Pereiti į pagrindinį turinį

Ligoninė iš senamiesčio kraustysis į Santariškes

2012-06-28 11:21
Ligoninė iš senamiesčio kraustysis į Santariškes
Ligoninė iš senamiesčio kraustysis į Santariškes / Simono Švitros nuotr.

Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Santariškių klinikų Centro filialo ligoninė šį rudenį pagaliau kraustysis iš senamiesčio į Santariškes.

Dar neparduodamas

Dar 2007 m. Vyriausybė priėmė nutarimą parduoti valstybės turto valdytojo poreikių atliekant valstybės funkcijas neatitinkantį nekilnojamąjį turtą – VšĮ VU ligoninės Santariškių klinikų Centro filialo ligoninę – ir jam priskirtą valstybinės žemės plotą. Dvylikos gydymo ir pagalbinės paskirties pastatų kompleksas Žygimantų, Radvilų ir Tilto gatvėse įtrauktas į Parduodamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašą.

Tad pirkėjai žvalgytis jau gali, tačiau įsigyti 14,824 tūkst. kv. m ploto pastatų komplekso – dar ne. Pastatas, kol nėra tuščias ir jame tebeveikia ligoninė, neparduodamas.

„Tik tada, kai patalpos ištuštės, kompleksas galės būti pradėtas parduoti. Kadangi jis dar neparduodamas, nėra ir nustatytos kainos“, – aiškino Turto banko generalinis direktorius Arnoldas Burkovskis.

Tikisi įsikelti šiemet

Kaip dienraščiui teigė VU ligoninės Santariškių klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė, iš senamiesčio į naujas patalpas Santariškėse klinikų vadovybė tikisi įsikelti dar šiemet. „Kiek girdėjau iš savo vadovų, mes labai tikimės, kad rudeniop ar bent iki Naujųjų metų bus galima persikelti. Seniai ir labai to laukiame ir tikimės, kad viskas vyks sklandžiai“, – sakė G.Letukienė.

Naujasis pastatas Santariškėse buvo pastatytas gana greitai, kaip teigė pašnekovė, tačiau užtruko kitos procedūros. Stringa ir pridavimo reikalai. Kol kas jis Santariškių klinikoms nepriklauso. „Yra šalia mūsų, bet ne mūsų. Pastatas stovi, laukia naujųjų šeimininkų ir pacientų“, – kalbėjo vyr. specialistė ryšiams su visuomene.

Santariškių klinikų darbuotojai nekantriai laukia, kada bus perkelta Centro filialo ligoninė. Pagrindinis tikslas ir didžiausias noras – kad viskas būtų vienoje vietoje.

„Galiu perduoti mūsų vadovų mintį, kuri buvo išsakyta minint ligoninės 30-metį. Kalbėjome, kad kai iš Centro filialo atsikels mūsų darbuotojai, pagaliau tarsi visa šeima bus vienoje vietoje. Nes dabar yra išsibarstę: vieni centrai yra čia, kiti ten. Ir pacientams bus labai patogu. Daugiaprofilinės ligoninės vaizdas yra toks: atvažiuoja pacientas ir visas paslaugas, kiek įmanoma, gauna vienoje vietoje, – dėstė G.Letukienė. – Ligoninės pozicija – kad būtų patogu. Ir kolektyvui fiziškai daug geriau, kai visų profilių, specialybių kolegos šalia.“

Naujajame pastate, žinoma, ir sąlygos bus geresnės: viskas modernu, nauja aparatūra ir pan. „Bus pozityvumas ir patogumas. Galime tik tikėtis ir laukti, kad tai galiausiai įvyks, o kaip bus iš tikrųjų – net baisu kalbėti, kad nebūtų kokių nors netikėtumų“, – sakė pašnekovė.

Ligoninės neliks

Prieš penkerius metus (2007 m.) priimtame Vyriausybės nutarime planuojamos komplekso pardavimo pajamos siekė beveik 109 mln. litų. Šių metų vasarį įsigaliojusiame nutarimo pakeitime planuojamos pardavimo pajamos yra 72 mln. litų.

„Neteko su šiuo kompleksu dirbti, tad negaliu pasakyti, ši suma yra daug ar mažai. Vis dėlto komplekso vertė jį parduodant priklausys nuo vieno esminio dalyko – ką potencialus pirkėjas galės veikti tuose pastatuose. Įsivaizduoju, kad pirkėjas nebus tas, kuris norės ten matyti ligoninę. Tikėtina, kad pirkėjai, galbūt ir pardavėjai tame komplekse mato kokią nors alternatyvią paskirtį – galbūt biuro pastatus, butus ir pan. Tad svarbiausias klausimas – kiek ten yra paveldosaugos dalykų, kiek yra laisvos rankos potencialiam investuotojui ten ką nors daryti“, – sakė nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-haus“ Vertinimo skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Pasak jo, yra daug aspektų, kuriuos reikėtų įvertinti, kad būtų galima pasakyti, ar šis turtas patrauklus investuotojui. Kita vertus, pašnekovo teigimu, komplekso pastatai nėra idealios būklės, yra gana seni. Kalbėdamas apie kainą S.Vagonis teigė, kad kaina, žinant, kad vis tiek reikės investuoti, yra gana aukšta. „Nebent turtas turi plėtros potencialą. Pavyzdžiui, pirkėjas gauna 15 tūkst. kv. m pastatų plotą, bet galės dar tiek pat papildomai pastatyti. Bet jei to potencialo nėra, kaina, mano nuomone, yra didoka“, – svarstė S.Vagonis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų