Atkreipę dėmesį į degančias žvakeles, akimirkai stabtelėdavo vos vienas kitas atsitiktinis praeivis.

Iš žurnalistų nugirdę, kad čia naktį buvo žiauriai nužudytas žmogus, kauniečiai negailėjo piktų replikų viešosios tvarkos sergėtojams. "Kol mieste turėsime tik kelių policiją, nieko kito ir nereikia tikėtis. Juk ne pirmą kartą čia nužudomas žmogus. Laisvės alėja iš miesto simbolio, centrinės gatvės, tapo baugiu užkampiu, kur sutemus baisu nosį iškišti. Policininkus čia gali pamatyti tik per didžiąsias šventes, bet ne eilinę dieną", – žurnalistams sakė Vytautu prisistatęs vyras.

Ne pirma žmogžudystė

Tai jau ne pirma panašiomis aplinkybėmis įvykdyta žmogžudystė Laisvės alėjoje. Šių metų pradžioje peilio dūriu į krūtinės sritį gyvybė buvo atimta 48 metų kauniečiui Eugenijui Eigirdui. Vyro lavonas su muštinėmis ir durtine žaizdomis sausio 8 d. vakarą, apie 18 val., buvo rastas Laisvės alėjos 38A namo kieme. Pusamžis vyras vos prieš kelias dienas buvo grįžęs iš užsienio, kur praleido ne vienus metus.

Daugiau nei po savaitės teisėsaugininkai sulaikė nužudymu įtariamus 22 ir 37 metų kauniečius. Teismas leido juos suimti.

2007-ųjų gruodį pora neblaivių dvidešimtmečių kauniečių naktiniame klube "Siena" susistumdė su dviem Balbieriškio gyventojais. Pastariesiems išėjus laukan, agresyviai nusiteikę užpuolikai juos pavijo ir ėmė mušti bei badyti peiliu.

Likimo ironija: tąkart 23 metų Tadas V. irgi buvo tik ką grįžęs iš užsienio. Jis į Lietuvą parvyko šventėms ir nutarė aplankyti Kaune apsistojusį vaikystės draugą. Jaunuolis nuo peilio dūrių mirė iškart, o jo bičiuliui Donatui U. ašmenys buvo įsmigę vos porą centimetrų nuo širdies, tačiau tragiškos incidento baigties jis išvengė.

Netoli nusikaltimo vietos įrengtos vaizdo kameros užfiksavo įtariamųjų veiksmus. Iš pradžių, peržiūrėjus jų įrašus, atrodė, lyg parkritęs Tadas V. būtų talžomas kumščiais, bet vėliau tapo aišku, kad taip žiauriai į gulintį jaunuolį smigo žudiko turėtas peilis.

Netrukus teisėsaugininkai sulaikė dvidešimtmetį Edgarą Zapustą ir metais vyresnį Deividą Vonžodą. Jiedu apkaltinti žmogžudyste ir šiuo metu jau laukia Kauno apygardos teismo nuosprendžio.


Teisėsaugininkai ieško liudytojų

Policijos pareigūnai ragina atsiliepti asmenis, mačiusius šeštadienio nakties įvykį ar turinčius kitos tyrimui vertingos informacijos apie nusikaltimą. Liudytojų prašoma paskambinti į Kauno policiją tel. 303 440, 303 375, 223 726 arba 02 (visą parą).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų