Pereiti į pagrindinį turinį

„Lietuvos spaudos“ kioskų keisti neketinama

2012-07-05 11:26
„Lietuvos spaudos“ kioskų keisti neketinama
„Lietuvos spaudos“ kioskų keisti neketinama / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Savivaldybė nesiruošia atsisakyti savo užmojo metalinius kioskus pakeisti naujais paviljonais. Tiesa, išimčių greičiausiai bus. Valdininkams po ranka turėjo pakliūti ir nauji „Lietuvos spaudos“ kioskai, tačiau dabar biurokratų tonas švelnėja.

Įvaizdis kainuos tūkstančius

Savivaldybė, pasišovusi įvykdyti kioskų reformą, šitaip siekia išgelbėti miestą nuo kraštovaizdį darkančių metalinių būdelių. Dar neseniai atsakingi asmenys iš sostinės savivaldybės tikino, kad visi be išimties, taip pat „Lietuvos spaudos“, kioskai turės būti pakeisti naujais.

Ir nors savivaldybės sprendimu iš jos atrinktų gamintojų paviljonus bus galima užsisakyti artimiausiu metu, nei prekiautojai, nei kiti kioskų savininkai to daryti nebeskubinami. Vilniaus savivaldybės Verslo organizavimo ir leidimų poskyrio vedėja Virgina Skyrienė dienraščiui teigė, kad kol kas galutinai nenuspręsta, kuriuos kioskus nukelti, o kuriuos keisti naujais. Tai turėtų paaiškėti artimiausiu metu parengus miesto schemą.

„Sutartys su paviljonų savininkais galioja iki 2013 m. balandžio 1 d. Artimiausiu metu taip pat bus parengta miesto schema. Joje bus pateikta detali informacija, kur bus įrengti nauji paviljonai, kurių iš jų bus nuspręsta atsisakyti. Kol kas ši informacija tikslinama“, – teigė V.Skyrienė.

Metalinių vagonėlių nebus

Dar prieš mėnesį savivaldybės klerkų tonas buvo kur kas griežtesnis. Savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius dienraščiui yra sakęs, kad nuo vasaros bus keičiami visi kioskai, nepaisant jų naujumo ir brangumo. Miesto valdžia užsibrėžė tikslą, kad visos „mažosios prekyvietės taptų vienodos“.

„Kai baigsis dabartinės sutartys su kioskus nuomojančiais prekybininkais, jie turės pagal miesto pasiūlytą projektą pasigaminti kioską, jei norės, kad pratęstume leidimus. Norime, kad kioskai būtų vienodos išvaizdos, o ne taip, kaip dabar: vieni šiokie, kiti – kitokie“, – kioskų reformos esmę pristatė V.Grinius.

Savivaldybės atstovo teigimu, mėnesinė rinkliava už prekybą kioskuose ir taip nedidelė. Tad nepaisant to, kad naujųjų kioskų kaina yra nuo 10 tūkst. iki 140 tūkst. litų, kokios nors finansinės pagalbos perkant kioską iš miesto tikėtis nereikia.

„Konteinerius primenantys statiniai tikrai nepuošia miesto. O nauja tvarka galios be išimties visiems kioskams, taip pat spaudos“, – yra sakęs V.Grinius.

Susitarti nepavyko

Su didžiausio kioskų tinklo Vilniuje turėtoja „Lietuvos spauda“ Vilniaus savivaldybei susitarti kol kas nepavyko. Dienraščio kalbintas „Lietuvos spaudos“ generalinis direktorius Dainius Dauparas teigė esąs informuotas apie Vilniaus savivaldybės ketinimus, tačiau mano, kad keisti visus be išimties paviljonus mieste yra neprotinga.

„Esame informuoti apie Vilniaus savivaldybės ketinimus, tačiau konkrečių susitarimų kol kas nėra. Iš viso Vilniuje turime 112 prekybos vietų, iš kurių 11 yra itin modernūs “R-kiosk„. Visos mūsų valdomos prekybos vietos sostinėje, ir ne tik, nuolat atnaujinamos ir prižiūrimos“, – teigė D.Dauparas.

Anot pašnekovo, „Lietuvos spauda“ viską atnaujino savo lėšomis. Ypač daug pinigų į spaudos kioskų atnaujinimą buvo investuota per pastaruosius keletą metų, taip pat tuo metu, kai Lietuvoje siautė ekonominė krizė.

„Už savo pinigus esame padarę labai daug. Ekonominis sunkmetis mus palietė tiesiogiai, o rinkos atsigavimo požymių kol kas nejaučiame, todėl prisijungimo prie šios Vilniaus savivaldybės iniciatyvos klausimą itin kruopščiai analizuojame. Pagrindiniai veiksniai, lemsiantys mūsų pasirinkimą, – galima investicijų grąža ir verslo tęstinumo užtikrinimas“, – pabrėžė D.Dauparas.


Teks susimokėti patiems

Savivaldybės atstovai informavo, kad kioskus gamins VšĮ „Vizualinių komunikacijų studija“, UAB „Ryterna“ ir UAB „Aliuminio konstrukcijos“. Už naujuosius paviljonus jų savininkai turės susimokėti patys.

Nuo miesto centro nutolusioms teritorijoms skirta 6 kv. m. mažoji prekybos vieta kainuos nuo 10 tūkst. iki 35 tūkst. litų. Norintys 7,5 kv. m paviljono turės mokėti nuo 12 tūkst. iki 38 tūkst. litų.

Nuo miesto centro nutolusioms, tačiau arčiau centro esančioms teritorijoms skirti paviljonai – brangesni. Jie, priklausomai nuo dydžio, gali kainuoti nuo ir 22 tūkst., ir 108 tūkst. litų.

Daugiausia teks atseikėti paviljonus turintiems miesto centre ir senamiestyje. Už naują 8 kv. m paviljoną gali tekti pakloti nuo 30 tūkst. iki 65 tūkst. litų. Didesnis, 22 kv. m, paviljonas gali kainuoti nuo 70 tūkst. iki 140 tūkst. litų. Kiosko savininkas gali pasirinkti bet kurį iš konkursą laimėjusių gamintojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų