Pereiti į pagrindinį turinį

Laisvės alėjoje uždraus rūkyti? (papildyta)

2010-04-08 14:29
Grąžins: jeigu politikai pritars, Laisvės alėjoje vėl bus draudžiama rūkyti.
Grąžins: jeigu politikai pritars, Laisvės alėjoje vėl bus draudžiama rūkyti. / Tomo Raginos nuotr.

Rūkaliai gali atsikvėpti - tiesa, tik trumpam. Miesto taryba kol kas neuždraudė rūkyti centrinėse miesto gatvėse ir parkuose.

Klausimą atidėjo

Ketvirtadienį posėdyje turėję svarstyti šį klausimą miesto politikai jį atidėjo iki kito posėdžio. Priimti sprendimą sutrukdė tą pačią dieną surengtas iškilmingas posėdis savivaldos 20-mečiui paminėti.

„Laiko nebeturime, o matau, kad bendro sutarimo šiuo klausimu nebus. Todėl siūlau svarstymą atidėti“, - pasiūlė miesto meras Andrius Kupčinskas. Tam miesto politikai pritarė.

Artimiausias tarybos posėdis bus balandžio pabaigoje.

Draudimų tik daugės

Kol politikai neapsisprendžia dėl rūkalių, Centre veikiančių kavinių ir restoranų šeimininkai nuogąstauja, kad žlugdomas ir taip ne pačius geriausius laikus išgyvenantis verslas.

"Mūsų pareiga – apsaugoti nerūkančiuosius", – pareiškė savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis.

Jeigu Kauno politikai pritars, siūloma uždrausti rūkyti Laisvės alėjoje, S.Daukanto ir Vilniaus gatvėse. Valdininko manymu, nerūkymo zonomis turėtų tapti Muzikinio teatro, Prezidentūros sodeliai ir tam tikros erdvės Ąžuolyno, Santakos parkuose bei Kauno senosiose kapinėse (Ramybės parke).

Šiuo metu rūkyti draudžiama tik Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Draudimas įvestas 2000-aisiais.

"Miesto ūkio ir energetikos komitetas siūlo į draudžiamų teritorijų sąrašą įtraukti Lampėdžių ir du Kauno marių paplūdimius. Dėl šio pasiūlymo taryba taip pat balsuos", – aiškino A.Kažemėkaitis. Tose vietose, kur rūkyti bus uždrausta, ketinama iškabinti draudžiamuosius ženklus.

Valdininkas nėra tikras, ar taryba palaikys jo siūlymą, nes svarstant klausimą komitetuose atsirado prieštaraujančiųjų. "Rūkančiam žmogui bus sunku priimti sprendimą", – pastebėjo A.Kažemėkaitis. Jis įsitikinęs, kad dabar yra pats laikas pratinti žmones nerūkyti, nes Europos Komisija yra suformulavusi griežtus reikalavimus iki 2012-ųjų priimti sprendimus, ribojančius rūkymą viešosiose erdvėse. Pasak A.Kažemėkaičio, ateityje tokių draudimų tik daugės.

Meras mano kitaip

"Suprantu, kad rūkantys žmonės rodo blogą pavyzdį, tačiau reikia vadovautis sveiku protu. Daugiau apeliuokime į žmonių sąmoningumą, pilietiškumą, sveiką gyvenseną, o draudimais visko nesuvaržysi", – įsitikinęs meras Andrius Kupčinskas.

Miesto vadovo manymu, rūkyti reikėtų drausti istorinius įvykius ir asmenybes menančiose vietose. Kaip pavyzdį jis įvardijo Karo muziejaus sodelį. Tačiau A.Kupčinskas abejoja, ar toks draudimas tikslingas kitose vietose.

Pernai rudenį A.Kupčinskas yra išreiškęs nuogąstavimą, kad, uždraudus rūkyti Laisvės alėjoje ir kitose centrinėse miesto gatvėse, dar labiau gali ištuštėti čia veikiančios kavinės ir restoranai. Šiuo metu rūkyti draudžiama kavinių ir restoranų patalpose, todėl rūkaliai traukia dūmą lauke šalia kavinių, o šiltuoju metų laiku – lauko kavinėse.

"Nemanau, kad kavinėms dėl to kils problemų. Kaip tik padaugės lankytojų, nes ateis daugiau nerūkančiųjų", – tarsi verslo guru patarimus žarstė A.Kažemėkaitis. Valdininkas įsitikinęs, kad verslininkai patys turėtų pasirūpinti specialiomis rūkymo vietomis.

Verslininkai laukia pasiūlymų

Restorano "Miesto sodas" direktorius Gintautas Ruminas stebėjosi, kad miesto valdžia, siūlydama patiems verslininkams pasirūpinti rūkymo vietomis, tiesiog išsisukinėja.

"Filosofija labai paprasta – draudimais nieko nepasieksime. Jeigu jau norima uždrausti, norėčiau sulaukti pasiūlymų, kur rūkančiam žmogui dėtis. Lįsti į tamsią ir smirdančią tarpuvartę?" – pastebėjo Laisvės alėjos bendruomenei priklausantis G.Ruminas.

Jo teigimu, Laisvės alėjos bendruomenė siūlo nedrausti rūkyti lauko kavinėse. Kaip alternatyva gali būti tam tikros zonos lauko kavinėse, kur norintiems rūkyti klientams būtų leidžiama tai daryti.

Nors valdininkai įsitikinę, kad uždraudus rūkyti į miesto centrą plūstelės daugiau šeimų su vaikais, verslininkai tuo abejojo. "Centrui gaivinti reikia daugiau renginių, saugių ir šviesių gatvių", – įsitikinęs G.Ruminas.

Vilniaus gatvėje įsikūrusio baro "Crazy House" savininkas Darius Rumšas pripažįsta, kad draudimas rūkyti patalpose buvo vykęs sprendimas, tačiau skeptiškai vertina norą pažaboti rūkalius lauke. "Prie kiekvieno žmogaus gatvėje policininko nepastatysi, o įrengti specialią vietą rūkaliams šiuo metu tikrai neturime galimybių", – sakė verslininkas.


Draudimai

Kaune nuo 1993 m. iki 2000-ųjų buvo draudžiama rūkyti Laisvės alėjoje. Dabar čia nerekomenduojama rūkyti.

Klaipėdoje draudimas rūkyti Skulptūrų parke, Smiltynės miške, takuose jūros link, paplūdimiuose, išskyrus specialiai įrengtose vietose, įsigaliojo 2009 m. lapkritį, bet draudžiančių ženklų apie tai nėra. Kelerius metus draudžiama rūkyti autobusų stotelėse.

Nuo 2007 m. pabaigos rūkyti draudžiama visuose Neringos paplūdimiuose, vaikų žaidimų aikštelėse, prie seniūnijų, savivaldybės įmonių ir įstaigų patalpose, savivaldybės pastate ir aikštėje prie jo.

Vilniuje ir Panevėžyje specialių nerūkymo zonų nėra. Rūkyti draudžiama ten, kur tai daryti neleidžia Tabako kontrolės įstatymas.

Šiauliuose nuo gegužės 1 d. rūkyti bus draudžiama skvere prie savivaldybės, Prisikėlimo aikštėje ir Beržynėlio parke. Draudimui rūkyti pėsčiųjų bulvare pasipriešino kavinių ir restoranų savininkai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų