Pereiti į pagrindinį turinį

Liftininkai neužleidžia monopolio sosto

2013-04-29 08:18
Liftininkai neužleidžia         monopolio sosto
Liftininkai neužleidžia monopolio sosto / Tomo Raginos nuotr.

Daug metų mieste karaliaujantys „Kauno liftai“ priešinasi administratoriams, norintiems užtikrinti skaidrią liftų priežiūrą ir modernizaciją.

Dirba be konkurencijos

Kaune daug metų liftus daugiabučiuose prižiūri, juos remontuoja ar keičia naujais vienintelė bendrovė „Kauno liftai“. Iki 2006 m. ši įmonė turėjo išskirtines teises modernizuoti susidėvėjusius kėlimo įrenginius. Vis dėlto pasirinkta nenaudinga gyventojams sistema. Šalia įprastų mokesčių už lifto priežiūrą žmonės periodiškai mokėjo kaupiamas lėšas liftų modernizacijai. Jos buvo dedamos į bendrą katilą ir skiriamos pagal įmonės „Kauno liftai“ nustatą tvarką. Dėl to, pavyzdžiui, Dainavos mikrorajono gyventojai nesuprasdavo, kodėl daug metų kaupę lėšas negalėdavo sulaukti, kol jiems bus pakeistas susidėvėjęs liftas. Tiesiog jų pinigai galėjo būti išleisti kuriam nors Šilainių daugiabučiui. Per dešimtmetį įrengti tik 99 nauji liftai. Savivaldybė iš mokesčių mokėtojų pinigų už liftus sumokėjo daugiau nei 7 mln. litų.

Kaune gyvenamuosius namus pradėję prižiūrėti administratoriai atsisakė iš gyventojų surinktus pinigus pervesti į bendrą katilą. Tačiau jie susidūrė su kita problema: savivaldybė neleido skelbti konkursų ir ieškoti pigiausiai liftus galinčios modernizuoti bendrovės.

Nėra kontrolės

Su stipriu „Kauno liftų“ pasipriešinimu keisti žaidimo taisykles liftų priežiūros rinkoje susidūrė ir kelios administratorių įmonės. Bendrovės „Mano būstas“ Kauno regiono vadovė Vida Naudžiūnienė tvirtino, kad administratoriai Dainavos, Šilainių, kituose mikrorajonuose pajuto liftininkų spaudimą, kai panoro skelbti konkursus liftams prižiūrėti.

„Gyventojai kas mėnesį moka liftų priežiūros mokestį, tačiau nėra jokių duomenų dėl tų lėšų panaudojimo: kokios detalių, darbų kainos ir panašiai. Nei administratoriai, nei gyventojai niekada negalėjo kontroliuoti liftų priežiūros darbų ir jiems skirtų išlaidų. Nebuvo detalių darbų aktų, sąmatų ir modernizuojant liftus. Tik žinome, kad už vieną naują liftą įmonė mokėdavo nuo 63 tūkst. iki 100 tūkst. litų“, – kalbėjo V.Naudžiūnienė.

Pasak vadovės, administratoriams įprasta dėl kiekvieno darbo skelbti konkursus, patiekti gyventojams darbų sąrašus ir sąmatas. „Ketinome tokią tvarką taikyti ir prižiūrint liftus. Šalyje veikia ne viena stipri tos srities įmonė. Konkurse galėtų dalyvauti ir “Kauno liftai„. Tik rangovai turėtų skaidriai vykdyti savo veiklą“, – aiškino V.Naudžiūnienė.

Puolė stabdyti konkursus

„Kauno liftai“, sužinoję apie rengiamus konkursus, kreipėsi į Vyriausybės atstovę Kauno apskrityje, o pastaroji skundą perdavė Kauno savivaldybės administracijai, kuri puolė stabdyti konkursą. „Mes į verslo santykius nesikišame, tačiau gavome pranešimą dar ir iš Darbo inspekcijos, kad konkurso metu gali kilti grėsmė palikti liftus be atsakingo prižiūrėtojo. Todėl reagavome į įspėjimą“, – aiškino Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Tačiau daugiabučių prižiūrėtojai konkurso nenutraukė. V.Naudžiūnienė sakė, kad administratoriai nenuleis rankų ir imsis visų teisinių priemonių užtikrinti sąžiningą konkurenciją. „Sostinėje, Klaipėdoje nieko nestebina vykstantys konkursai liftų priežiūrai. O Kaune matome akivaizdų monopolijos įsigalėjimą“, – stebėjosi V.Naudžiūnienė.

Bando teisintis

Įmonės „Kauno liftai“ generalinis direktorius Jonas Guzavičius ėmė neigti, kad užima monopolinę padėtį mieste. „Be mūsų,Kaune dar dirba trys liftus prižiūrinčios įmonės. O dauguma gyventojų mus renkasi dėl daug metų nesikeičiančio liftų priežiūros mokesčio – vidutiniškai apie 11 litų butui“, – tikino jis.

J.Guzavičius tvirtino, kad liftų prižiūrėtojų konkursas daugiabučiams esą būtų žalingas liftų saugai. „Kaune veikianti liftų sistema pripažinta kaip geriausiai dispečerizuota Europoje, o tai užtikrina žmonių saugumą. Vien kabelių tinklas, turintis užtikrinti ryšį tarp avarinės ir liftų, sudaro apie 50 km. Negalima leisti viso to suardyti. Mes užtikriname“, – kalbėjo J.Guzavičius.

„Kauno diena“ rašė apie šią savaitę Šilainiuose įvykusią lifto avariją, kai nutrūko lynas. Tuo metu lifto kabinoje buvo žmogus. Laimė, tragedijos pavyko išvengti. „Kauno liftų“ vadovas šį įvykį iš pradžių bandė nuslėpti nuo žurnalistų, o vėliau tikino, kad nieko rimta neįvyko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų