Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkai Vilniaus mero versti nepadės

2010-10-15 04:59
J.Kaminskio atstovaujami lenkai tėškė antausį Vilniaus valdantiesiems.
J.Kaminskio atstovaujami lenkai tėškė antausį Vilniaus valdantiesiems. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Balsų naujam merui paskirti niekaip nesukrapštantys Vilniaus valdantieji į koaliciją pradėjo vilioti lenkų politikus. Tačiau derybos tetruko vieną dieną.

Persigalvojo per dieną

Norint iš mero posto išversti Vilių Navicką ir į jo kėdę pasodinti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūną Raimundą Alekną, valdantiesiems reikia bent 26 balsų. Šiuo metu koalicija gali tikėtis tik 20–24 politikų palaikymo. Jeigu prie valdančiųjų prisidės septynis miesto tarybos narius vienijanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcija, balsų bus daugiau negu užtektinai.

LLRA frakcijos seniūnės pavaduotojas Jaroslavas Kaminskis vakar popiet 1diena.lt tvirtino, kad lenkų politikai sulaukė pasiūlymo jungtis prie valdančiosios daugumos.

"Tai apsiribojo keliais skambučiais. Skambino konservatoriai, bet sprendimas dėl kokių nors susitikimų dar nepriimtas", – kalbėjo J.Kaminskis.

Derybas su lenkais patvirtino ir R.Alekna. "Viskas jų rankose. Kol dar nebuvome susitikę, sunku kalbėti, bet LLRA sutikimas sėsti prie derybų stalo duoda tam tikrą viltį. Mano nuomone, LLRA būtų labai rimta partnerė, kuri koalicijai suteiktų labai daug stabilumo", – 1diena.lt sakė kandidatas į mero postą.

Tačiau derybos baigėsi nė neprasidėjusios. Darbo dienai artėjant į pabaigą, LLRA frakcija miesto taryboje pareiškė nesidėsianti prie valdančiųjų.

Esą tai būtų įmanoma tik tokiu atveju, jei iš kėdės būtų išverstas ne tik meras V.Navickas, bet ir kiti aukšti pareigūnai: Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vicemerai Stanislovas Šriūbėnas bei Gintautas Babravičius, socialdemokratai vicemeras Romas Adomavičius bei administracijos direktorius Vytautas Milėnas ir visi jo pavaduotojai.

Nori aukštų postų

Aiškindamas staiga pakitusią LLRA nuomonę, J.Kaminskis portalui užsiminė, kad lenkai į vicemero ar administracijos vadovo postą mielai pasodintų ir saviškį. Juolab kad kitos frakcijos esą užsimanė išlaikyti nepelnytai didelę įtaką miesto valdžioje.

"Apskaičiavome, kad mums tai nenaudinga. Nenorime būti dabartinės koalicijos gelbėtojai. Tai turi būti nauja, kokybiška koalicija. Kalbėtis dėl dalyvavimo koalicijoje mes galime, bet keliame savo sąlygas. Sąlygos gana normalios. Atstatydinkite merą, vicemerus, administracijos direktorių. Mes, sakykim, galbūt kada nors ką nors irgi siūlysime, – užuominomis kalbėjo LLRA atstovas. – LiCS su penkių žmonių frakcija nori išlaikyti du vicemerų postus. Liberalų sąjūdis gaus vieną vicemerą. Savivaldybė juk ne guminė."

Mero vertimas – tik spektaklis?

J.Kaminskio teigimu, TS-LKD padarė viską, kad sukeltų chaosą miesto valdžioje. Esą gali būti, jog meras V.Navickas iš partijos pašalintas sąmoningai, kad galėtų laisvai ir nevaržomai priešintis apsimestiniams partijos bandymams jį nuversti.

"Norima išsivalyti mundurą pasitelkiant kitus. Ar jums neatrodo, kad tai buvo užprogramuota? Jeigu jie, kalbu apie konservatorius, nebūtų išmetę mero iš partijos, jie turėtų svertus, kad jis parašytų atsistatydinimo pareiškimą. O jie išmetė jį iš partijos ir dabar neturi svertų. Tai ką? Jie negalvojo, kad neturės to žmogaus kontrolės, kai jis nebus partinis? Galvojo, aišku", – įtarimus bėrė politikas.

Tiesa, LLRA dar netarė griežto "ne", ar dalyvauti valdančiojoje koalicijoje. Tam reikia labai nedaug – kad tik atsistatydintų visi miestą valdantys politikai. "Turiu vilties, kad jie sutiks su tomis sąlygomis", – reziumavo J.Kaminskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų