Pereiti į pagrindinį turinį

Ligoninės statybos afera: gali būti pavogti 800 tūkst. litų

2009-12-04 09:08
Pozicija: S.Šriūbėnas kol kas nekomentuoja, ar yra susijęs su ligoninės korpuso statybų skandalu.
Pozicija: S.Šriūbėnas kol kas nekomentuoja, ar yra susijęs su ligoninės korpuso statybų skandalu. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Prokurorai susidomėjo Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės naujo korpuso statybomis. Įtariama, kad suklastojus dokumentus buvo pavogti 800 tūkst. litų. Pasak šaltinių, tarp įtariamųjų gali atsidurti dabartinis vicemeras Stanislovas Šriūbėnas.

Suklastojo darbų aktus

Šių metų pavasarį "Vilniaus kapitalinė statyba" paskelbė konkursą Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės korpuso statytojo paieškoms. Mat iki tol plušėjusi "Atkirtos" grupė patyrė didelių finansinių bėdų. Kelioms "Atkirtos" grupės bendrovėms jau paskelbtas bankrotas. Konkursą liepą laimėjo bendrovė "Irdaiva", kuri nebaigtą statinį, o kartu ir ankstesnės bendrovės atliktų darbų aktus perėmė iš "Vilniaus kapitalinės statybos".

"Vilniaus dienos" žiniomis, tik pradėję statybos darbus "Irdaivos" specialistai pastebėjo šiurkščių ankstesnio rangovo ir buvusių "Vilniaus kapitalinės statybos" vadovų pažeidimų. Naujieji rangovai pasigedo dalies statybos darbų, kuriuos turėjo atlikti "Atkirtos" specialistai. Bendra šių darbų suma siekia apie 800 tūkst. litų, tačiau jų ligoninės statybvietėje – nė pėdsako.

"Pasikeitė statybų techninis prižiūrėtojas ir viskas išlindo. Pirmą mėnesį, kai jie pradėjo statybos darbus, ėmė žiūrėti, kas projekte yra, nėra, buvo, bus. Ir išlindo klaidos", – dienraščiui sakė ligoninės korpuso statybų reikalus išmanantis, bet nenorėjęs skelbti savo pavardės asmuo.

Kol kas nedetalizuojama, kokių statybos darbų neatliko, tačiau už juos pinigus susižėrė ankstesni statybų dalyviai.

Kas raitė parašus?

Pasak šaltinių, gali būti, kad dalį galbūt suklastotų darbų perdavimo–priėmimo aktų yra pasirašęs ir dabartinis Vilniaus vicemeras S.Šriūbėnas. Mat mažiau nei prieš metus jis "Vilniaus kapitalinėje statyboje" dirbo direktoriaus pirmuoju pavaduotoju.

Taip pat manoma, kad galbūt suklastotus dokumentus pasirašė buvęs "Vilniaus kapitalinės statybos" techninis prižiūrėtojas Vladas Nekrašas, kuris šiuo metu iš darbovietės jau atleistas. Yra ir buvusio rangovo – "Atkirtos" atstovų – parašai, Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Ūkio tarnybų viršininko Valerijaus Lavošniko parašai.

Ant šių asmenų ir krinta įtarimai dėl galimo dokumentų klastojimo ir valstybės lėšų grobstymo. Mat ligoninės naujojo korpuso statyba finansuojama iš Vyriausybės investicinėje programoje numatytų lėšų. Iš viso priestato statyba kainuos 4,7 mln. litų. Šiemet vyriausybė savivaldybei pervedė tik dalį sumos – 2,9 mln. litų.

Gresia ilgi metai kalėjimo

Aptikę, kad gali būti išgrobstyta 800 tūkst. litų, "Irdaivos" ir "Vilniaus kapitalinės statybos" vadovai nuščiuvo. Pastarosios bendrovės direktorius Renatas Dūdonis apie galimą valstybės lėšų grobstymą ir dokumentų klastojimą informavo objekto užsakovą – Vilniaus miesto savivaldybę.

Be to, su ligoninės korpuso statyba susijusią medžiagą jis pateikė ir Vilniaus apylinkės prokuratūrai.

Vakar Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Loreta Tumalavičienė patvirtino, kad Vilniaus apygardos prokuratūra spalio pabaigoje pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius. Pirmas jų – dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo, už kurį skiriama iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Kitas – dėl dokumentų suklastojimo, jų panaudojimo arba realizavimo, už kurį skiriama bauda, areštas arba iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Įtariamieji – po ekspertizės

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai Gintautas Stalnionis patikino, kad tyrimas neseniai pradėtas, tad nė viena statybvietės ekspertizė dar neatlikta. Kol nėra ekspertizės, įtarimai kol kas nepareikšti niekam.

"Kada realiai ekspertizė bus atliekama – negaliu pasakyti. Tikrai ne šiemet. Ekspertizes atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, tačiau ten – milžiniška eilė, nes, matyt, tokių pažeidimų gana daug Vilniaus apskrityje. Tik po ekspertizės bus pradėtos apklausos, nustatomi įtariami asmenys, kurie tai padarė. Šiuo atveju tai turėtų būti fiziniai asmenys. Kai prirašomi darbai, jie aktuose užfiksuoti, kad yra padaryti, o iš tikrųjų – ne, tai jau dokumentų klastojimas. Tai greičiausiai padarė fizinis asmuo, gal net ne vienas", – sakė G.Stalnionis.

Vicemeras viską neigia

S.Šriūbėnas dienraščiui neigė esąs prisidėjęs prie ligoninės korpuso statybų dokumentų klastojimo ir valstybės lėšų grobstymo. Esą nė vieno iš darbų perdavimo–priėmimo aktų jis nepasirašė.

"Kai parodysite mano parašus, tada ir pakomentuosiu. Visų pirma, aš aktavimo dokumentų nepasirašinėju. Visų antra, nežinau, yra ten mano parašai ar nėra, ar ten yra pavogta, ar nepavogta. Nieko negaliu komentuoti, kol nematau dokumentų", – sakė Vilniaus miesto vicemeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų