LGBT+ bendruomenės eitynės: kurie politikai dalyvaus?

Šeštadienį Vilniuje vyksiančiose LGBT+ bendruomenės eitynėse „Už lygybę!“ dalyvaus vos kelių parlamentinių partijų atstovai. Į renginį, panašu, nesiveržia ir šalies vadovai – prezidentas Gitanas Nausėda dalyvauti neketina, o Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nurodo, jog savaitgalį bus išvykusi.

Visgi, opozicinių partijų gretose keliami klausimai, kodėl eitynėms pasirinkta būtent birželio 8 d. – balsavimo Europos Parlamento (EP) rinkimuose išvakarės. Dėl to politikai neabejoja – renginys taps tam tikrų politinių jėgų agitacijos akcija.

Šalies vadovai eitynėse nedalyvaus

ELTA pasiteiravo šalies vadovų, ar šie ketina dalyvauti šeštadienį sostinėje vyksiančiuose LGBT+ bendruomenės eitynėse. Prezidentas G. Nausėda renginyje nedalyvaus, tačiau kodėl – šalies vadovo komanda nedetalizavo.

„Ne, prezidentas neplanuoja dalyvauti jūsų minimose eitynėse“, – komentare Eltai nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Eitynėse neketina dalyvauti ir Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen, nurodydama, jog šeštadienį nebus Vilniuje. Visgi, anot jos, Liberalų sąjūdžio partijos narių eitynėse bus galima išvysti.

„Neketinu (dalyvauti – ELTA), nes tą dieną būsiu išvykusi. Taip, Liberalų sąjūdžio atstovų tą dieną bus, kaip ir kasmet“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA kreipėsi ir į premjerės Ingridos Šimonytės biurą, teiraudamasi, ar ministrė pirmininkė dalyvaus renginyje. Gavę atsakymą – publikaciją papildysime.

Visgi, I. Šimonytė vienų debatų į prezidento postą metu buvo užsiminusi, jog dalyvautų eitynėse. Tuomet kandidatų teirautasi, ar šie sutiktų su LGBT+ bendruomenės kvietimu eiti pirmose gretose „Vilnius Pride“, jeigu apie savo atvykimą būtų patvirtinę ir kitų šalių vadovai bei ambasadoriai.

„Eisiu. Ir eičiau net neprašyta“, – tuomet sakė I. Šimonytė.

„Laisviečiai“ eitynėms ruošiasi – turės savo platformą

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė informavo, jog jos vadovaujamos politinės jėgos atstovai dalyvaus LGBT+ eitynėse ir turės atskirą „laisviečių“ platformą.

„Tikrai dalyvausiu ir Laisvės partija taip pat dalyvaus su savo platforma, su tam tikra programa. Tam ruošiamės, nes manome, kad žmogaus teisės turi būti pats pagrindinis prioritetas. Visi žmonės Lietuvoje turi jaustis orūs, lygūs, laisvi. Daug padaryta, bet dar turime nebaigtų reikalų, todėl dalyvausime ir šioje simbolinėje šventėje“, – trečiadienį Eltai sakė A. Armonaitė.

Eisiu. Ir eičiau net neprašyta.

Ji pažymėjo, kad politikų dalyvavimas eitynėse „Už lygybę!“ yra svarbus, o rodoma lyderystė žmogaus teisių klausimais – esminė.

„Aukščiausių šalies vadovų lyderystė yra esminė. Žinoma, tas dalyvavimas būtų labai prasmingas, būtent palaikant idėją. Tačiau ne tik su vėliavomis šie pokyčiai įgyvendinami. Tai yra politiniai pokyčiai“, – pridūrė Laisvės partijos pirmininkė.

Didžiausioji valdančiosios daugumos partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) aiškios pozicijos dėl eitynių neturi. Konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė Eltai nurodė, jog partijos kolegos savarankiškai nuspręs, ar dalyvauti šeštadienį sostinėje vyksiančiame renginyje.

„Pati būsiu ne Vilniuje, bet palaikau tuos žmones, kurie eina, kalba apie savo teises, apie jiems rūpimus dalykus. O ką kolegos yra nusprendę šiuo klausimu – negaliu pasakyti“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Visi tikrai laisvi apsispręsti – eiti, neiti, kitaip išreikšti palaikymą. Yra daug būdų ir, manau, visi pagal savo požiūrį pasirenka“, – pridūrė ji.

Socialdemokratų pirmininkė: neužtenka vien tik dalyvauti eitynėse – reikia sprendimų

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė eitynėse teigė nedalyvausianti. Tačiau ji neabejojo, kad partijos atstovų renginyje bus.

„Manau, kad socialdemokratų partijos atstovų bus – visą laiką būna, aš tuo neabejoju. Aš asmeniškai tikrai nedalyvausiu. Žinote, per visą savo politinę karjerą niekada nedalyvauju jokiose tokiose eitynėse ar mitinguose, nors juos visiškai remiu ir pritariu, nes kiekvienas žmogus yra laisvas išreikšti save“, – ketvirtadienį Eltai sakė V. Blinkevičiūtė.

Visgi, ji pažymi, kad politikai turi ne tik reikšti paramą LGBT+ eitynių ar kitų renginių metu – anot V. Blinkevičiūtės, svarbiausia, jog būtų priimti realūs sprendimai, sprendžiantys šios bendruomenės problemas.

Visi tikrai laisvi apsispręsti – eiti, neiti, kitaip išreikšti palaikymą. Yra daug būdų ir, manau, visi pagal savo požiūrį pasirenka.

„Bet visą laiką galvoju, kad politikų darbas yra priimti sprendimus. Dabar tų sprendimų aš ir linkėčiau – kad pavyktų priimti. Neužtenka vien tik dalyvauti eitynėse. Būtų gerai, kad sprendimai būtų priimti“, – apibendrino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė.

Kitų opozicijos partijų atstovų renginyje nebus: neabejoja, kad data eitynėms pasirinkta neatsitiktinai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis Eltai patvirtino – jo vadovaujamos partijos narių LGBT+ bendruomenės eitynėse nebus.

„Tikrai niekas neketina dalyvauti. Mane labai stebina tai, kuriuo laiku tai daroma, ir tai, kad tam renginiui yra skiriama kitų šalių parama“, – sakė R. Karbauskis.

Jam antrino ir kiti Seimo opozicinių partijų lyderiai.

„Niekas, turbūt, nuo Darbo partijos nedalyvaus. Nemanome, kad tos idėjos turėtų būti viešai eksponuojamos ar demonstruojamos“, – savo poziciją dėstė Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

„Partijoje negirdėti, kad kas nors ketintų dalyvauti. Aš šeštadienį palaikysiu sūnų tarptautiniame futbolo turnyre, bet net jeigu ir ten nebūčiau – minčių dalyvauti nekyla“, – Eltai sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis.

Politikai įtariai vertina ir eitynėms pasirinktą datą – LGBT+ bendruomenės renginys vyks rinkimų į Europos Parlamentą (EP) išvakarėse. Todėl neabejojama, kad renginys neapsieis be politinės agitacijos.

„Akivaizdu, kad tą renginį bus bandoma paversti politiniu“, – tikino R. Karbauskis.

„Nesuprantu, kodėl suderino šitą datą. Realiai manau, kad suveiks atvirkščiai, nei mano tos bendruomenės žmonės. (...) Turėtų daug daugiau žmonių ateiti į rinkimus sekmadienį, nes jie supranta, kas vyksta Lietuvoje: narkotikai, bandymai priimti Civilinės sąjungos įstatymą ir visa kita tiek įkyrėjo, daugiau apie nieką negali ši valdžia pasakyti“, – dėstė LVŽS pirmininkas.

„Aišku, užsiima politine agitacija – ne tik savo gyvenimo būdo, bet ir politine agitacija. Beveik garantuoju, kad data pasirinkta neatsitiktinai“, – su kolegos mintimis sutiko A. Mazuronis.

Įtarimų dėl eitynėms pasirinktos datos turėjo ir Lietuvos šeimų sąjūdis bei Krikščionių sąjunga – kreiptasi į institucijas, prašant įvertinti, ar rinkimų išvakarėse vyksiantis renginys nėra Vilniaus tarybos daugumos atstovų siekis paveikti rinkėjus.

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė tokios kritikos nesureikšmino.

„Aš galiu pajuokauti ir pasidžiaugti – jeigu atrodo, kad LGBT klausimai Lietuvoje kelia partijų populiarumą, matyt, pavyks greičiau žmogaus teisių klausimus išspręsti. O šiaip – matyt, tai bandymas į save atkreipti dėmesį. Neturiu ką daugiau pasakyti tuo klausimu“, – sakė ji.

ELTA primena, kad penktadienį Vilniuje prasidėjo dvi dienas truksiantis LGBT+ bendruomenės festivalis „Lithuanian Pride 2024“.

Šeštadienį sostinėje vyks jau tradicija tapusios LGBT+ bendruomenės eitynės „Už lygybę!“. Tačiau Vilniuje vyks ir šiai iniciatyvai prieštaraujančiųjų akcijos – miesto savivaldybė yra išdavusi 3 leidimus protestams iki kelių šimtų žmonių. Pažymima, kad protestams pasirinktas laikas beveik sutampa su LGBT+ bendruomenės eitynėmis.

Savo ruožtu Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai pažymi, kad policijos pajėgos yra pasirengusios budėti eitynėse ir užtikrinti viešąją tvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o ko jie

o ko jie portretas
nori?

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Albinosai lipa per galvas , mano manymu tai labai palengvins apsisprendimus rinkimuose į ES ir seimą .

Bus lengviau

Bus lengviau portretas
apsispręsti per rinkimus.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių